5 hely, ami már nem ugyanaz

Vannak olyan felkapott turista látványosságok, kirándulóhelyek, melyeket általában a szépségükért, háborítatlanságukért, vagy ősi épületeik miatt, avagy egyszerűen csak a hangulatukért szeretnek a látogatók. De vajon a helybeliek is szeretik-e a látogatókat?

Ilyen például a Maya-öböl, Koh Phi Phi, Thaiföld. A helyet a “The Beach” című film tette ismertté, Leonardo DiCaprio főszereplésével. Ma azonban már nem olyan kihalt ez a rész, mint annak idején. A thai hatóságok kénytelenek voltak tavaly négy hónapig leállítani a strandot, hogy a táj rehabilitációját elősegítsék. Az idei látogatókat pedig szigorúan ellenőrzik. A hajók 400 méternél jobban nem közelíthetik meg a partot.

Maya-öböl, Koh Phi Phi, Thaiföld

Hanauma Bay, Hawaii-on gyönyörű korallzátonyairól híres. Azonban pont ez az ismertség árt a legjobban. Ugyanis felfedezték, hogy az ide érkező nyaralók által használt naptejek károsítják a korallokat. Az átlag napi 2600 látogató 412 kilogramm napvédő krémet hagy az óceánban. Ezért a helyi hatóságok kénytelenek voltak bizonyos fényvédőket betiltani.

Hanauma Bay, Hawaii

Ausztrália legnevezetesebb pontja az Uluru. A vörös fényben izzó hegyet nagyon sok turista akarja megmászni. Azonban ezt a hatóságok kénytelenek voltak előbb korlátozni, majd most úgy döntöttek, hogy 2019. októberétől már egyáltalán nem lehet megmászni a hegyet. Ennek oka egyrészt kulturális, másrészt azonban az, hogy a hegy megmászása roppant veszélyes. A tiltás bejelentése óta azonban a napi hegymászások mennyisége 50-140-ről 300-500-ra nőtt.

Uluru, Ausztrália

2018 végére Görögország 32 millió látogatót vár, ami több mint kétszerese a 2010-ben érkezetteknek. Sokan közülük a rendkívül népszerű Santorini szigetére utaztak.

Tavaly 5,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a szigeten. A helyi lakosok aggodalmukat fejezték ki a víz- és energia ellátással kapcsolatban, hiszen ennyi vendég rengeteg vizet és elektromos áramot fogyaszt. A hatóságok ezért korlátozzák a szigetre érkező hajók számát.

Santorini, Görögország

Végül a Nagy Piramis (Egyiptom) sem úszta meg. A piramisokhoz való hozzáférés szigorúan ellenőrzött az ősi építmények megőrzése érdekében, de a módosabb utazók keresik a lehetőségeket a különleges élményekre, amelyek egy része csak illegálisan érhető el.  A tavalyi év legfelháborítóbb “látványossága” az a pár volt, amely meztelenül fényképezkedett egy megjátszott nemi aktussal, a Nagy Piramis tetején. Egyiptom Régészeti Minisztériuma vizsgálatot indított – esemény után.

Nagy piramis, Egyiptom

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s