Amerikai előválasztás

Cleveland, 2016. július 18., hétfő (MTI) – Kiürítettek börtöncellákat az esetleges tömeges letartóztatásokhoz Clevelandben, ahol viszont a szállodák zsúfoltak. Az Ohio állambeli városban hétfőn kezdődik az amerikai republikánusok országos konvenciója, amelyen megválasztják a párt elnökjelöltjét, Donald Trumpot. 

Donald Trump
Donald Trump

Az elmúlt napok és hetek rendőrgyilkosságai miatt rendkívüli biztonsági intézkedéseket foganatosítottak Clevelandben. Az Erie-tó partján fekvő nagyváros mintegy ötvenezer látogatót – köztük tizenötezer újságírót – vár a négynapos konvencióra.
“Örömmel és szíveslátással várunk minden látogatót, de nagy az aggodalmunk is” – mondta vasárnap este a nemzetközi sajtó munkatársainak Matt Zone clevelandi városi tanácsnok. Megjegyezte, hogy Ohio állam törvényei engedélyezik a szabad fegyverviselést, és ez sokakat aggodalommal tölt el, különösen egy ilyen nagyszabású rendezvény idején. A Quicken Loans Arénában – abban a sportcsarnokban, ahol az elnökjelölt-állító konvenciót tartják – és környékén azonban ezekben a napokban megtiltották a fegyverviselést.
A városban amúgy is láthatóan megerősítették a biztonságot, az aréna körül több kilométer hosszan kígyóznak a fémkorlátok, a létesítmény autóval meg sem közelíthető, és összesen ötezer rendőr és titkos ügynök vigyázza a rendet és a biztonságot. A titkosszolgálat, a clevelandi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) már hónapok óta egyeztetett a helyi és a szövetségi rendfenntartó erőkkel, hogy a város biztonságos legyen.
Mindenesetre kiürítettek börtöncellákat, és a bíróságok éjjel egyig lesznek szolgálatban arra az esetre, ha tömeges letartóztatásokra lenne szükség. Nyílt fenyegetés ugyan nem érkezett, de az egyik radikális afroamerikai szervezet, az Új Fekete Párducok Párt néhány tagja sajtóhírek szerint a múlt héten bejelentette, hogy Clevelandbe érkezik, méghozzá fegyverrel.
A republikánus konvención részt vevő delegátusok vasárnapra mind megérkeztek az ohiói városba, ahol este óriási tűzijáték fogadta a látogatókat.
A clevelandi rendőrszakszervezet egyébként a vasárnapi louisianai rendőrgyilkosság után nyílt felhívást tett közzé, hogy ne csak a sportarénában és a környékén legyen tilos a fegyverviselés a konvenció idején, hanem az egész városban. Steve Loomis, a clevelandi rendőrszakszervezet vezetője egyenesen John Kasich kormányzóhoz fordult, aki azonban széttárta a karját: nincs felhatalmazása a kérés teljesítésére – mondta.

A Trump-család csaknem  minden tagja beszédet mond majd a  republikánusok hétfőn kezdődő országos konvencióján. 

A szervezők minden nap más téma köré szervezték a felszólalásokat. Az elnökjelölt-állító konvenció utolsó napján  várhatóan 125 ezer kék és fehér léggömbbel köszöntik majd Donald Trumpot,  a szinte bizonyosan  elnökjelöltté választott milliárdos üzletembert.
Hétfőn a “Tegyük ismét biztonságossá Amerikát!” – gondolat jegyében hangzik el a legtöbb felszólalás, a keddi nap jelmondata a “Tegyük ismét munkára alkalmassá Amerikát!” lesz, szerdán a  felszólalók valószínűleg a “Tegyük ismét elsővé Amerikát!” gondolatot hangsúlyozzák majd, a konvenció zárónapján pedig az összefogásra, egységességre bíztató “Tegyük ismét eggyé Amerikát!” jelszó lesz a nap mondata.       Vasárnap este a Republikánus Országos Bizottság közzétette a felszólalók névsorát is. Elemzőknek feltűnt, hogy a Trump-család csaknem valamennyi tagja beszédet mond: így például Trump exmodell felesége, akit üzletasszonyként mutatnak be, valamint szót kap Donald Trump két fia és két lánya is.  Egyedül a Trump 10 éves kisfia nem szólal fel.        Beszédet mond majd Mike Pence, indianai kormányzó, akit alelnökjelöltjének választott Trump és Newt Gingrich volt házelnök valamint Chris Christie, New Jersey kormányzóka, akikkel  még korábban egyeztetett az alelnökjelöltségről Trump. Az üzletember jelöltségét sokáig ellenző házelnök, Paul Ryan és a szenátus republikánus többségének vezetője, Mitch McConnell kedden mond beszédet, felszólal a wisconsini kormányzó, Scott Walker, Mary Fallin Oklahoma és Asa Hutchison, Arkansas állam kormányzója, továbbá hosszas egyeztetés után végül beszél majd Trump két korábbi vetélytársa, Marco Rubio, floridai és Ted Cruz texasi szenátor is.         Maga Donald Trump a zárónapon, csütörtökön mond beszédet.
Feltűnő, hogy nem lesz jelen a konvención a Bush-család egyik tagja sem: sem a két volt elnök, sem pedig Jeb Bush volt floridai kormányzó, aki szintén indult az elnökjelöltségért. Nem jelezték, hogy jelen lenne John McCain arizonai szenátor, a republikánusok 2008-as elnökjelöltje, Mitt Romney, a párt 2012-es elnökjelöltje pedig már korábban üzente, hogy nem kíván résztvenni a konvención.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s