Csökkent a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban májusban

Washington, 2016. június 29., szerda (MTI) – A vártnál nagyobb mértékben csökkent a függőben lévő lakásértékesítések száma az Egyesült Államokban májusban, ami azt jelzi, hogy az ingatlanpiac veszíthet lendületéből.

lakáshitel_lakásvásárlás_deviza_ház_123rf

Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége, a National Association of Realtors (NAR) szerdán közölte, hogy az aláírt szerződések számára alapozott index értéke 3,7 százalékkal, 110,8 pontra csökkent az áprilisi 115,0 pontról. Elemzők 1,1 százalékos havi csökkenést vártak az áprilisi 3,9 százalékos emelkedés után.
Éves összevetésben 0,2 százalékkal mérséklődött a függőben lévő lakásértékesítések száma, 2014 augusztusa először fordult elő, hogy éves szinten csökkenést mértek.
A NAR minden hónapban közzéteszi a függőben levő lakásértékesítések statisztikáját, amely a használt lakásokra kötött adásvételi szerződések számát mutatja. A tényleges adásvétel általában egy-két hónappal követi a szerződéskötést.
A vártnál több lakásvásárlási szerződést írtak alá márciusban és áprilisban is, így a májusi csökkenés részben a szűkös kínálatnak tudható be. A munkaerő-piaci helyzet javulása, a lakbérek emelkedésének perspektívája és az alacsony jelzáloghitel-kamatok együttes hatásaként egyre többen próbálnak saját lakást vásárolni, ám a használt és az új lakások piacán is kisebb a kínálat az optimálisnál.
Lawrence Yun, a NAR vezető elemzője arra számít, hogy idén 5,44 millió használt lakás cserél gazdát, ami 3,7 százalékkal haladná meg a tavalyi értéket, de mindig negyedével lenne kisebb a 2005-ben felállított 7,08 milliós rekordnál. A tavalyi 6,8 százalékos emelkedés után idén 4-5 százalékkal növekedhet a használt lakások mediánára.
Új lakásokból tavaly 501 ezret értékesítettek, ami 2007 óta a legtöbb. Idén a legfrissebb, májusi adatok alapján 551 ezer új lakás találhat gazdára, ami majdnem 10 százalékos emelkedés lenne.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s