A Facebook és a Twitter olyan hamis identitások ezreit törölte, amelyek Oroszországhoz, Iránhoz és Venezuelához kötődtek

Az álhírek gyártása és a közösségi média fogyasztóinak megdolgozása úgy néz ki, egyre nagyobb méreteket ölt. A Facebook egy posztban közölte, hogy Iránból működtetett hamis identitásokat törölt a Facebookról és az Instagramról, szám szerint több, mint 700-at. A CNN pedig egy cikkben tette hozzá, hogy nemcsak Irán, hanem Oroszország és Venezuela is működtet hamis identitásokból álló “fakenews” hálózatot.

Csütörtök délután a Facebook blogbejegyzésben jelentette be, hogy 783 olyan csoportot, identitást és oldalt távolítottak el, amelyek Iránhoz kötődtek, és amelyek összehangolt, megtévesztő tevékenységet folytattak. A tevékenység célországai között említették Afganisztánt, Albániát, Algériát, Bahreint, Egyiptomot, Franciaországot, Németországot, Indiát, Indonéziát, Iránt, Irakot, Izraelet, Líbiát, Mexikót, Marokkót, Pakisztánt, Katart, Szaúd-Arábiát, Szerbiát, Dél-Afrikát, Spanyolországot, Szudánt, Szíriát, Tunéziát, az Egyesült Államokat és Jement. A hamis identitások a legtöbb esetben helyieknek adták ki magukat, és összehangoltan terjesztettek különféle álhíreket.

Szinte a Facebook bejelentésével egyidejűleg a Twitter is bejelentette, hogy felfüggesztett olyan fiókokat, amelyek összehangolt információs tevékenységet végeztek, és amelyek Iránhoz, Oroszországhoz és Venezuelához köthetők. Azt nem tudták megerősíteni az oroszok esetében, hogy a tavaly Robert Mueller különleges ügyész által megvádolt Kreml-troll csoport állt a fiókok mögött, de abban bizonyosak voltak, hogy Oroszországból irányították ezeket a hírcsatornákat.

A több száz oroszországi fiók majdnem egymillió tweetet küldött, sokat az USA politikájához kapcsolódóan. A fiókok megpróbálták befolyásolni a 2018-as félidős választásokat: több mint 73 ezer alkalommal jelentek meg bejegyzések a választásokról, mondta a Twitter.

A Twitter azt is bejelentette, hogy eltávolította a Venezuelából irányított fiókokat, amelyek „úgy tűnik, hogy állami támogatással rendelkező kampányt folytatnak”, és amelyek az ország elnöke érdekében a venezuelai közönséget célozták meg.

A Twitter azt is közölte, hogy eltávolított egy Iránból származó hálózatot is, amelynek identitásai úgy tettek, mintha amerikai emberek vagy hírcsatornák lennének.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s