Samsung – a dinasztia

Nem, ez nem egy folytatásos brazil családtörténet, nem is a Háború és béke folytatása, hanem annak a speciális, távol-keleti cégkultúrának a jellemzője, ami Európában kevésbé ismert illetőleg megszokott. Lényege, hogy az óriásvállalat felépítése nem igazán demokratikus, inkább egy monarchiára hasonlít.

Jay Y. Lee (középen)
Jay Y. Lee (középen)

Dél-Koreában a politikai berendezkedésre is jellemző, hogy nem választott, hanem családon belül öröklődő posztok vannak, és ugyanezt figyelhetjük meg a Samsung óriásvállalat esetében is. A vállalat feje jelenleg az egyre idősödő Lee-kun Hee, akinek két gyermeke van, a fiú Jay Y. Lee, és a lány Lee Boo-jin. Jay ma már a Samsung igazgatótanácsának tagja, bár vannak körülötte problémák. Ugyanis megvesztegetés és egyéb üzleti bűncselekmények miatt az ügyészség feni a fogát a fiatalemberre. Érdekes módon ez a Samsung részvényekre nem volt negatív hatással. Jay 2016. október 27-én csatlakozott az igazgatótanácshoz, és ezt a befektetők azonnali részvényár emelkedéssel hálálták meg. Lee-kun Hee ugyanis már egy ideje egészségügyi problémákkal küzd, így az utódlás kérdése felmerült a cégnél. 2016. novemberének közepén jelentették be az ügyészek, hogy Jay ügyeiben nyomoznak. Ekkor kissé visszaesett a részvények árfolyama, de aztán ismét határozott emelkedés következett.

Egyébként a dinasztikus rendszerrel kapcsolatban pozitívak a vélemények Dél-Koreában, mert a folyamatosság és a kiegyensúlyozottság biztosítékának tekintik. Itt nem fog jönni egy ifjú titán, vagy egy egészen más elképzelésekkel rendelkező vezér, akit a részvényesek bíztak meg, és nem forgatja fel gyökerestül a megszokott rendszert. És sokak véleménye szerint eddig pontosan ez, azaz a megbízhatóság, volt a Samsung sikerének kulcsa.

Jay nővére, Boo-jin jelenleg a Samsung csoport vendéglátó üzletágát vezeti. Azonban az sem lehetetlen, hogy ha az öreg Lee-kun Hee-t egészségügyi okok, Jay Lee-t pedig jogi okok távolmaradásra kényszerítik a Samsung vezérkarától, akkor bekövetkezik az, ami Angliában mér régen. Hogy egy nőt fognak királlyá koronázni a cégben, és jöhet a Boo-jin éra a Samsung életében.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s