Ezzel az iPhone alkalmazással befolyásolták a legutóbbi ugandai választásokat

Uganda, 2018. április 1. – Az SNews hozta nyilvánosságra annak a – gyakorlatilag bárki számára elérhető – aplikációnak a titkát, amellyel minden valószínűség szerint a legutóbbi ugandai választások eredményét befolyásolták. Az app közvetlenül nem tölthető le az Apple AppStore-ból, azonban kis rákereséssel könnyedén megszerezhető. A gyártó eredetileg nagyobb céges szavazások lebonyolítására kívánta használni a programot.

A PriceMonitor elnevezésű programmal gyakorlatilag bármilyen szavazás eredménye befolyásolható. Ugandában a helyi választási bizottság honlapjára kapcsolt szerveren keresztül befolyásolták a választásokat. A programot a gyártó FreeVoice Inc. eredetileg nagyobb céges szavazások lebonyolítására szánta, azonban egy hackercsapat megszerezte a program forráskódját, és feltette az internetre. A nyílt forráskód módosítása révén lehetőség nyílt rá, hogy az aplikáció segítségével csatlakozni lehessen egy szavazást lebonyolító szervezet szavazatösszesítő szerveréhez, és megfelelő mennyiségű input bevitelével módosítani lehessen az eredményt.

A program működése rendkívül egyszerű. Elindítás után meg kell adni azt a szervert, amelyen az adatbázis található. Természetesen csak a szavazás éles elindulása után lehet inputot bevinni, mivel addig a rendszer nem működik. A szavazás lezáródásáig tetszőleges mennyiségű szavazatot lehet leadni, akár egyetlen iPhone telefonról is, mivel az aplikáció arról is gondoskodik, hogy a jel IP-címét módosítsa minden egyes szavazat leadása előtt.

A módszerrel akár az egyéni, akár a listás szavazatok száma módosítható, ugyanis a program figyeli az iPhone helyzetét, és az adott választókörzetnek megfelelő helyre továbbítja a plusz szavazatokat. Így egy megfelelő bázissal rendelkező csoport akár gy ország valamennyi választókörzetében befolyásolhatja a leadott szavazatok mennyiségét. Természetesen ehhez ismerni kell az adatbázis elérhetőségét, azonban annak megszerzése Ugandában nem volt probléma.

Az ugandai elnök, M’Moshboto, cáfolja az információkat, amelyek a WikiLiks-en jelentek meg. Azonban az ellenzéki erők vezetője, Tami Ul’ala a legutóbbi helyhatósági választások alkalmával, amelyen a Togo városbeli teljes szenátus új tagjairól döntöttek a választók, bemutatta a program erejét. Az aplikáció mindössze kétórás alkalmazásával kétharmadosra növelte pártja képviselőinek a számát a togoi szenátusban.

A program bárhol használható.

(AF hírügynökség)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s