Újabb vezető nélküli autó okozott balesetet az USÁ-ban

Az Uber is teszteli már a saját önjáró, azaz sofőr nélküli járművét. Olyannyira, hogy az már az országúti forgalomban is közlekedik. Március 18-án az egyik ilyen SUV-juk halálos balesetet okozott. 

Az Uber egész Észak-Amerika területén leállította a kísérleteit a hírre, hogy az egyik önjáró autójuk halálos közlekedési balesetet okozott. Egy kerékpárját toló nőt gázolt el az autó, amikor önjáró üzemmódban volt. A 49 éves nő meghalt a balesetben.

A kerékpáros az autó előtt

Az arizonai rendőrség hosszan vizsgálta a gépkocsi kamerái által felvett videót. A vizsgálat alapján a balesetben mind a kerékpáros, mind az autó vétkes volt.

Bár az Uber technológiájának pontos jellemzői nem ismertek, az önjáró autók általában olyan érzékelők kombinációját használják, mint például a radar és a fény alapú Lidar, hogy azonosítsák a tárgyakat a jármű körül, beleértve a hatótávolságra ható potenciális akadályokat is. Míg a kamerák nem jól működnek a sötétben, a radar és a Lidar éjjel is dolgozhatnak. A konkrét esetben nem tisztázott, hogy az autó berendezései miért nem vették észre időben a kerékpárost, aki egy négysávos autópályán már három sávon átment, mielőtt az Uber gépkocsival ütközött volna. A szakértők szerint a radaroknak és a Lidarnak már jóval korábban fel kellett volna ismernie a kerékpárt toló gyalogost az úton, ami azt jelenti, hogy a szoftveren még javítani kell.

Ezeknél a gépjárműveknél, bár van önjáró üzemmód, de a sofőr bármikor beavatkozhat a vezetésbe. Egyes típusoknál 10 másodpercenként meg kell érintenie a kormányt, hogy az autó rendszere érzékelje, hogy a sofőr figyel. Az arizonai rendőrség által közzétett videó szerint azonban az autó vezetője a baleset előtt nem figyelt, hanem lefelé nézett, Amikor felpillant, megdöbben. Akkor már elkerülhetetlen volt az ütközés.

Amikor a sofőr felnézett, már elkerülehetlen volt az ütközés

A vállalatok, köztük az Uber, az Alphabet’s Waymo és a General Motors Cruise Automation tesztelték az önálló vezetési technológiát Arizonában. Az arizonai törvényhozás az eset ellenére sem látja szükségét az azonnali, törvényszintű beavatkozásnak.

A vétles autót vizsgálják az amerikai közlekedésfelügyelet munkatársai

Az Uber nem kommentálta a rendszerei hibáira vonatkozó észrevételeket.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s