Cobra Kai

Melyik az a filmsorozat, amelyiknek az első évada a szigorúságáról ismert Rotten Tomatoes filmkritikai oldalon 100%-ot ért el, és három évad után is 93%-on áll? Ugyanezt a sorozatot az IMDb oldalon 8,7-re értékelték 10-ből 32 rész után, de az utolsó része itt is 94%-ot kapott. Nem gondolnánk, hogy ezt a sikert egy “karatézós” ifjúsági filmsorozat érte el. Amelyik nem is annyira ifjúsági. És nemcsak a karatéról szól.

Volt valaha, 1984-ben egy sikerfilm, a Karate Kid, amely Oscar- és Golden Globe-díj jelölést is kapott (legjobb férfi mellékszereplő kategóriában Pat Morita révén), valamint a Young Artist Award 1984-es díjkiosztóján elnyerte a legjobb családi film – dráma kategória és – Elisabeth Sue révén – a legjobb fiatal női mellékszereplő díjat is. Ugyanitt a legjobb fiatal férfi mellékszereplő díjára is jelölték William Zabkát, aki Johnny Lawrence-t alakította.  A Karate Kid története röviden, hogy egy fiatal srác, Daniel LaRusso (Ralph Macchio) családja Los Angelesbe költözik, és itt új középiskolába iratkozik be. A középiskolában felkelti a féltékeny, vagány fickó, Johnny Lawrence (William Zabka) figyelmét, különösen azzal, hogy Lawrence barátnője inkább vele akar járni. Lawrence karatézik egy Cobra Kai nevű, rosszhírű karate dojo-ban (azaz karate sport klubban), ahol a mestere a kegyetlen pszichopata, John Kreese (Martin Kove). Johnny néhányszor elveri Danielt, mígnem a fiút szárnyai alá veszi egy karatemester, Mr. Miyagi (Pat Morita). A történet egy karateversenyben csúcsosodik ki, ahol a döntőben – mindenféle bonyodalom, sérülés, csalárdság után – Daniel kiüti Johnnyt.

A történtek után 34 évvel Johnny Lawrence még mindig nem tud magához térni. Az élete teljesen kisiklott, alkalmi munkákból él, elvált a feleségétől, azt sem tudja, mi van a fiával, Robbyval (Tanner Buchanan). Iszik, és a lakása leginkább úgy néz ki, mint egy szemétbánya. Szenvedéseit fokozza, hogy Daniel LaRusso élete egészen más irányba ment el: a fiúból megbecsült városi polgár lett, jólmenő autókereskedése van, takaros háza, két szép gyermeke, és szerető felesége. Ráadásul minden reklámjában arra emlékezteti az embereket, hogy korábban ő volt a karateverseny bajnoka (“LaRusso lerúgja az árakat!”). Johnny részben LaRussot hibáztatja a saját elcseszett élete miatt, de változtatni nem képes.

Miguel

Egészen addig, amíg a szomszédjába nem költözik egy ecuadori család: nagymama, anyuka, fiú. A fiút a középiskolában zaklatják, meg is verik nem egyszer. Egy alkalommal még a Lawrence-ék melletti kisbolt előtt is kikezdenek vele, azonban Johnny éppen arra jár, és leveri a négy középiskolást. Ezért persze be is viszik a rendőrségre, de az ecuadori srác, Miguel (Xolo Maridueña), hálás a mogorva szomszédnak, és szeretné, ha megtanítaná őt is arra, hogyan védheti meg magát. Johnny Lawrence végül ráveszi magát, hogy ismét elindítsa a Cobra Kai dojo-t, ahol eleinte Miguel az egyetlen tanítványa, de később egyre többen lesznek olyanok, akik szeretnének önbizalmat szerezni, és önvédelmet tanulni (bár a Cobra Kai jelszava: “Üss először! Üss keményen! Nincs kegyelem!” – “Strike first! Strike hard! No mercy!”). Így Johnny Lawrence a Cobra Kai dojo mestere (“sensei”) lesz.

Daniel LaRusso is megtudja, hogy a Cobra Kai újjáéledt, és egyáltalán nem örül. Az ő emlékeiben a Cobra Kai az erőszak és a zaklatás szimbóluma. Fogalma sincsen arról, hogy Lawrence jlenlegi tanítványai többnyire önbizalomhiánnyal küzdő középiskolások (egyikük szája egy műtét következtében hegges, ami miatt csúfolják az iskolában, a másik egy kövérkés lány, és a többiek is hasonlóak). Daniel elhatározza, hogy tűzön-vizen keresztül megakadályozza, hogy a Cobra Kai ismét működhessen a környéken. Hamarosan ő maga is megalapítja a saját dojo-ját, és ezzel elszabadulnak az indulatok.

Strike first! Strike hard! No mercy!

Ráadásul amikor Lawrence valamikori mestere, a pszichopata John Kreese is visszatér, akkor a történések egy új dimenzióban folytatódnak.

Annak ellenére, hogy a Cobra Kai 13-as életkori besorolást kapott, mégsem egy ifjúsági filmsorozat. Elsősorban Johnny Lawrence életének alakulását követhetjük nyomon, aki egyre közelebb kerül a tanítványához, Miguel-hez (és annak anyukájához is egy idő után), és ahogyan a fiú változik, úgy változik a lúzer Johnny is. Rendet rak a lakásában, normális autója lesz, a dojo működtetéséből szerzett pénzt nem issza el, hanem ruházkodásra és a dojo fejlesztésére költi, és lassan a látásmódja is megváltozik. A “no mercy” helyett a “mercy” kerül előtérbe, és mindazt, amit a saját fiánál, Robbynál elmulasztott megtenni, most a szintén apa nélküli Miguelnél igyekszik bepótolni. Daniel LaRusso is kénytelen lassan belátni, hogy Johnny már nem az a zaklató, aki fiatalkorában volt.

Persze a felnőttek változása mellett a középiskolások is jelentős szerepet kapnak a történetben. Miguel mellett Daniel lánya, Samantha, aki valaha szintén karatézott, aztán a műtött szájú Eli, aki Johnny sensei szavainak a hatására teljesen megváltozik, és tetkós, látványos hajú “Hawk” lesz belőle, továbbá Johnny fia, Robby, aki ide-oda sodródik az életben. Vannak további fontosabb és kevésbé fontos szereplők is, LaRusso felesége, Miguel anyja és mások, majd John Kreese, akinek a sorozatba lépésével a rendkívül racionálisan gondolkodó elemi gonosz jelenik meg.

Miguel és Robby

A sorozatból a Youtube-on 1 évadot, a Netflixen három évadot lehet megnézni, a negyedik évad forgatókönyvének a megírásával nemrégiben végeztek, de a forgatást a koronavírus járvány jelentősen hátráltatja.

A történet minket beszippantott, és valószínűleg ezzel nem leszünk egyedül.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s