A szavaknak jelentése van! – mondta egy ügyvéd

Egy nonprofit szervezet pert indított Donald Trump elnök rendeletével szemben, órákkal azután, hogy az elnök nemzeti vészhelyzetet nyilvánított, mivel így akarja biztosítani a határfal megépítéséhez szükséges 8 milliárd dollárt.

A fogyasztói jogokkal foglalkozó szervezet péntek este nyújtotta be a panaszt, három dél-texasi magántulajdonos nevében, akiknek a földjét érintené a megépíteni tervezett fal.

Az ügy az első azon jogi kihívások között, melyek az elnökre várnak, ha továbbra is a Kongresszus megkerülésével akarja végrehajtani a kampányígéretét, hogy  falat építsen az Egyesült Államok határán Mexikóval. Több államban, így Kaliforniában, Nevadában, Új-Mexikóban, New Yorkban és máshol az államügyészek készen állnak arra, hogy szintén megtámadják az elnöki döntést. A kongresszus már szintén vizsgálja, hogy fel tud-e lépni az elnökkel szemben.

A nonprofit szervezet azt állítja, hogy Trump megsértette az alkotmány szétválasztási doktrínáját, amikor a nemzeti sürgősségi törvényre hivatkozott, és elhanyagolta a kongresszus döntését, ami nem engedélyezett 1,35 milliárd dollárnál többet a falra. 

Trump azt tervezi, hogy a védelmi minisztérium katonai építési költségvetésére jóváhagyott 3,5 milliárd dollárt irányítja át a falépítés céljára, és további 2,5 milliárd dollárt vesz el a katonai kábítószer-megelőzési alaptól, valamint 600 millió dollárt a kincstári minisztérium kábítószer-elterelési programjából.

A nonprofit szervezet szerint Trump nyilatkozata nem vészhelyzetre adott válasz, hanem inkább az elnök és a kongresszus közötti „hosszú távú nézeteltérést” tükrözi a fal építéséről.

Az ilyen nézeteltérés „nem képez olyan helyzetet, ami megengedné az egyoldalú végrehajtó hatalmi akciót”, írja a washingtoni szövetségi bírósághoz benyújtott panasz. „A vészhelyzeti hatáskörökre való hivatkozás és e hatáskörök gyakorlása, valamint a forrásoknak a fal építéséhez való felhasználása tehát ellentétes a törvényekkel.”

Trump maga azt mondta: „Nem kellett ezt megtennem. Csak gyorsabban akarom elérni a fal felépülését.”

„A szavaknak jelentése van” – mondta Allison Zieve, a nonprofit szervezet ügyvédje. „A tények egyértelművé teszik, hogy az elnök nyilatkozatának előfeltétele, hogy a fal hiánya azokon a területeken, ahol az építését tervezték, „ vészhelyzet” legyen – jogilag azonban ez elfogadhatatlan és megengedhetetlen alapja annak, hogy a Kongresszus által elutasított pénzeszközöket mégis a falra költsék.”

Nayda Alvarez, az egyik texasi magánszemély közölte, hogy levelet kapott az Egyesült Államok Vám- és Határvédelmi Hivatalától, hogy engedjen hozzáférést az ingatlanához. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a fal építése több hektárnyi fa kivágásával jár, és elvonja a folyóra néző kilátást.

Egy másik felperes, a texasi Weslaco-i Frontera Audubon Társaság azt állítja, hogy a fal egy vadvilág folyosót keresztez majd, pusztítva a madarak és más állatok élőhelyeit.

Gavin Newsom kaliforniai kormányzó és Xavier Becerra főügyész azt mondta, hogy az elnök veszélyezteti a bűnüldözési programokat, amelyek a bandaháborúk, a kábítószer-értékesítés és az emberkereskedelem megelőzését szolgálják, és Trump „egy hiúságprojektet” akar mindenáron megvalósítani. “A fal nem fogja megakadályozni, a határokon átnyúló drogcsempészetet.” – véli a kormányzó.

Az ügyet az USA Kerületi Bíróság, Columbia kerület (Washington) tárgyalja majd.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s