Itt az első mandátum-előrejelzés az Európai Parlamenttől

A Parlament hétfőn nyilvánosságra hozta az következő Európai Parlamentre vonatkozó első mandátumbecslést. Az előrejelzés nemzeti felméréseken alapul.

Az Európai Parlament nyilvánosságra hozta a 2019. februári nemzeti közvélemény-kutatásokon alapuló első előrejelzést arról, hogy hogyan néz majd ki a Parlament összetétele a következő, kilencedik ciklusban. Az adatok helyi, országos közvélemény-kutató intézetek megbízható felmérésein alapulnak, amelyeket a Parlament felkérésére a Kantar összesített.

A pártokat abban az esetben sorolták be képviselőcsoportba, ha a képviselőcsoport már létezik vagy ha a párt a képviselőcsoportba tartozó európai politikai párt tagja. A szándékaikat eddig nem közlő új politikai pártok és mozgalmak az „Egyéb” kategóriában szerepelnek.

Ha a jelenlegi választási preferenciákat a brexit-utáni 27 tagú Európai Unióra vetítjük, a következő Európai Parlament politikai összetétele minden eddiginél felaprózódottabbnak tűnik. A következő Parlamentben kevesebb (705) képviselő foglal majd helyet, mint a jelenlegiben (751).

Letölthető és megosztható országonkénti adatok

Minden adat letölthető excel formátumban a választási sajtóanyagból (A következő Parlament mandátumainak megoszlása fejezet, angolul). A fájl teljes körű információt tartalmaz a nemzeti pártokról, európai politikai pártcsaládjukról, a legutóbbi európai és nemzeti választáson elért eredményükről és az összesített közvélemény-kutatásokban előrejelzett helyezésükről a következő európai választáson. A forrásként szolgáló közvélemény-kutatásokról minden lényeges adat, többek között a felmérést elvégző intézmény, a mintavétel mérete és ideje rendelkezésre áll.

A Parlament mostantól fogva április végéig kéthetente hozza nyilvánosságra a szavazati szándékról szóló frissített adatait. Május elejétől a választásokig az adatokat hetente publikálja a Parlament. A szavazókörzetből távozó szavazók megkérdezésén alapuló exit pollok eredményét május 26-án 18 órától mutatja be a Parlament azokra az országokra vonatkozóan, ahol végeznek ilyen felmérést és ahol már lezárult a szavazás. Az adatok óránként frissülnek majd addig, amíg az összes tagállamból beérkezik az előzetes végeredmény.

Az Európai Parlament képviselőit első alkalommal 40 éve, 1979. június 12-én választották meg. Az idei választás a politikai légkör, az Egyesült Királyság várható távozása, és a válaszra váló politikai és a tagállamok összességét érintő kérdések miatt a Parlament történetének legfontosabb választása lesz. A választók 2019. május 23-26. között járulnak az urnákhoz és döntenek Európa jövőjéről.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s