Brexit – Londoni elemzők: negatív növekedési és beruházási sokk várható a brit gazdaságban

London, 2016. június 29., szerda (MTI) – Londoni pénzügyi elemzők szerint a brit gazdaság negatív növekedési és beruházási sokk előtt áll, miután az EU-tagságról tartott múlt heti népszavazáson a többség a kilépésre voksolt.

5caf7d4b485bc56ed16587ae1c8571dd

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő szerdai helyzetértékelése szerint nem sok kétség fér ahhoz, hogy a referendum eredménye komoly hatással lesz a brit reálgazdaságra, mivel az üzleti szektor egyszerre három területen szembesül egyre nagyobb bizonytalansággal. Nem tudni, hogy az Egyesült Királyságnak milyen kereskedelmi kapcsolatai lesznek az EU-val, miként változik a szabályozói környezet és a belpolitikai helyzet is bizonytalan, egyebek mellett mert nem tudni, hogy Skócia függetlenné válik-e. Mindez várhatóan azzal jár, hogy a vállalatok halasztják beruházási és munkaerő-toborzási döntéseiket, a heves piaci árfolyam-kilengések pedig még tovább rongálják az üzleti bizalmat.
A Fitch Ratings londoni elemzői azzal számolnak, hogy ebben a környezetben a beruházások értéke a brit gazdaságban jövőre 5 százalékkal csökken, és 2018-ra 15 százalékkal lesz alacsonyabb a cég által korábban vártnál.
A hitelminősítő mindezek alapján meredeken rontotta a brit hazai össztermék (GDP) növekedésére szóló előrejelzését is. Az új prognózis szerint a brit GDP jövőre és 2018-ban is mindössze 0,9 százalékkal bővül, egy teljes százalékponttal lassabban annál az ütemnél, amelyet a cég legutóbbi, májusban kiadott globális előrejelzése erre a két évre valószínűsített.
A brit EU-tagság megszűnésének hosszabb távú reálgazdasági hatásait már nehezebb nagy pontossággal megítélni, de a kevésbé nyitott kereskedelem, a működőtőke-beáramlás visszaesése és a kevésbé kedvezményes hozzáférés az Európai Unió belső piacához károsíthatja a brit gazdaság termelékenységét, a várhatóan csökkenő bevándorlás pedig szűkíti a munkaerő-kínálatot és így a potenciális GDP-növekedést – áll a Fitch szerdai elemzésében.
A hitelminősítő szerint e negatív hatások valószínűleg túltesznek bármely olyan növekedési előnyön, amely az EU-tagság megszűnése utáni deregulációból, vagy az EU-költségvetésbe befizetett összegek átirányításából eredhet.
A Fitch szerint közép- és hosszú távon a világgazdasági kockázatok is erősödhetnek, ha a Brexit – vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból – az unió más térségeiben is növeli a politikai szétforgácsolódás veszélyével járó feszültségeket, vagy ha a globalizáció folyamatának esetleges visszafordulása a kereskedelmi protekcionizmus terjedéséhez vezet.
A hitelminősítő várakozása szerint ebben a kockázati környezetben az amerikai jegybank feladatait ellátó Federal Reserve decemberig halasztja következő kamatemelését, az euróövezeti jegybank (EKB) várhatóan jövő márciusig kiterjeszti eszközvásárlási programját, a Bank of England – a brit jegybank – pedig valószínűleg még az idén 0,25 százalékra csökkenti már most is történelmi mélyponton lévő, 2009 márciusa óta 0,50 százalékon tartott alapkamatát.
Más nagy londoni házak is hasonló előrejelzéseket adtak a brit gazdaság teljesítményére, és még agresszívabb prognózisokat a Bank of England várható monetáris politikai válaszlépéseire.
Az Oxfordi Egyetem Londonban működő gazdasági elemzőrészlege, az Oxford Economics szerdai tanulmányában közölte, hogy várakozása szerint a brit jegybank augusztusban zéróra, vagyis egy lépésben 0,50 százalékponttal csökkenti irányadó kamatát. A ház szerint a Bank of England monetáris tanácsa az abban a hónapban esedékes új inflációs jelentéssel alapozza meg a döntést.
Az Oxford Economics londoni elemzői azonban jó esélyt látnak arra is, hogy a Bank of England már következő, júliusi monetáris ülésén dönt egy ilyen mértékű kamatcsökkentésről.
A ház jelentősen visszavette a brit gazdaság növekedésére adott előrejelzését is: felülvizsgált várakozása szerint a brit hazai össztermék jövőre és 2018-ban is 1,4 százalékkal növekszik a cég által eddig várt 2,3, illetve 2,2 százalék helyett.
Az Oxford Economics közgazdászainak számításai szerint mindez azt jelenti, hogy a brit GDP-érték 2030-ban 3,5 százalékkal lesz alacsonyabb annál a szintnél, amelyet a brit gazdaság az EU-tagjaként a ház alapeseti előrejelzése szerint abban az évben elérhetett volna.
A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének elemzői közölték: 60 százalékos esélyt adnak arra, hogy a brit gazdaság tizenkét hónapon belül recesszióba kerül. A ház elemzőinek előrejelzése szerint a brit népszavazás után kialakult helyzetben a Federal Reserve 2017 júniusáig nem emeli tovább irányadó kamatát, sőt a cég 30 százalékos esélyt lát arra is, hogy Fed kamatot csökkent, ha a népszavazási eredményből adódó, lefelé ható kockázatok ténylegesen érvényesülnek.
A TD Securities londoni közgazdászai is azzal számolnak, hogy a Bank of England augusztusban 0,50 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, vagyis zéróra csökkenti alapkamatát, és legalább 100 milliárd fonttal megtoldja a korábbi mennyiségi enyhítési ciklus során eddig kihelyezett 375 milliárd fontos (145 ezer milliárd forintos) eszközvásárlási keretét.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s