Fehér Ház: a demokraták soha nem jutnak hozzá Donald Tump adóbevallásához

Washington, 2019. április 7., vasárnap (MTI) – A demokraták soha nem jutnak hozzá Donald Trump elnök adóbevallásához – jelentette ki Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.

“És nem is kell hozzájutniuk” – tette hozzá Mulvaney. Majd hangsúlyozta, hogy ezt az ügyet a 2016-os választási kampány idején már hosszasan megvitatták. “A választók tisztában voltak vele, hogy az elnök nyilvánosságra hozhatta volna az adóbevallását. Tudták, hogy ezt nem tette meg, és ezzel együtt is őt választották meg” – fogalmazott az ügyvezető kabinetfőnök.
Mick Mulvaney leszögezte azt is: a demokraták tudják, hogy nem fognak hozzáférni Trump adóbevallásához, csak – mint fogalmazott – “fel akarják hívni magukra a figyelmet, mert nem akarnak a politikáról beszélni”. Hozzátette: a demokraták nagyon is jól ismerik a törvényt. “Tudják, hogy az IRS (adóhivatal) egyik legfontosabb alapelve, hogy megvédje az adóbevallások bizalmas jellegét. Tudják, hogy a törvény milyen feltételek mellett ad lehetőséget az adóhivatalnak e dokumentumok átadására, ám a politikai ütésváltás nem tartozik ezek közé” – hangsúlyozta Mulvaney.
A múlt héten a képviselőház demokrata párti törvényhozói hivatalosan is felkérték az adóhivatalt Donald Trump adóbevallásának bemutatására. Richard Neal, a költségvetési bizottság elnöke azt írta Charles Rettignek, az adóhivatal vezetőjének, hogy a képviselők az elmúlt hat esztendő valamennyi adóbevallását látni szeretnék.
Jay Sekulow, Donald Trump ügyvédje az ABC televízió vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában úgy vélekedett, hogy a demokrata párti törvényhozók “fegyverként akarják használni” az adóhivatalt. “A kongresszus csak (hivatalt nem viselő) állampolgárok adóbevallását kérheti be törvényhozási célokból” – fogalmazott Sekulow, és leszögezte, hogy Ricard Neal, a költségvetési bizottság demokrata párti elnöke nem jelölt meg ilyen “törvényhozási célt”.
Sekulow hangsúlyozta: a szövetségi legfelsőbb bíróság – amely az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét tölti be – “már közölte, hogy a kongresszus ellenőrző szerepe nem válhat törvényt végrehajtó szereppé, amellyel az adóbevallást politikai fegyverként használnák”. Az ügyvéd szerint precedens értékű lenne az adóbevallás kiadása a törvényhozóknak, ezek után a republikánusok kérhetnék akár Nancy Pelosi demokrata párti házelnök adóbevallását is.
Donald Trump másik ügyvédje, William Consovoy már pénteken levelet írt a pénzügyminisztérium illetékesének, sürgetve a tárcát, hogy az ellenőrzése alá tartozó adóhivatal ne adja ki a vitatott adóbevallást, a törvényhozói kérésnek ugyanis nincs jogi alapja.
Bírálta a demokraták lépését Mitt Romney, Utah állam republikánus szenátora is. Romney az NBC televízió Találkozz a sajtóval című, szokásos heti vitaműsorában “elfajzottaknak” nevezte a demokratákat, és leszögezte, hogy nem fogják megkapni Trump adóbevallását, még akkor sem, ha bírósági pert indítanak. Trump “meg fog nyerni egy ilyen pert” – fogalmazott. Mindazonáltal hozzátette: ő szívesen venné, ha Donald Trump nyilvánosságra hozná az adóbevallását.
Két demokrata párti politikus is védelmébe vette a költségvetési bizottság kérését. Ben Ray Luján új-mexikói képviselő a Fox televízióban állította azt, hogy az adóbevallás bekérése “nem politikai fegyver”, Dan Kildee michigani képviselő pedig az ABC televízióban próbált érvelni a döntés mellett. Kildee azt állította, hogy a költségvetési bizottság arra kíváncsi, hogy az adóhivatal “megfelelően hajtotta-e végre az adóvizsgálatot és alkalmazta az adótörvényt az Egyesült Államok elnöke esetében”. A michigani politikus esetleges “törvényhozási változtatásokat” is említett.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s