Honnan ered az OK rövidítés?

Az OK talán a legismertebb angol rövidítés, amit sok más helyen – így például nálunk – is átvett a köznyelv. De ha megkérdeznéd valakitől, akár egy angoltól is, hogy minek a rövidítése, akkor valószínűleg a legtöbben bajban lennének. Egészen mostanáig! Mert innentől te is pontosan tudsz majd válaszolni erre a fontos kérdésre!

e565e1554fa923a259b509acc34e133f

Egyesek szerint az “allright” kifejezés rövidítése. Bár arra még csak közelítőleg sem hasonlít. Mások az “all clear”, esetleg a skót “och aye”, vagy a görög “olla Kalla” kifejezést látják a rövidítésben, de ugyan miért rövidítene egy amerikai vagy egy angol egy görög kifejezést? Vannak olyanok is, akik a chochtaw indiánok “okah” szavát gondolják az elődnek.

A valóság az, hogy 1838-ban egy bostoni újság szerkesztője azt gondolta, hogy bevezeti a rövidítéseket az újságíró szakmába. Alaklamzott mindenféle rövidítést az írásaiban, amiket aztán a hálátlan utókor szépen el is felejtett. Azt viszont nem felejtette el, hogy ez az újságíró, bizonyos Obediah Kelly, az újságok korrektúrázott oldalainak a szélére mindig felvezette az “OK” betűket, hogy ezzel jelezze, hogy ő már átnézte az adott cikket.

Később ebből viccet csináltak azzal, hogy az “OK” valójában az “oll korrekt” (a hibátlan kifejezés az “all correct” lenne) vagy az “orl korrekt” rövidítése. Ez a poén aztán gyorsan el is terjedt, és egyre többen használták a rövidítést.

A fetieken túlmenően az “OK” kifejezést az egyik elnök, Martin van Buren beceneve is népszerűvé tette. Az elnököt ugyanis “Old Kinderhook”-nak becézték, és kampányának része volt az OK kifejezés.

Egy gondolat a következővel kapcsolatban: “Honnan ered az OK rövidítés?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s