Dolgok, amiket tudnod kell a házasságról

A Huffington Post válási oldalán összegyűlt hozzászólások alapján a legjobban azok tudják, hogy mire kell figyelni egy házasságban, akik már elváltak. Persze ketté kell választani, azt a tudást, amit az egymás mellett élés során szereznek az emberek attól a jogi tudástól, amelyikre szükséged van abban az esetben, ha eldöntötted, hogy válni fogsz. Ez utóbbival kapcsolatban a valas.co oldalon részletesen informálódhatsz és tanácsot is kérhetsz.

Fontos, hogy egy irányba toljátok... :)
Fontos, hogy egy irányba toljátok… 🙂

De mit tegyél, ha nem akarsz válni, sőt talán a házasság előtt állsz – vagy benne, és pont most gondolkodsz azon, hogy mi is a baj? Talán a legjobb, ha elolvasod más emberek bölcsességét. Aztán vagy elgondolkodsz rajta, vagy nem, vagy megfogadod, vagy nem…

Több kell, mint a szerelem. A szerelem sajnos nem elég. Nincs olyan pár, akinek a szerelme kitartana egy teljes házasságon át. Azt mondják, hiába működik a kémia, az csak ideig-óráig elég. A legjobb esetben sem tart tovább 1-2 évnél, és ha semmi más sem tart ott a másik mellett, csak a szex, akkor előbb vagy utóbb gond lesz közöttetek. Nem elég szerelmesnek lenned a partneredbe. Tisztelned kell. Érezned kell, hogy ő egy kőszikla az életedben, akire támaszkodhatsz, aki mindig ott lesz melletted. Akivel nem egy házban élsz együtt, hanem egy közös otthonban.

Azok a bosszantó, apró szokások… Ha már a kapcsolat elején is látod a bosszantó kis szokásait, hogy nem hajtja le a WC-ülőkét, hogy nem azon a végén nyomja a fogkrémes tubust, ahol kellene, hogy vadul vezet, vagy éppen szerencsétlenkedik a forgalomban, hogy tutyimutyi, nincs egy önálló gondolata, vagy hogy minden nőt, akivel csak találkozik “drágám”-nak szólít… folytathatnánk a sort késő estig. Jobb ha tudod: amint kimondtad a boldogító igent, ezek a bosszantó apróságoknak tűnő dolgok hirtelen exponenciálisan növekedni kezdenek, és napról napra ezek az apró, buta dolgok fogják megmérgezni az életedet. Mert ha az adrenalin alább hagy, a bosszantó szokások előjönnek.

Nem kell minden pillanatot együtt tölteni. A pároknak meg kell hagyniuk egymás számára a saját hobbikat, a saját identitásukat. Nem kell, és nem is szabad minden percet együtt tölteni, mindent egyformán értékelni, ugyanazt kedvelni, ugyanolyan véleménnyel lenni. Minden ember más, és ez a házasságon belül sem kell, hogy megváltozzon. Kivéve, ha gyorsan be akarod fejezni.

Ha a házastársad nyugtalan valami miatt, derítsd ki mindenképpen, hogy mi az! Ha a társad nem akarja veled megosztani a problémáit és a kihívásokat, amelyek előtt áll, akkor ott gond van. Nagy gond. Mert a feltétlen bizalom egy olyan alap, amire a házasságoknak épülniük kell. Ha már a saját társadban sem bízol meg, akkor kiben? Ráadásul, ha valami gondja van, és esetleg pont veled, ha ezt nem hajlandó elmondani, csak magában gyűl, gyűl a méreg, akkor előbb vagy utóbb kirobban, és akkor már lehet, hogy semmit sem lehet tenni.

A házassági anyakönyvi kivonat nem változtatja meg magát az embert. Bizony. Hiába van egy papírja arról, hogy megházasodott, attól ő még ugyanaz marad. Ezt az alapigazságot főként a nők hajlamosak elfelejteni.

Nem kell benne maradni egy rossz házasságban. Mindig van alternatíva. Ha nem érzed jól magad, és ez nemcsak holni szeszély, hanem egy kialakult, folyamatos attitűd, akkor változtass. Erre mindig van lehetőség. Ahogyan nem szabad engedni, hogy egy betegség krónikussá váljon, ugyanúgy nem kell hagyni azt sem, hogy egy rosszul sikerült választás az egész életedet tönkre tegye. Ha szükséges, lépj!

Változni fogtok mindketten. Te is változol, bevallhatod nyugodtan. Ahogyan idősebb leszel, benő a fejed lágya, másként gondolkodsz dolgokról, már nem ugyanaz tetszik zenében, divatban, könyvekben, ételekben, egyebekben, mint korábban. Ahogyan te változol, úgy változik ő is. N várd hogy az egész házasságotok során ugyanaz az ember marad. A lényeg, hogy egy irányba fejlődjetek.

A család próbára teszi a házasságot. Az esetek döntő többségében mindenki saját családi háttérből kerül bele egy házasságba. Akkor még anyuci talán közelebb áll hozzád, mint a feleséged, ezért hallgatsz rá, amikor az első problémák megjelennek. De ne tedd! Anyuci más generáció, egészen más világban nőtt fel és lett házas, mint te. Ráadásul a tudatalattijában ott munkálkodhat a vágy, hogy visszakapja a kicsi fiát, és ez bizony nem mindig a legjobb tanácsokhoz vezet. Nem, sajnos a problémákat neked kell megoldanod. A családtól kérhetsz és kaphatsz támogatást, de mindig a te elképzelésed legyen az, amivel kapcsolatban ezt teszed, nem pedig a családé.

A te szereteted még nem jelenti azt, hogy ő is szeret. Sőt. Lehetséges, hogy csak visszaél azzal, hogy te szereted. Gondolkodj el azon, mit kapsz tőle, és mennyire jó neked a jelenlegi helyzetben. És ha arra jutsz, hogy a kapcsolatot igazából csak a te szerelmed/szereteted működteti, akkor keress valaki olyat, aki hasonlóképpen érez irántad.

Sokan vannak, akik félnek a jövőtől. Mégiscsak benne vannak egy jobb/rosszabb kapcsolatban, és nem tudják, milyen lesz majd, amikor egy üres lakásba mennek haza. Lesz valaha is valaki, akivel igazán jó házasságban élhetnek? Válaszunk, hogy lesz, miért ne lenne? Csak bízz magadban, bízz a szerencsében és a véletlenben, és el fog jönni az, akivel igazán jól érzed magad.

Amíg fel nem fedezed azokat a bosszantó, apró kis hibáit…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s