Volt amerikai kormánytisztviselők a rendkívüli állapot ellen foglaltak állást

Washington, 2019. február 25., hétfő (MTI) – Volt miniszterek és nemzetbiztonsági szakemberek közös közleményben utasították el a Donald Trump által meghirdetett rendkívüli állapotot – hozta nyilvánosságra a kommünikét a The Washington Post amerikai lap internetes felülete helyi idő szerint vasárnap. A közös közleményt 58 volt kormányzati tisztségviselő írta alá.

“Nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy ma olyan rendkívüli állapot volna, amely felhatalmazza az elnököt, hogy más célokra elkülönített pénzalapokat vonjon el a fal építésére a déli határon” – szögezték le a közleményben.
A dokumentumot mások mellett Madeleine Albrigt, Bill Clinton külügyminisztere, Chuck Hagel, az Obama-kormány védelmi minisztere, John Kerry volt külügyminiszter, Susan Rice, Obama nemzetbiztonsági tanácsadója, Thomas Pickering volt ENSZ-nagykövet, Leon Panetta volt CIA-igazgató és védelmi miniszter, valamint több volt hírszerzési és nemzetbiztonsági szakember írta alá.
A 11 oldalas deklaráció hivatalosan hétfőn, egy nappal azelőtt jelenik meg, hogy a képviselőház szavaz az elnök által február 15-én bejelentett rendkívüli állapot megakadályozását célzó határozatról. Donald Trump már pénteken jelezte: vétót emel majd a demokrata párti többségű képviselőház döntése ellen.
Trump február 15-én a Fehér Házban tartott sajtókonferencián jelentette be: mivel a kormányzat működését biztosító költségvetési törvényben kérése ellenére sem szerepelt a déli határfal megépítésére kért 5,7 milliárd dolláros összeg, rendkívüli állapotot hirdet. Ennek révén ugyanis a kongresszus megkerülésével teremtheti elő a fal építési költségeit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s