Állj le a sushival!

A sushi az utóbbi időben olyan népszerű étellé vált nálunk is, és egyébként szerte a világon, mint a kínai vagy az indiai konyha. De most több vezető biológus arra figyelmeztet, hogy a sushi fogyasztással mind a környezetünknek, mind saját magunknak is árthatunk.

sushi

Az Egyesült Királyságban a sushi-piac értéke eléri a 69 millió fontot. Azonban az étel népszerűvé válásával értelemszerűen több kell belőle, és az egyre nagyobb mértékű kitermelés mostanra észrevehetően csökkentette az óceánok tonhal készletét.

Daniel Pauly és Dr. Dirk Zeller professzorok szerint, akik “A tenger körülöttünk” projektet vezetik a Brit Kolumbiai Egyetemen, a kékúszójú tonhal és sárgaúszójú népessége olyan mértékben csökkent, hogy az már elérte a “válság” szintet.

A kékúszójú tonhal a luxus sushi éttermekben népszerű, míg a sárgaúszójú sokkal gyakoribb a sushi bárokban és a szupermarketekben.

A halhús gazdag omega zsírsavakban, így pozitív hatással van az emberi szív- és érrendszerre. A sushinak alacsony a kalóriaszintje és bővelkedik hasznos tápanyagokban. Azonban a professzorok szerint ezt ellensúlyozza, hogy a tonhal által megevett kisebb halak gyakran esznek meg olyan, ún. mikrorészecskéket, amelyekben kozmetikai vegyszerek, vagy akár a rákkal kapcsolatban álló higany és poliklórozott bifenilek is megtakálhatóak. A tonhalak táplálékául szolgáló kicsi halak megeszik ezeket a részecskéket, és velük együtt ezek bekerülnek a sushi alapanyagát adó tonhalak szervezetébe is. Onnan pedig a miénkbe.

A professzorok véleménye, hogy a sushievéssel lassan fel kellene hagyni, és áttérni a szardinia vagy a szardella fogyasztására, aminek mind a környezetünkre, mind pedig a saját egészségünkre nézve több pozitív hatása van.

Hozzátéve, hogy a világon a japánoknál a leggyakoribb a szalagféreg fertőzés. Ennek az oka pedig a sok nyers halban keresendő, amit a japánok fogyasztanak.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s