Kisméretű házilagos gyújtószerkezeteket találtak három londoni helyszínen

London, 2019. március 5., kedd (MTI) – Kisméretű, házilagos kivitelezésű gyújtószerkezeteket találtak kedden két londoni repülőtér közelében és az egyik legnagyobb londoni pályaudvaron. Médiaértesülések szerint a szerkezeteket tartalmazó postai küldeményeket valószínűleg Írországban adták fel.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának parancsnoksága kedd esti tájékoztatójában közölte, hogy a gyújtószerkezetek A4-es méretű, megcímzett fehér postai borítékokban érkeztek az érintett helyszínekre, és a borítékok kinyitása esetén kisebb tűz okozására voltak alkalmasak.
A rendőrség közölte: megítélése szerint a három incidens összefügg egymással.
A borítékok kedd este nyilvánosságra került fotóin egyértelműen látszik, hogy a küldeményeken ír postai bélyegek vannak, és a feladó címének rubrikájában egy részleges dublini postai cím látható.
A címzettek és a feladói cím rubrikáit egyaránt kézírással töltötték ki.
A fotókat a Sky News brit hírtelevízió hozta nyilvánosságra.
Az ír rendőrség kedd este közvetve megerősítette az írországi eredetről szóló értesülést, részletek nélkül bejelentve, hogy együttműködik a Scotland Yarddal az ügy kivizsgálásában.
Az első borítékot a Compass Centre nevű épületben, a London nyugati határában fekvő Heathrow repülőtér irodaközpontjában találták.
A borítékot egy alkalmazott kinyitotta, ezután a postai csomag meggyulladt és kis részben elégett.
Személyi sérülés nem történt, Heathrow forgalmát az incidens nem érintette, de az épület a vizsgálat idejére zárva marad.
A másik két hasonló borítékot a London keleti városrészében fekvő City repülőtér közelében, szintén egy irodaházban, illetve a hatalmas belvárosi Waterloo metrócsomópont és vasúti pályaudvar postázójában találták.
A Scotland Yard beszámolója szerint ezek egyikét sem nyitották ki, és a rendőrség szakértői mindkét eszközt hatástalanították.
Személyi sérülés ezeken a helyszíneken sem történt.
Sem a City repülőteret, sem a Waterloo pályaudvart nem kellett lezárni, csak a Cityt kiszolgáló városi gyorsvasút közlekedését függesztették fel elővigyázatosságból rövid időre, de a vasútvonal forgalma azóta teljesen helyreállt.
A rendőrségi tájékoztatás szerint az ügyben egyelőre senkit nem vettek őrizetbe, az indítékokat vizsgálják.
A Scotland Yard éberségre és a gyanús csomagok bejelentésére kérte a nagy londoni közlekedési csomópontokon szolgálatot teljesítőket és az utazókat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s