Mikor házasodjunk, hogy ne váljunk el?

Azt mondják, minél inkább benő valakinek a feje lágya, amikor megházasodik, annál biztosabb alapokon nyugszik a házassága. Egy, a Washington Postban megjelent cikk szerint viszont inkább az a biztos, hogy egy bizonyos kor fölött már legalább annyira rizikós házasságot kötni, mint túl fiatalon.

Sok ezer családi adat összevetését követően Nicholas H. Wolfinger szociológus, a Utahi Egyetem kutatója azt állapította meg, hogy a válás kockázata ismét növekedni kezd, ahogyan öregszünk. A kutatási adatokat ez a táblázat szemlélteti:

hazassag

Ahogyan látható, a kockázat legalacsonyabb szintje 30 éves kor körül van, azonban ennek elhagyásával ismét egyre nagyobb az esély arra, hogy a lakodalomnak válás lesz a vége. Ahogyan Wolfinger mondja, azok, akik a harmincas éveik elején házasodnak össze, nagyobb eséllyel válnak el, mint azok, akik a huszas éveik végén kötötték össze az életüket.

Az eddig sem volt meglepő, hogy a 10-es évektől a 20-as évek elejéig megkötött házasságok esetében az esély magas. Hiszen ebben a korban az ember még egészen más elvárásokat fogalmaz meg az élettel kapcsolatban, és ami megfelelt neki, például a párkapcsolatok terén, az nem biztos, hogy majd 30 éves korában is kielégítő lesz számára.

De mi lehet az oka a válások megszaporodásának a 35 év fölött kötött házasságok esetében? Wolfinger szerint itt érvényesülhet egy szelekciós hatás: aki ilyen idős koráig nem házasodott meg, az valószínűleg nem is igazán alkalmas a házasságra. Hiszen 35 évesen már nem egy, a házasságra potenciálisan alkalmas partnerrel kellett találkoznia. A másik ok lehet a megszokás. Egy 35 éves embernek már berögzült szokásai vannak, amelyek egy részéről egy párkapcsolatban biztosan le kell mondania, és nem mindenki vállalja, hogy kilépjen a komfortzónájából. Vagy ha ki is lép, a szerelmes, rózsaszín ködös időszak végeztével a korlátok egyre kellemetlenebbekké válnak.

Azt azért tudni kell, hogy ez a kutatás csak a statisztikai átlagot jelenti. Attól még, hogy mondjuk Te 35 éves korodig nem nősülsz meg, majd csak azt követően, még lehet boldog és kielégítő házasságod.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s