Conte és Renzi harcának az ország a vesztese az olasz sajtó szerint

Róma, 2020. január 5., kedd (MTI) – Megkezdődött a visszaszámlálás az olasz belpolitikában, ahol Giuseppe Conte miniszterelnök kedden bemutatja a gazdasági helyreállítási programot, és eldönti, hogy kormánya átalakításával vagy parlamenti bizalomkéréssel válaszol a leváltását sürgető eddigi szövetségesének, Matteo Renzinek.

A belpolitikai válság esetleges fejleményeit találgató olasz újságok csak abban értenek egyet, hogy a következő napokban valami sorsdöntő történni fog.
Giuseppe Conte miniszterelnök kedden mutatja be a tárcavezetőknek a járványválság sújtotta Olaszországnak szánt 209 milliárd euró gazdasági alap felhasználási programja végleges változatát. Az annak elfogadására hivatott kormányülést szerdán vagy csütörtökön tarthatják, amely után a csomag a parlament elé kerül. A kormányfő ezzel egy időben egy-két minisztercserével átalakíthatja kormányát, amelyet legkésőbb hétfőig le akar zárni.
Conte terveit a kormánypárt Élő Olaszország (IV) vezetője Matteo Renzi torpedózhatja meg, ha a kormányülésen visszavonja az IV két miniszterét és egy államtitkárát, hivatalosan is elindítva a válságot. Conte két lépéssel válaszolhat: radikálisabb kormányátalakítással csillapítja Renzit, vagy parlamenti párbajra hívja ki felmérve, hogy az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (Pd) közös kormánya elegendő többséggel bír-e az IV nélkül is. Matteo Renzi hangsúlyozta, hogy nem pályázik miniszteri posztra, és kizárta az előrehozott választásokat. Elemzők szerint Renzi a kormányfő lemondatását akarja elérni egy harmadik Conte-kormány vagy esetleg más vezette kormány felállításával.
A jobboldali Il Giornale kommentárja úgy vélte, személyes leszámolás zajlik Conte és Renzi között, melynek az olaszok vesztesei. Az egészségügyi vészhelyzettől, a gazdasági visszaeséstől és a belpolitikai vitáktól megbénult Olaszországot “a soha meg nem választott, párt nélküli, az ismeretlenségből érkezett Conte és az alig három százalékos Renzi” tartja sakkban – írta az újság. Előrejelzések szerint a tavaly év végi 134,8 százalékról idén 158 százalék fölé ugorhat az olasz adósságráta.
A legnagyobb napilap Corriere della Sera szerint a miniszterelnök minden eszközzel el akarja kerülni a válságot, kész engedni Renzinek annál is inkább, mivel a parlamenti bizalmi szavazás kiszámíthatatlanná válhat.
“Ha Conte távozna a kormánypalotából, nem biztos hogy harmadszorra is visszatér” – írta az Il Messaggero. A napilap arra utalt, hogy a 2018-ban az Öt Csillag Mozgalom és a Liga kormánya élére állított Giuseppe Conte 2019 augusztusában úgy szorította ki akkori szövetségesét Matteo Salvinit a kormányból, hogy lemondott, majd visszaült a miniszterelnöki székbe az M5S és a PD kormánnyal.
A kormányközeli Il Fatto Quotidiano szerint Giuseppe Conte biztos benne, hogy Matteo Renzi blöfföl, és egyedül azt akarja elérni, hogy az IV nagyobb beleszólást kapjon a 209 milliárd euró elosztásában. Az M5S leszögezte, hogy Giuseppe Conte “nélülözhetetlen” a kormányzás folytatásához. A PD a válság elkerülésén dolgozik esetleges új tárcák megszerzésével. Matteo Renzi kedden továbbra is azt hangoztatta, hogy a kormányátalakítást nem tartja elegendőnek.
A Liga vezetője Matteo Salvini kijelentette: “ha a kormány nem képes kormányozni, álljon félre, a jobboldalnak már kész a csapata a kormányzásra”.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s