Moszkva felháborodásának adott hangot az állítólagos orosz hacker cseh kiadatása miatt

Moszkva, 2018. április 2., hétfő (MTI) – Moszkvát felháborítja, hogy Csehország kiadta az Egyesült Államoknak a hackertevékenységgel gyanúsított Jevgenyij Nyikulin orosz állampolgárt, Prága lépése aláássa az orosz-cseh együttműködés alapjait – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium.

A közlemény kifogásolta, hogy a cseh fél döntését nem a jogi normák vezérelték, hanem “az a törekvés, hogy ismételten demonstrálja az utóbbi időben az abszolút prioritás rangjára emelt +szövetségesi hűséget+”. Prága lépését Moszkva tudatosnak és politikailag motiváltnak minősítette és úgy értékelte, hogy az a kétoldalú együttműködés konstruktív alapjának aláásására irányul.
Az orosz diplomáciai tárca leszögezte, hogy mindent szükséges lépést megtesz majd Nyikulin jogainak védelme érdekében.
A kommüniké szerint jogsértésről árulkodik a cseh alkotmánybíróság döntésének “kierőltetése” annak a fellebbezésnek az ügyében, amelyet Nyikulin ügyvédjei az alsóbb szintű bíróságok kiadatási döntéseivel szemben adtak be.
Az orosz külügyminisztérium rámutatott: figyelmen kívül hagyták, hogy az orosz legfelsőbb ügyészség is kérelmezte Nyikulin kiadatását. Kifogásolta, hogy a cseh hatóságok nem fordítottak kellő figyelmet arra a többször megismételt felhívásra, hogy vegyék figyelembe: “az Egyesült Államokban kibontakoztatott oroszellenes hisztéria közepette állampolgárunk abban az országban nem számíthat pártatlan és tisztességes bírósági eljárásra”.
Az állítólagos orosz hackert, aki határozottan tagadja, hogy hacker lenne és elkövette volna mindazt, amivel az amerikaiak vádolják, 2016 október 5-én Prágában vette őrizetbe a cseh rendőrség.
Washington a kiadatási kérelmet azzal indokolta, hogy szerinte az orosz hacker támadást intézett a LinkedIn internetes közösségi hálózat, valamint a Dropbox és a Formsprings amerikai szerverei ellen. A férfit a kaliforniai szövetségi bíróság hackertámadással, pénzlopással és összeesküvéssel vádolja.
Oroszország ezzel szemben csak azzal vádolta meg Nyikulint, hogy az interneten keresztül 2009-ben 3450 dollárt lopott el.
A cseh igazságügyi minisztérium pénteken közölte, hogy Nyikulint kiszolgáltatták az Egyesült Államoknak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s