Brexit – Theresa May: London az év végéig nem kezdi meg a kilépési tárgyalásokat

Pozsony, 2016. július 28., csütörtök (MTI) – Az Egyesült Királyság ez év végéig nem kezdi meg az Európai Unióból (EU) való kilépési tárgyalásokat az ötvenedik cikkely alapján – jelentette ki Theresa May, az Egyesült Királyság miniszterelnöke csütörtökön Pozsonyban.

f4eb2353453c3780cb1e97893ca64952
Theresa May

Theresa May erről az EU soros elnökségét ellátó Szlovákia miniszterelnökével, Robert Ficóval folytatott megbeszélése után, kettejük közös sajtótájékoztatóján beszélt. Rámutatott: országának rendkívül fontos, hogy a jövőben is szoros kapcsolatot tartson fenn az uniós tagországokkal, ezért alaposan át kell gondolni, hogy ez az együttműködés milyen formát öltsön.
Bár az Egyesült Királyság távozik az EU-ból, nem hagyja el sem Európát, sem a világot, és nem fordul befelé – emelte ki Theresa May a találkozó utáni sajtótájékoztatón. Kijelentette: amíg országa az unió aktív tagja lesz, addig teljes mértékben részt vesznek a döntéshozatalban, a felelőségekből és a feladatokból egyaránt kiveszik a részüket. Hozzátette: távozásuk után az uniós tagállamokkal szoros és az érintett felek számára egyaránt előnyös kapcsolatokat akarnak fenntartani.
Szlovákia tiszteletben tartja az Egyesült Királyság állampolgárainak az unióból való kilépésről tartott népszavazáson hozott döntését – mondta Robert Fico szlovák kormányfő, hozzátéve: ezt a döntést nem szabad figyelmen kívül hagyni.
Utalva arra, hogy a kilépésről folytatott tárgyalások az idén már nem kezdődnek meg, elmondta: Szlovákia az EU soros elnökeként teljes megértéssel viseltetik azzal az állásponttal kapcsolatban, hogy a kilépés folyamata időt igényel, ugyanakkor értékeli, hogy az Egyesült Királyság az utolsó pillanatig az EU teljes értékű tagja akar maradni. Robert Fico kifejezte reményét: ezt az időszakot az Egyesült Királyság arra fordítja majd, hogy bemutassa elképzeléseit az uniós tagállamokkal fenntartandó kapcsolatok jövőjéről, az EU pedig arra, hogy választ adjon állampolgárainak arra, hogy miként kell kinéznie az EU-nak a Brexit után.
“Muszáj megadnunk ezt a választ, mert különben további törésvonalak alakulhatnak az európai politikai rendszerekben, s azok instabillá válhatnak” – hangsúlyozta Robert Fico.
A pozsonyi kormánypalotában tartott találkozón a Brexittel összefüggő kérdések mellett az aktuális külpolitika és a kétoldalú gazdasági együttműködés témái is terítékre kerültek.
Előbbi téma kapcsán Theresa May elmondta: folytatni tervezik és intenzívebbé akarják tenni az együttműködést a védelmi kérdésekben. Ezzel összefüggésben említette a Baltikumba telepített NATO-egységeket, szólt országának és az EU-tagállamoknak a migráció terén folytatott együttműködéséről is. Theresa May válaszolt arra az újságírói kérdésre, miszerint az, hogy miniszterelnökként egy nemrégiben zajlott parlamenti vita során az Egyesült Királyság nukleáris haderejének fenntartása mellett érvelt, értelmezhető-e úgy, hogy hajlandó lenne döntést hozni ezeknek a fegyvereknek az Oroszország elleni bevetéséről. A brit kormányfő a parlamentben korábban elhangzott válaszát megismételve, igennel válaszolt.
Theresa May Pozsonyból Varsóba utazott tovább, ahol a nap további részében Beata Szydlo lengyel kormányfővel folytat tárgyalásokat.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s