Heti makronaptár – A kamatdöntésre figyel a piac a jövő héten

Budapest, 2016. november 20., vasárnap (MTI) – A jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülésére figyel a piac a jövő héten, emellett kereseti, államháztartási és kiskereskedelmi adatok is megjelennek. 

canstockphoto1478703

Hétfőn közli az államháztartás központi alrendszerének 2016. október végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót a Nemzetgazdasági Minisztérium. A gyorstájékoztató szerint korábban nem tapasztalt, 57,3 milliárd forint többlet alakult ki az első tíz hónapban, miután októberben 59,7 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás központi alrendszere, egy évvel korábban még 816,2 milliárd forint tíz havi hiányt halmozott fel.
Kedden tartja novemberi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Októberben az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács, az irányadó ráta változatlanul 0,90 százalék. A testület csökkentette az egynapos hitelkamatot 10 bázisponttal 1,05 százalékra, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon hagyva, így a kamatfolyosó 120-ról 110 bázispontra szűkült a bankrendszer likviditásának bővítése és a monetáris kondíciók további lazítása érdekében. A tartalékrátát is csökkentette a tanács december 1-jei hatállyal 2 százalékról 1 százalékra, ezzel további 170 milliárd forinttal bővül majd a bankrendszer szabad likviditása.
Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek január-szeptemberi illetve szeptemberi alakulását. Augusztusban 6,9 százalékkal nőtt a bruttó átlagkereset, a nettó – a személyi jövedelemadó mértékének 1 százalékpontos csökkenése miatt – 8,5 százalékkal volt magasabb az előző év azonos hónapjához képest. Augusztusban tehát gyorsult a keresetek emelkedése, mert az előző hónapban 5,1, illetve 6,7 százalékos volt az éves növekedés üteme.  A közfoglalkoztatottak nélkül számolva a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó keresete 6,8, a nettó 8,4 százalékkal haladta meg a tavaly augusztusit. Az augusztusban még 0,1 százalékos negatív inflációval számolva a reálkeresetek a nettó bérekkel legalább azonos mértékben emelkedtek.
Csütörtökön jelenik meg a kiskereskedelmi forgalom szeptemberi alakulásának második becslése. Az első becslés szerint szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom volumene 5,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 5,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,7 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene. Az év első kilenc hónapjában a forgalom volumene -naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 4,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s