Öreg ember nem vén ember?

A média nemrégiben adta hírül, hogy az idén 73 éves Mick Jagger, a Rolling Stones együttes ikonikus énekese, ismét apa lesz. Immár a nyolcadik gyermeküket várják balerina barátnőjével.

Mick Jagger és Katy Perry 2013-ban Las Vegasban, a Jagger 70. születésnapja alkalmából rendezett koncerten
Mick Jagger és Katy Perry 2013-ban Las Vegasban, a Jagger 70. születésnapja alkalmából rendezett koncerten

Nagyon szép ez a lelkesedés, és különösen az a tény, hogy vannak olyan sztárok, akik még a hetvenes éveikben is hajlandóak túlmenni a komfort zónájukon, és a bulizást felváltani a pelenkával, a sztresszel és az éjszakai virrasztással a gyermekágy mellett. Azonban kifejezetten Jagger, akinek négy anyától született eddig hét gyermeke (akik közül a legidősebb idén 46, a legfiatalabb pedig 17 éves) lassan beletörődhetne már, hogy elmúltak az évek.

Mire a most születő gyermek nyolc éves lesz, addigra Mick apu betölti a nyolcvanat. Nem szívesen beszélnek erről, de az Egyesült Államokban a férfiak várható átlagéletkora 79 év körül van. Manapság nagy divat ez az “idős korban babázunk” történet: Elton John, Rod Stewart, Bruce Willis, vagy a hatvankilenc éves Ronnie Wood is hasonlóra adta a fejét. De attól még, hogy az ösztönök működnek, ezek a sztárgyerekek valószínűleg mind apa nélkül lesznek kénytelenek felnőni.

Az nem lehet kétséges, hogy egy gyereknek szüksége van az apjára is a felcseperedése során: nemrégiben mutatta ki egy kutatás (ismét) azt, hogy azok a gyermekek intelligensebbek lesznek, akiknél az apa is részt vesz a gyermeknevelésben. S nyilván a gyereknek legalább 14-15 éves koráig szüksége van arra, hogy az apjával menjen el focizni, bandázni, kirándulni.

Másik probléma, hogy ezek a sztárgyerekek már eleve hendikeppel indulnak az életben. A média, az emberek szkeptikusan figyelik az ilyen sztorikat, és jönnek a nem kívánt megjegyzések.

Amerikában mrá napirenden van, hogy nemzeti párbeszédet folytassanak a “ráncos apukákkal”. A gazdasági trendek alakulása is közrejátszik abban, hogy egyre inkább nő az idős apukák száma az Egyesült Államokban, és közülük kevesen fontolják meg az időskori gyermekvállalás hosszútávú következményeit.

Szóval lassan Mick Jagger, és a hozzá hasonló idős apukák is megérthetnék: a shownak vége van…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s