Csehországban mintegy 13 ezer nő nyújt pénzért szexuális szolgáltatásokat

Prága, 2019. február 18., hétfő (MTI) – Csehországban mintegy 13 ezer nő nyújt pénzért szexuális szolgáltatásokat – közölte a Rozkos bez rizika (Élvezet kockázat nélkül) elnevezésű civil szervezet hétfőn Prágában.

A prostituáltak több mint felét gyermekeit egyedül nevelő nők teszik ki. A prostituáltak átlagos életkora 30 év körül van, s több mint 80 százalékuk cseh állampolgár.
A nők nagy része nehéz szociális helyzetében fordul a prostitúció felé, mert nem talál olyan munkát, amelyből meg tudna élni és el tudná tartani gyermekét.
“A tipikus cseh prostituált általában 30 év körüli, elvált nő, aki két gyermeket nevel egyedül, és kisebb településről származik, de ezt a tevékenységét nagyobb városban végzi” – olvasható a szervezet közleményében. Sokuknak munkahelyük is van, de a keresetéből nem tud megélni. A cseh prostituáltak több mint tíz százaléka három vagy annál több gyermeket nevel.
A Rozkos bez rizika civil szervezet a kilencvenes évek második felében alakult, és célja lerombolni a prostitúciót övező előítéleteket, és legalizálni ezt a tevékenységet. A civil szervezet a probléma feltárásában szorosan együttműködik a cseh statisztikai hivatallal.
“A nők jelentős része nem ismeri be, hogy szexuális szolgáltatásokból él. Nagyon sok ezen a téren az előítélet és a társadalmi megbélyegzés. Ez az oka annak, hogy ezek a nők gyakran nem merik bejelenteni a rajtuk elkövetett erőszakot, zsarolást és más hasonló dolgokat” – mondta Barbora Psenicová, a szervezet vezetője a CTK hírügynökségnek.
“Amennyiben a téma nyilvánossá válik, könnyebben terjedhet a felvilágosítás és a nemi betegségek elleni védelem fontossága, és csökkenhet az erőszakos cselekmények száma is” – mutatott rá Psenicová.
A Rozkos bez rizika felmérése szerint egy egyórás utcai aktus átlagosan 300 koronába (3780 forint), a magánlakásokban ezer koronába (12 600 forint), a klubokban pedig 3000 koronába (37 800 forint) kerül. A pénz egy részét, gyakran a felét is, gyakorlatilag mindig a lányokat “védő” férfiak viszik el.
Míg a tíz éve, 2008-ban, készített felmérés szerint a Csehországban dolgozó prostituáltak mintegy 40 százaléka más kelet-európai államokból, elsősorban Ukrajnából, Romániából, Bulgáriából, Oroszországból és Szlovákiából származott, számarányuk azóta 18-20 százalékra csökkent.
A sajtóban megjelent becslések szerint a prostitúcióra évente mintegy tízmilliárd koronát (mintegy 126 milliárd forintot) költenek az emberek, ami a cseh hazai össztermék (GDP) 0,2 százalékát teszi ki. Ugyanakkor ez a szolgáltatás is átalakulóban van, egyre kevesebb az utcalány, míg a legkülönfélébb erotikus klubok, bárok és szalonok egyre több embert foglalkoztatnak.
Csehországban évek óta nyílt vita folyik arról, hogy engedélyezni kellene a nyilvánosházakat. A prostitúció jelenleg sem számít bűncselekménynek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s