Kütyük a las vegasi CES 2017 jövőshow-n

10 évvel ezelőtt a CES 2007 rendezvényén a legnagyobb ámulatot a Blackberry akkor esedékes legújabb mobilja, valamint a Windows Vista keltette. De hol vagyunk ma már ezektől? A mai sláger az okos hajkefe, az önmagát vezető autó és az önjáró bőrönd.

Egyszerűen képtelenség minden újításról és megvalósult ötletről beszámolni, ami a CES 2017 las vegasi rendezvényén bemutatásra került. Ezért csak pár érdekességet ragadtunk ki a forgatagból.

Ha már ezzel kezdtük, nézzük az okos hajkefét. Ez nem egyéb, mint egy érzékelőkkel ellátott, és mobiltelefonos applikációval összekötött eszköz, amelyik jelzi, ha nem jól fésülködünk. Fontos újításnak tűnik… 🙂

Ennél nem kevésbé érdekes a hangvezérléssel működő szemeteskuka, ami ha hallja a beállított vezérszót, mint pl. “Szezám tárulj!” vagy “Nyílj már ki te szemétláda!”, akkor felnyitja a tetejét. Ha valaki be van rekedve vagy néma, akkor sincs elzárva a modern technikától, mert egy szenzor előtt elhúzva a kezét, szintén ki tudja nyitni a fedelet.

bn-rl867_cesgri_m_20170103162700

 

Hogy a mobilmániások szeme is felcsillanjon, bemutatták a Huawei Mate 9 okostelefont. A kínai gyártó számára kivételes lehetőség a Samsung szerencsétlenkedése a Sansumg Galaxy Note 7 okostelefonnal, ami kigyulladt, felrobbant, és végül valamennyi világszerte eladott példányt vissza kellett hívni. A kínaiak ki is használják a lehetőséget, mert a Mate 9-et az Egyesült Államokban is forgalmazni kezdik majd februártól. Az 5,9 hüvelykes képernyő, a gyors processzor, gyors töltés és a kettős Leica lencse sem rossz, de igazi újítás, hogy a telefonba integrálják az Amazon Alexa (olyasmi, mint az Apple gépeken a Siri) hangfelismerő rendszerét, így a telefonnal is leadhatók lesznek majd a tipikus Alexa parancsok, pl. olvassa fel a híreket, kapcsolja le a villanyt, állítson be időzítőt.

bn-rl871_cesgri_m_20170103162700

 

Újabb értelmes megoldás a cetlinyomtató. A Mangoslab Nemonic nyomtatójával cetliket nyomtathatsz, ha használsz post-iteket, de utálsz írni rájuk. Vagy akár kisebb fényképeket is ki tudsz nyomtatni a telefonodról. A tehcnológia hőpapíron alapul, ezért nincs a nyomtatóban festék. A nyomtatót nagyjából 120 dollárra árazták be, és egy cetli kinyomtatásának költsége külrölbelül annyi lesz, mint egy post-it költsége lenne.

nemonic

 

Az LG Hub Robot gyakorlatilag egy szervező, ami kordában tartja a háztartás valamennyi LG berendezését. Figyelemmel kíséri, hol tart a mosógép a mosásban, vagy irányítja a légkondicionálót, mialatt a képernyőjén különböző érzelmeket jelenít meg. Ebbe szintén beintegrálták az Amazon Alexát, így hangutasításokat is képes fogadni és teljesíteni.

bn-rm246_cesgri_fr_20170104123011

 

Az ODG AR okosszemüveg lényegében egy nagyon könnyű, nagyon nagy teljesítményű virtuális valóság szemüveg. Együttműködik bluetooth, WIFI rendszerekkel. Olyan, mintha egy 65 hüvelykes képernyő lebegne a szemed előtt. Ez a továbblépés a jelenleg egyre inkább elterjedt 3D szemüvegekhez képest. Több is, mint a virtuális szemüvegek, mert a kristálytiszta képet kristálytiszta hang egészíti ki, valamint kamera és mikrofon, hogy a videohívások és egyéb szociális médiában szükséges interakciók is könnyedén megvalósíthatók legyenek vele.

bn-rl866_cesgri_m_20170103162700

 

A Neonode AirBar technológiája lehetővé teszi, hogy a MacBook-ok is rendelkezzenek érintőképernyővel. Hogy ez hasznos vagy sem, azt az tudja megítélni, aki az iPad-oknál megszokott kényelmet szeretné felidézni a Mac-ján is.

neonode-airbar-640x445

 

Ha már megígértük a beharangozóban, akkor íme a Hyundai okosautója, amely átveszi az irányítást az embertől. természetesen egyetlen gombnyomással vissza lehet szerezni a vezetés élményét, ha szükséges. Ilyen autókkal kísérleteznek mások is, jelenleg a jogi és technológiai akadályok még egyaránt fennállnak a “vezető nélküli autók” előtt.

hyundai

 

Végül a Modobag bőröndje érdemel még szót (természetesen rengeteg dolog kimaradt, de a mi cikkünknek is vége kell, hogy legyen egyszer). Húzzuk, húzzuk a repülőtéren vagy az állomáson, aztán egyszerre elfáradunk. Mi a teendő? Húzzuk ki a kormányát, pattanjunk fel rá, indítsuk be, és már motorozhatunk is a bőröndünk tetején ülve 🙂

riseorwalkhomepage-7750

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s