Miért plagizál egyre több diák?

Budapest, 2019. március 12., kedd (OTS) – 2018-ban 40 000 magyar diák 90 000 dokumentumot vizsgált meg plag.hu rendszer segítségével.

A Plag.hu egy ingyenes, online plágiumkereső szoftver, mely különböző kritériumok alapján vizsgálja a feltöltött dokumentumokat. A Plag.hu, amellett, hogy figyelmeztet a szerzői jogokat sértő részletekre, jelzi, ha hiányzik a hivatkozás megjelölése vagy egy gondolatjel. A szolgáltatás funkciói között szerepel a parafrázisok (nem szó szerinti idézetek) kiszűrése, vagyis figyelmeztet, ha a vizsgált dokumentum túlságosan hasonlít az eredetihez.

A Magyar értelmező kéziszótár alapján, a plágium kifejezés szellemi alkotás egészének vagy részének eltulajdonítását, jogtalan használatát jelenti. A plágium sokféle alakot ölthet. Megjelenhet gyakorlatilag bármely tudományos, műszaki, irodalmi területen, vagy éppen a művészeti alkotásokban is. A plágium jelensége hosszú ideje tetten érhető a történelemben, de komolyabb problémát az óta okoz, mióta az interneten bármilyen szellemi termék néhány kattintással elérhető.

Mi lehet a megoldás?

A plágium jelensége egyre többször okoz problémát; feljelentés alapján, Magyarországon büntetőjogi következménye is lehet. A megoldás első lépése a szélesebb körű, érthetőbb tájékoztatás lehetne. A legtöbb felsőoktatási intézményben a zéró tolerancia elve működik a plágiumgyanús esetekkel kapcsolatban. Ez nem előnyös a diákok számára, mert a plágiummal együtt is sok kutatómunkát kíván egy-egy dolgozat vagy szakdolgozat elkészítése. Az oktatási intézmények talán könnyebbé tehetnék a diákok munkáját az által, hogy adott szakdolgozat vagy diplomamunka készítésekor nagyobb teret engednek a kreativitásnak, egyedi gondolatoknak.

A plágium problémája valószínűleg csupán az intézmények és a diákok közötti közös együttműködéssel oldható meg hosszú távon. Fontos azonban a folyamatos erre való törekvés mindkét fél részéről, hiszen törvénysértéssel senki sem nyer semmit.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s