Nincs házad? Nyomtass magadnak egyet!

Az előrejelzések szerint 2025-re mintegy 1,6 milliárd ember lesz fedél nélkül. Az építési megoldások és költségek emelkedése egyáltalán nem segít ennek a helyzetnek a megoldásában. Azonban az Austinban (Texas állam) megtartott “South by Southwest” kiállításon úgy tűnik, feltűnt a lehetséges megoldás. A kiállításon meg lehetett tekinteni az egy hálószobás, komplett házat, amelyet 24 óra alatt építettek fel, és amelynek az összköltsége 10.000 dollár (mintegy 2,5 millió forint) alatt maradt. Az épületet 3D nyomtatási technikával készítették.

A jövő építési területein a habarcsot, a téglát felváltják majd az előre eltervezett, pontos technikával kialakított, csövezett betonfalak, amelyeket számítógép által vezérelt robotgép készít el. A technológia ugyanaz, mint a házi 3D nyomtatók esetében. Az építőiparban nem kellett sokáig várni, hogy felfedezzék a technológiában rejlő lehetőségeket. Az első 3D nyomtatott házat Shanghaiban készítették 2014-ben, majd következett Dubaiban, az Emirates Towers lábánál egy újabb. Sheikh Mohamnmed bin Rashid, Dubai alelnöke és uralkodója 2016-ban nyitotta meg a jövő irodáját ebben a 3D nyomtatott épületben.

Az így készült házak – ellentétben a régebbi technológiák épületeivel – szemre is kellemesek, és az ember szívesen költözik be a falai közé. A tervezés és a robotok által történő, rendkívül precíz kivitelezés egy sor korábbi garanciális problémát eleve kizár. Ráadásul a 3D nyomtatással olyan hajlított felületeket lehet létrehozni, amelyről korábban, a habarcs és tégla korában az építőipar nem is álmodhatott. A robotok nagy sebességgel tudják végezni a munkát, akár 24 órában is, hiszen nem fáradnak el, és nem kell őket hazaküldeni pihenni.

Igaz, ez azt is jelenti, hogy ha a technológia általánossá válik, akkor világszerte nő a munkanélküliek száma. Egy előrejelzés szerint 2030-ig a robot technológiák miatt mintegy 800 millió munkavállaló veszíti el a munkahelyét. Ehhez az építőipar is hozzá fog járulni. De a robotok mellett az építkezéseken azért az emberi jelenlétre is szükség lesz.

A világban az építési szabályozásoknak változniuk kell ahhoz, hogy a 3D technológia elterjedhessen. El Salvador az első olyan ország, amelyik liberalizálta az építési szabályzatait annak érdekében, hogy a technológia általánossá válhasson az országban. A 3D technológiát alkalmazó cég máris bejelentette, hogy El Salvadorban egy év alatt 100 nyomtatott épületet állít fel a hajléktalanság csökkentése érdekében. Egy-egy épület bekerülési költségét ebben az esetben 4000 dollárban (kb. egymillió forint) állapították meg, ami tényleg minden építési beruházási költség legeslegalsó mértéke. Az viszont tény, hogy az építéshez szükséges géppark beszerzése egy kezdeti, nagyobb invesztíciót követel meg mindenkitől, aki bele akar vágni ebbe a projektbe.

Ha a terv beválik, akkor egyértelmű lesz, hogy a 3D építési technológiával a kezünkben van az eszköz, amivel több ezer, vagy akár millió ember lakhatási feltételeit lehet biztosítani.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s