Az Amazon ebben az évben 0 dollárt fizet szövetségi adókból – és ez részben Trumpnak köszönhető

Az Amazon a világ egyik legértékesebb vállalata, amely közel 800 milliárd dollár értéket képvisel. Az e-kereskedelmi óriás globális bevétele 2018-ban 232,9 milliárd dollár volt. És mégis, az Amazon szövetségi adószámlája az idén 0,- $. Második évben egymás után.

Tény, hogy az Amazon 129 millió dolláros szövetségi adókedvezményt kap ebben az évben, részben az adójóváírások és a levonások kombinációjának köszönhetően. Annak ellenére, hogy az Amazon mintegy kétszeresére növelte adóköteles jövedelmét 2018-ban: 11,2 milliárd dollárra, az előző évi 5,6 milliárd dollárról.

Szóval, az Amazon -1 százalékos szövetségi jövedelemadó-kulccsal adózik ebben az évben, miután 2011 és 2016 között több mint 11 százalékos szövetségi adókulccsal adózott.

Bernie Sanders szenátor, aki már régebben is kritizálta az Amazon-t azért, hogy nem fizetett nagyobb szövetségi adókat, csütörtökön a Twitteren írta le, hogy bármely Amazon Prime-tag többet fizetett a program éves díjért (119 dollár), mint amekkora szövetségi adót teljesít a vállalat. A Prime egyébként 100 millió előfizetővel rendelkezik.

“Az Amazon az összes olyan adót megfizette az elmúlt három évben, amelyet meg kellett fizetnie az Egyesült Államokban és minden országban, ahol működik, beleértve 2,6 milliárd dollár társasági adót és 3,4 milliárd dollár adókötelezettséget.” – nyilatkozta az Amazon szóvivője a CNBC-nek.

Az Amazon bejelentette, hogy a vállalat negyedik negyedévi eredménykimutatása alapján nemrégiben szövetségi visszatérítési igényt nyújtott be. Azonban az Amazon azt is megjegyezte, hogy ebben az évben 756 millió dollárt fizet ki az állami és a nemzetközi adókra.

Egy pártatlan adópolitikai szakértő azonban rámutatott, hogy az Amazon nem fizet szövetségi adókat a második egymást követő évben. Tény, hogy tavaly az Amazon még nagyobb visszatérítést kapott, 137 millió dollárt szerezve a szövetségi kormánytól.

Az Amazon adóelkerülésének egyik oka az adócsökkentési és munkaügyi törvény, amelyet a Kongresszus 2017-ben fogadott el, és amely a törvényes társasági adó mértékét 35 százalékról 21 százalékra csökkentette. A vállalatok alacsonyabb adókulcsai mellett az új adótörvény „nem zárta le az adóhézagokat, amelyek lehetővé teszik, hogy a nyereséges vállalatok rendszeresen elkerüljék a szövetségi és állami jövedelemadók fizetését a nyereségük közel felére”, írta a szakértő, Matthew Gardner.

Gardner jelentése azt is megjegyzi, hogy az Amazon negyedéves jövedelemadó-jelentése azt mutatja, hogy a társaság szövetségi adófizetésének hiánya ebben az évben legalább részben a „különböző nem meghatározott” adójóváírásoknak köszönhető, valamint annak, hogy az Amazon és más vállalatok levonhatják a társaság által az alkalmazottaknak adott részvények értékét, beleértve a vezetőknek adott részvényopciókat is az adójukból.

Mivel az Amazon tényleges adóbevallása nem nyilvános, nincs mód arra, hogy pontosan tudjuk, hogy mekkora a levonás nagysága, amit a vállalat kap a leírt részvényopciók miatt, és nem tudjuk a kormánytól kapott adójóváírások mértékét sem.

A helyzet ironikus, hiszen Trump többször kikelt már az Amazon ellen a Twitteren, ostorozva annak szemtelen adóelkerülő politikáját.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s