Opten: újra emelkedésnek indult a könyvkiadás árbevétele

Budapest, 2019. március 18., hétfő (MTI) – Tovább csökkent a könyvkiadók száma, bevételük azonban növekedésnek indult 2017-ben az Opten Kft. adatai alapján.

A céginformációs szolgáltató hétfői közleménye szerint az ágazat 2016-ban 44 milliárd forint árbevételt ért el, a tavalyelőtti majdnem 49 milliárd forint viszont már több mint 900 millió forinttal múlja felül a 2015. évit.
A forgalommal ellentétben a cégek és a munkavállalók számának szintén 2012-ben kezdődött visszaesése nem állt meg. Akkor 1746 vállalkozásnál 3918-an dolgoztak, idén mindössze 2335 alkalmazottnak adott munkát a még működő 1255 könyvkiadó.
A felszámolás alá került cégek aránya viszont tavaly 0,2 százalékra esett, noha az elmúlt 7 év során csak 2016-ban fordult elő, hogy nem érte el az 1 százalékot a megszűnő társaságok aránya.
Hantos Zoltán, az Opten projektmenedzsere hozzátette, hogy a kiadók 2018-as pénzügyi beszámolóiból derülhet csak ki, tartós bővülést hozott-e 2017-es növekedési fordulat.
A közlemény kiemelte, hogy a bővülést a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai is megerősítik. A több eladásból azonban – mint írták – csak részben következik a kiadók fellendülése, hiszen a könyvek fogyasztói árából a kereskedők is részesülnek.
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2017-es könyvforgalmi adatai szerint szinte minden könyvfajtánál nőtt a forgalom. Az ismeretterjesztő műveknél 29,51 százalékkal, a szakkönyvek, tudományos művek, lexikonok, szótárak, valamint az egyéb, felsőoktatásban használatos kiadványoknál 12,58 százalékkal, a gyermek- és ifjúsági könyvkiadásnál 29,7 százalékkal.
Kivételt a szépirodalom jelent, mert ott a forgalom 0,94 százalékkal csökkent.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s