A volt kongói alelnök 68 millió euró kártérítést követel a Nemzetközi Büntetőbíróságtól

Brüsszel/Hága, 2019. március 11., hétfő (MTI) -Mintegy 68 millió euró (21,5 milliárd forint) kártérítést követel Jean-Pierre Bemba Gombo volt kongói alelnök a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságtól (ICC), amely tíz év fogva tartás után nemrég másodfokon felmentette a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények vádja alól.

Az egykori alelnök ügyvédei hétfőn jelentették be a kártérítési igényüket, mondván ez az összeg méltányos a tíz évnyi szabadságvesztésért, illetve fedezi védecük veszteségeit és jogi képviseletének költségeit.
Az ICC fellebbviteli tanácsa tavaly hatályon kívül helyezte a 18 éves börtönbüntetést, amelyet 2016-ban szabtak ki Bembára a katonái által elkövetett kínzások és gyilkosságok  miatt. Másodfokon megállapították: a vádlott ezek miatt nem vonható felelősségre, a verdikt meghozatala során több hibát elkövettek.
A parancsnokot ugyanakkor korábban tanúk megvesztegetésében is bűnösnek találták, az emiatti egyéves szabadságvesztést azonban nem kellett letöltenie.
Jean-Pierre Bemba Gombo az elsőfokú ítélet szerint emberiesség elleni és háborús bűnöket követett el a Közép-afrikai Köztársaságban 2002 és 2003 között zajló fegyveres konfliktusban, amelyben a Kongói Felszabadítási Mozgalom (MLC) katonai parancsnokaként fegyvereseivel Ange Félix Patassé egykori közép-afrikai elnököt segítette. Saját hazájában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban ezt követően, 2003-ban nevezték ki alelnöknek a polgárháborút lezárni akaró megbékélési erőfeszítések keretében.
A per több szempontból is precedenst teremtett. Ez volt az első eset, amikor a szexuális erőszakot háborús fegyverként bevetett eszköznek minősítették. Ezenkívül Jean-Pierre Bemba Gombo volt a legmagasabb rangú politikus, akit eddig a Nemzetközi Büntetőbíróság elítélt, még ha később meg is semmisítették a verdiktet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s