Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus MRI a prosztatarák diagnosztizálásában 

London, 2017. január 20., péntek (MTI) – Hatalmas előrelépést jelenthet a multiparametrikus – több paraméterre kiterjedő – MRI-vizsgálat a prosztatarák pontosabb felismerésében – állítják brit szakemberek, akik szerint a módszer csaknem kétszer annyi rosszindulatú daganat felismerését teszi lehetővé.

2036c91228d162cabc98ab5f7eb732c2

A prosztatarák a leggyakoribb daganattípus a brit férfiak körében, a jelenlegi szűrési eljárások azonban korántsem tökéletesek – írja a BBC News.
Amennyiben a vérvizsgálat magas PSA – prosztata specifikus antigén – szintet mutat, ami a betegség jelenlétére utalhat, a szakemberek prosztata biopsziát végeznek a tumor igazolására.
A biopszia során azonban véletlenszerűen vesznek mintákat a prosztata adott régióiból, vagyis előfordulhat, hogy nem veszik észre a daganatot, nem észlelik, hogy az rosszindulatú, vagy olyan mellékhatások jelentkeznek, mint a vérzés, komoly fertőzés vagy merevedési zavarok.
A mostani vizsgálat tizenegy nagy-britanniai kórház bevonásával készült. Az intézményekben multiparametrikus MRI-vizsgálatot hajtottak végre azokon a férfiakon, akiknek magas volt a PSA-szintje.
A The Lancet című folyóiratban közölt eredmények szerint az MRI-vizsgálatnak köszönhetően a részt vevő 576 férfi 27 százalékánál egyáltalán nem volt szükség biopsziára.
A rosszindulatú daganatok felismerésében 93 százalékos hatékonysággal működött az MRI-vizsgálat eredményeire épülő célzott, és mindössze 48 százalékos hatékonysággal a véletlenszerűen végzett biopszia.
A tanulmányt a brit Medical Research Council klinikai vizsgálatokért felelős egysége által vezette.
A brit Egészség és Klinikai Kiválóság Nemzeti Intézete (The National Institute for Health and Care Excellence) pedig már meg is kezdte az eredmények költséghatékonysági szempontból való kiértékelését.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s