A Gucci bocsánatot kért egy pulóverért

A Gucci bocsánatot kért és megszüntette az árusítását egy pulóvernek, amely a vevők véleménye szerint felidézte a rosszemlékű “fekete arcot”.

A “fekete arc” az Egyesült Államokban rasszista és gyűlöletkeltő jelkép. Majdnem 200 éve már, hogy a fehérbőrű amerikai szórakoztatók feketére festett arccal poénkodtak közönségük előtt. Ezekben az előadásokban ostobának és műveletlennek mutatták a feketebőrű embereket. Ezek a produkciók eleinte New Yorkban kerültek bemutatásra, de 1845-re az egész országban elterjedtek, és olyan népszerűek voltak, hogy még afroamerikai színészek is bevállalták a szerepet, mivel csak akkor dolgozhattak, ha szerencsétlennek és ostobának mutatták magukat a színpadon. William Henry Lane, művésznevén “Master Juba”, az egyik első fekete előadóművész volt, aki feketeként feketét játszott. A műsorai nagyon népszerűek voltak.

A szerep a XX. században is megmaradt, az 1927-es “The Jazz Singer” c. filmben hozza ezt a figurát. Később azonban egyértelművé vált, hogy a fehérek feketeségének komikus előadásait az eltúlzott jelmezekben és a sminkekkel nem lehet elválasztani a faji bántalmazástól és a sztereotípiától.

A Gucci ebbe tenyerelt bele. Pulóvere valóban emlékeztet egy fekete emberre, akinek pirosra van festve a szája. A felháborodás olyan erőteljes volt, hogy a Guccinak szerdán elnézést kellett kérnie a pulóver okozta “bűncselekmény” miatt. “Megerősíthetjük, hogy az elemet azonnal eltávolítottuk az online áruházunkból és az összes üzletünkből.” – írta a Gucci.

Korábban a Prada Divatház is hasonló helyzetbe került a new yorki kirakata miatt, amelyben fekete majomszerű alakokat ábrázoltak nagy, pirosra festett szájakkal.

Nemrégiben pedig Ralph Northam virginiai kormányzó lemondását követelték a demokraták, mert a politikus hasonló “fekete arc” botrányba keveredett.

A múlt héten szombaton került napvilágra az a fotó, amelyen a feltételezések szerint Northam kormányzó látható. Az 1984-ben készült és az orvosi egyetem évkönyvében fellelt képen két fiatalember látható, egyikük feketére mázolt arccal, másikuk pedig a Ku Klux Klan rasszista szervezet fehér csuklyájában. A feketére mázolt arc “szokása” egészen a 19. századig nyúlik vissza, így gúnyolódtak a fekete amerikaiakon.

Az 59 éves Northam, aki gyermekorvos, először elismerte, hogy ő a feketére mázolt arcú fiatalember, két napra rá azonban megváltoztatta a véleményét, és egy sajtóértekezleten tagadta, hogy ő lenne a fotón. A hét közepére ismét változtatott álláspontján, és azt közölte, hogy bár nem ő látszik a fotón, de 1984-ben ő is feketére festette egyszer az arcát, mert Michael Jackson popénekest akarta megszemélyesíteni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s