Az FBI egyik volt vezetője először ismerte el, hogy vizsgálatot rendelt el Donald Trump esetleges elmozdítása ügyében

Washington, 2019. február 14., csütörtök (MTI) – Andrew McCabe, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt ügyvezető igazgatója először ismerte el nyilvánosan, hogy nyomozást rendelt el Donald Trump elnöknek az alkotmány 25. kiegészítése értelmében történő esetleges  elmozdítása ügyében.

McCabe, aki 2017 májusában az addigi FBI-vezető James Comey lemondása után lett a szervezet ügyvezető igazgatója, a CBS televíziónak csütörtökön azt nyilatkozta: már a hivatalba lépése utáni napon elrendelte a nyomozást arról, hogy Donald Trump “tudatosan vagy nem tudatosan ügynöke volt-e Oroszországnak”.
McCabe azt állította: “nagyon aggódott” és azt akarta, hogy az ő eltávolítása esetén az Oroszországgal kapcsolatos vizsgálatok “szilárd alapokon álljanak”.
Az interjút a CBS televízió 60 perc című vasárnap esti politikai magazinműsora sugározza, de a CBS csütörtökön részleteket közölt  abból.
McCabe interjúja megerősítette a The New York Times című lap tavaly megjelent információit, melyek szerint a James Comey FBI-igazgató menesztése és Robert Mueller, a különleges vizsgálóbizottság vezetőjének kinevezése közötti időszakban bűnügyi nyomozást indított az Egyesült Államok elnöke ellen.
A volt ügyvezető igazgató elmondta azt is, hogy Comey menesztése napján találkozott Donald Trumppal a Fehér Házban. “Azzal az emberrel beszéltem, aki indult az elnökségért, éppen megnyerte az elnökválasztást és ezt akár legfőbb ellenségünk, Oroszország kormányának segítségével tehette. Ez rendkívül zavart” – fogalmazott a volt FBI-vezető.
A CBS-nek küldött közleményében Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője “megalapozatlannak” nevezte a MCCabe által elrendelt nyomozást.
Donald Trump elnök pedig több Twitter-bejegyzésben is reagált. Az egyikben emlékeztetett arra, hogy McCabe a Hillary Clinton volt demokrata párti elnökjelölt és korábbi külügyminiszter e-mailjeinek ügyében folytatott nyomozás részese volt és James Comey az ő révén szivárogtatott ki információkat a sajtónak. Egy másik bejegyzésében felidézte, hogy McCabe kongresszusi választáson induló feleségének kampányához Hillary Clinton környezet nagy összegekkel járult hozzá.
Tavaly a minisztérium belső vizsgálata megállapította, hogy Andrew McCabe törvényellenesen szivárogtatott ki bizalmas információkat a sajtónak és többször is félrevezette a nyomozó hatóságokat. Jeff Sessions igazságügyi miniszter erre hivatkozva elbocsátotta.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s