Indiai író kapta idén a világ egyik legmagasabb összegű irodalmi díját

Az indiai Akhil Sharma Family Life című regénye kapta idén a Dublinban alapított, 100 ezer euróval (31 millió forint) járó nemzetközi irodalmi díjat, az International Dublin Literary Awardot.

letöltés (5)    A nyertes könyv egy nyolcéves indiai fiúról szól, aki családjával az Egyesült Államokba költözik az 1970-es évek végén. A regény az író saját tapasztalataiból is merít, mivel az indiai származású Sharma maga is gyermekkorában vándorolt be Észak-Amerikába – írta a BBC News.
“Különös dolog olyan emberektől elismerést kapni, akiket tisztelek. Zavarban érzem magam ettől a megtiszteltetéstől” – mondta Sharma, aki a díj 21 éves történetében a harmadik amerikai győztes.
Az író jelenleg a New Jersey-i Rutgers Egyetemen dolgozik. Debütáló regényével korábban már elnyerte a PEN/Hemingway-díjat és a New York Times magazin Notable Book of the Year elismerését.
A korábban Impac-díjként ismert, jelenleg az ír főváros által szponzorált elismerés idei jelöltjeire 118 város közkönyvtárai tettek javaslatot, és a győztest végül egy tízes szűkített listáról választották ki.
Ez az egyik legmagasabb összegű – 100 ezer euróval járó – irodalmi díj a világon, bármely nyelven megjelent mű pályázhat rá, csupán annyi az előfeltétel, hogy legyen angol nyelvű kiadása is.
A Family Life mások mellett a Man Booker-díjas Marlon James, a Pulitzer-díjas Marilynne Robinson és két elsőkönyves író, Mary Costello és Scholastique Mukasonga egy-egy írását utasította maga mögé.

(MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s