Pénzcsipesz: nézzük meg, csak azért fizetünk-e, amiért fizetni is akarunk?

Mióta az okostelefont nemcsak telefonálásra használjuk, sokféle előfizetést veszünk igénybe rajta keresztül. Egyes programokhoz való hozzáférés, tárhelyek, zenei alkalmazások és egyebek mind előfizetést igényelnek. Sokszor meghatározott ideig ingyenesen, és csak a próbaidő leteltével kell fizetnünk. De vajon akarjuk-e az adott szolgáltatást, vagy már régen elfelejtkeztünk róla?

Az újév eljövetele arra is alkalmat ad, hogy áttekintsük a kifizetéseinket. Mit, miért, mikor, ki von le a bankszámlánkról, kártyánkról? Az elektronikus kütyük, játékok, tárhelyek, zenei és egyéb alkalmazások rejtett tartalékot jelenthetnek. Ha már régen nem néztünk rájuk, akkor érdemes most rájuk nézni!

A West Monroe technológiai tanácsadó cég tanulmányából kiderült, hogy egy átlagos amerikai havi 237 dollárt (kb. 70.000,- forintot) költ az automatikus előfizetéseire, vagyis 2844 dollárt (kb. 840.000,- forintot) egy évben. Ez nem egyszer annak köszönhető, hogy ezek az előfizetések automatikusan megújulnak, tehát ha mi magunk, tevőlegesen nem mondjuk le őket, akkor a következő hónapban, évben is levonják a díjat a kártyánkról. Hogy ezt mennyire nem tartjuk egyébként észben, arra az is utal, hogy az említett felmérésben résztvevők 84%-a becsülte alá a saját ilyen típusú költségeit, és többnyire a tévedésük az évi 100 dollárt (több, mint 29.500,- forintot) is meghaladta.

Az elmúlt években elterjedtek az előfizetéses technikák a legkülönfélébb területeken: játékok, fitneszalkalmazások, média, társkereső alkalmazások, felhőtárolók stb. Még az ingyenes próbaidőszakkal rendelkező alkalmazások is problémásak lehetnek, hiszen ha az ingyenes időszak végével nem mondtuk le az előfizetést, akkor azóta már folyamatosan szívják a bankkártyánkat. De az is előfordulhat, hogy korábban iPhone-unk volt, most meg átnyergeltünk egy Android készülékre. Ettől még persze az iPhone-on beállított iCloud előfizetési díját vonják tovább, ahogyan pl. az Apple Music előfizetést is.

Hogyan ellenőrizhetjük az előfizetéseinket? A legalkalmasabb megoldás a bankszámlánk havi kimutatásának az átnézése. Van olyan kifizetés, amire nem ismer rá? Többnyire pár ezer, vagy akár csak pár száz forintos kifizetéseket kell keresni, azonban ezek folyamatosan, hónapról hónapra előfordulnak. Két három már lezárt hónapot nézzünk át, és ki fognak bukni ezek az előfizetések… kivéve, ha éves levonásban történik a díj kiegyenlítése, mert akkor éves szinten egyetlen, nagyobb összeget kell keresni, ami nem ismerős.

A másik lehetőség, hogy nézzük át a telefonunkat. Milyen alkalmazások vannak rajta, amiket nem is használunk? Ezek az alkalmazások nem kérnek-e pénzt bármiért? Pl. a folyamatos hozzáférésért (ilyen lehet pl. nem egy androidos telefon háttérkép alkalmazás), vagy a felhőért, amiben nem is tárolunk semmit, vagy a havi, ingyenesen játszható játékokért, amikkel már régen nem játszunk…

Szóval, az év elején érdemes ezt a nagytakarítást elvégezni. Jó esetben meglepődhetünk azon, hogy mennyit takarékoskodunk pusztán azzal, hogy amit nem használunk (ki), azért nem fizetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s