Közúti fuvarozás: az Európai Parlament rögzíti álláspontját a szabályok átalakításáról

A Parlament rögzítette álláspontját a közúti fuvarozás terén elterjed szabálytalanságok ellen fellépő, és a sofőrök munkakörülményeit javító uniós szabálytervekől.

A Parlament csütörtökön a sofőrök kiküldetéséről, a sofőrök pihenőidejéről, és az ún. „kabotázsra” (azaz amikor a külföldi fuvart követően a fuvarozó a visszaúton a külföldi országban helyi fuvarokat teljesít) vonatkozó szabályok jobb betartatásáról kialakított tárgyalási pozícióját hagyta jóvá. Azaz a Parlament tárgyalódelegációja ezt a kiinduló álláspontot képviseli majd a szakminisztereket tömörítő Tanáccsal folytatott intézményközi egyeztetés során. A Ház annak a versenytorzító gyakorlatnak is véget kíván vetni, amelynek során a fuvarozó cégek postafiókcégeket hoznak létre.

Tisztességesebb verseny, fellépés a jogszerűtlenségek ellen a nemzetközi fuvarozásban

A Parlament a szabályt megszegő fuvarozók egyszerűbb kiszűrése érdekében a kabotázs keretében elvégzett fuvarokra jelenleg érvényes számszerű korlátot három napos időkorláttal szeretné felváltani, és kötelezővé tenné a határátlépés rögzítését a jármű tachográfjában.

A rendszerszerű kabotázs elkerülése érdekében kamionoknak 60 órát saját országukban kellene tölteni, mielőtt újabb kabotázsra indulhatnak.

A postafiókcégek felszámolását célozza az a szabály, amely szerint a fuvarozócégeknek jelentős kiterjedésű üzleti tevékenységgel kell rendelkezniük abban a tagállamban, ahol bejegyezték őket. A könnyű haszongépjárműveket használó áruszállító cégek terjedése miatt ezentúl a fuvarozókra vonatkozó uniós szabályozás az ilyen járművekre is vonatkozik.

Egyértelmű szabályok a sofőrök kiküldetéséről, kevesebb papírmunka

A sofőrök kiküldetésére vonatkozó uniós szabályok a rendkívül mobil szállítmányozási ágazatban is egyértelműsítik a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályokat. A szabályzás célja, hogy csökkentse az eltérő nemzeti megközelítésekből fakadó papírmunkát, és tisztességes bért biztosítson a sofőröknek.

A képviselők a kabotázsra és a határátlépéssel járó fuvarokra is kiterjesztenék a kiküldött munkavállalókra vonatkozó szabályokat. Kivonnák azonban azok hatálya alól a tranzitfuvarokat, a kétoldalú szállítási műveleteket, és a célország felé vezető úton és visszafelé is egyaránt egy-egy (vagy kifelé nulla, visszafelé két), be- és kirakodással járó kétoldalú fuvarokat.

A képviselők a sofőrök munkájának megkönnyítése és a közúti ellenőrzések ritkítása céljából digitális technológiák alkalmazását sürgetik. A Parlament szerint a vizsgálatokat és ellenőrzéseket a nagy kockázatot jelentő vállalkozásokra kell összpontosítani, csökkentve a törvénytisztelő cégekre nehezedő adminisztratív nyomást.

Jobb munkakörülmények a sofőröknek

A képviselők emellett olyan változásokat is elfogadtak, amelyek javítanák a sofőrök pihenési körülményeit. A különösen hosszú fuvarok visszaszorítása érdekében a vállalatoknak úgy kell összeállítaniuk a menetrendeket, hogy a sofőrök rendszeresen, de legalább négyhetente otthon tölthessék el a heti pihenőt. A heti pihenőt a kamionon kívül kell eltölteni, teszik hozzá.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s