A legboldogabb dal a világon…?

Számos tanulmány megállapította már, hogy van kapcsolat a boldogság és a zenehallgatás között. Az érzelmi állapotunkat befolyásolni tudjuk egy-egy dallal. Ha megfelelő hangulatban vagyunk, akkor például egy lírai felvétellel rá tudunk erősíteni a romantikus érzésekre, de mondjuk favágásnál egy kőkemény rock-felvétel segíthet felpörgetni az adrenalin szintet is. És most végre azt is megtudhatjuk, melyik a világ legboldogabb dala…

Jacob Jolij neurológus megalkotta azt a képletet (az ún. “Good Feeling Formula”-t), amelynek segítségével meg lehet állapítani, hogy melyik az a dal, amelyik a legboldogabbá teszi az embereket. A kutatást a brit ALBA elektronikai cég finanszírozta, így nyilvánvalóan volt benne némi marketing jelleg is. Mr. Jolij 50 év 126 sikeres felvételét elemezte. 2000 tesztalanyt kérdezett meg arról, melyik dal tette őket a legboldogabbá. Mérte a percenkénti szívverést, és elemezte a dalokat zenei és szöveg szempontból egyaránt.

Jolij szerint a minta nagyon világos. Egy átlagos zeneszám esetén szívünk átlagban 118-at ver percenként. Azonban ha olyan számot hallunk, amelyik boldoggá tesz minket, akkor a percenkénti szívveréseink száma 140-150-re megy fel. Természetesen maga a képlet nem ennyire egyszerű, aki jobban bele akar mélyedni, az tanulmányozhatja a kutató honlapján megjelent blogbejegyzést is.

És most, hölgyeim és uraim, következzen az a dal, amely Mr. Jolij szerint a világ legboldogabb dala… Taraaam!

A neurológus kutatási eredményeit azért többen is kifogásolják. Kapott olyan kritikát, amely szerint a 2000 ember kevés ahhoz, hogy egzakt adatokat kapjunk. Mások szerint az emberek kulturális hátterét is fontos lenne vizsgálni, nyilván minden országnak, közösségnek megvan a saját legboldogabb dala.

A kifogások alapján, és holland kutatási adatok bevonásával Jolij időközben ellenőrizte a képlete helyességét. Elégedetten állapította meg, hogy a formula működik, és az általa legjobbnak vélt dal továbbra is benne van a legjobb háromban. hollandiában folyamatosan vezetnek egy “Good Feeling” slágerlistát, amelyen az első tíz felvétel jelenleg a következő (hátulról előre):

10 WHAM WAKE ME UP BEFORE YOU GO GO

9 MADNESS OUR HOUSE

8 LOU BEGA MAMBO NO.5

7 TOTO PAMELA

6 REMBRANDTS I’LL BE THERE FOR YOU

5 MONKEES I’M A BELIEVER NR ARTIEST NUMMER

4 NIK KERSHAW THE RIDDLE

3 BEACH BOYS GOOD VIBRATIONS

2 QUEEN DON’T STOP ME NOW

1 ELECTRIC LIGHT ORCHESTRA MR. BLUE SKY

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s