Gyakoribbak a válások az ünnepek alatt

A Washingtoni Egyetemen végzett kutatás szerint a válások száma az Egyesült Államokban az ünnepek, szabadságolási időszakokat követően megugrik. Julie Brines, társult szociológiával foglalkozó kutató 2001 – 2015 közötti időszakban elemezte és csoportosította a válásokat időpontok szerint, és azt találta, hogy a márciusi és az augusztusi időszakban minden egyes évben megemelkedik a válások száma.

34d705b0aebc0f9a6842ee03e94d38f5

Ennek az érdekes fejleménynek az okait kutatva Julie Brines rájött, hogy ezt a két hónapot előzi meg hosszabb szünet (a téli, illetőleg a nyári). Az eredményeket az Amerikai Szociológiai Társaság kutatása is megerősítette.

Brines szerint a válságos párkapcsolatban élők többnyire a szabadság időszakát várják (közös utazás, hosszabb együttlétek) ahhoz, hogy megpróbálják rendbe tenni a kapcsolatot. Ilyenkor még egyszer, utoljára tesztelik a kapcsolatukat. Azonban ha ez a teszt nem vezet eredményre, akkor a szabadság időszaka arra is lehetőséget nyújt, hogy anyagilag, jogilag felkészüljenek a családi bejelentésre.

Az adatok tehát arra utalnak, hogy a válságos párkapcsolatokban szakítópróbát jelentenek az ünnepek, a szabadságolás időszaka, a közösen eltöltött több idő. Ezeket az adatokat nem lehet kizárólag Amerikára szűkíteni, még ha ott is készült a felmérés. gyakorlatilag a probléma a teljes fejlett, civilizált világban hasonlóképpen jelentkezik.

A Today magazin közölt riportot Debra Macleod-dal, aki több válással kapcsolatos könyv szerzője, és írt az ünnepek kapcsolatromboló hatásáról is. Macleod-nak van néhány olyan tanácsa, amellyel az ünnepek alatt valóban meg lehet tenni az első lépést a házasság megmentésének irányába.

Először is tervezd meg a szabadságot! Hova mentek, mit csináltok, mikor mire lehet számítani? Különösen mi, fréfiak követjük el azt a hibát, hogy gyönyörűen megtervezünk mindent, csak éppen elfelejtjük ezt megbeszélni az asszonnyal. S békülés helyett rögtön az első csatát vívhatjuk meg akkor, amikor brilliáns tervünket közöljük, és az nem talál igazán kedvező fogadtatásra. Tehát bármennyire is nehéz, a szabadság eltöltésének a módját beszéljük és tervezzük meg közösen. Ha a terv közös, és mindkét fél egyetért vele, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy valóban “terápiás” lesz a nyaralás, és nem vezet ahhoz, hogy mikor hazaértek, valaki beadja a válópert.

A konfliktusokat kezeljük a helyén! Ne felejtsd el, egy nyaralás pár hét, míg a házasság egy életre szól. Ha a szabadság alatt van ami nem tetszik neked (túl sokat vásárol az asszony, sorban kell állni és meg kell nézni olyan helyeket is, amikre nem vagy kíváncsi, mentek strandra vagy éppen nem mentek strandra stb. stb.), akkor vizsgáld meg az adott kérdést a házastársad szempontjából is. Macleod szerint egy konlfiktus még nem egyenlő az apokalipszissel. Az elkövetkezendő tíz évben még millió más konfliktushelyzetbe fogsz belekerülni. Nézd úgy, hogy békülni akarsz, és lépj tovább.

A humor sokszor segít! Ha tudtok humorral kezelni helyzeteket, akkor az össze tud hozni benneteket ismét. De vigyázz, mert a rossz helyzetben alkalmazott humorból sértődés is lehet.

Tedd le a telefont! Macleod szerint a házastársnak nem az a vágya az ünnepek alatt, hogy a párja folyamatosan a munkába temetkezzen, vagy állandóan a telefonját nyomkodja. Próbálj meg lemondani a mobilról arra az egy-két hétre, és meglátod, rengeteg olyan dolgot fedezel fel, amit a családoddal közösen csinálhatsz, a társasjátékoktól kezdve a közös kirándulásokig.

Védd meg az ő hátát is! Gyakori probléma, hogy a felek úgy érzik, nem kapják meg a másiktól, hogy megvédje őket. Nem érzik, hogy egymásnak vetett háttal tudtok megküzdeni az élet dolgaival. Például nem véded meg az asszonyt anyád támadásaitól, vagy nem vagy elég megértő a munkahelyi problémáival kapcsolatban. A legrosszabb, amikor a haveri körben az asszony füle hallatára teszel pikírt vagy dehonesztáló megjegyzéseket rá. Ezeket ne erőltesd!

Az ünnepek alatt próbálj meg egy pozitív versenyt kialakítani. Ha a párok abban versenyeznek, hogyan tehetik egymást boldogabbá (nemcsak a szexre gondoltunk… megfelelhet egy kedves szó is), akkor valóban van esély arra, hogy helyrejöjjön a házasság.

Persze mindehhez az is kell, hogy azt a párok akarják is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s