2020-ban egy számítógép is indul az elnökjelöltségért az Egyesült Államokban?

A kérdés nyilván elméleti, mivel az amerikai alkotmány alapján csak anyától született emberi lény lehet az Egyesült Államok elnöke. Vagy mégsem? Létezik egy amerikai párt, amelyik azt a célt tűzte zászlajára, hogy az önző ember helyett gp legyen az ország elnöke. Ráadásul a párt alapítója a magyar származású Zoltán István.

Az IBM Watson számítógép
Az IBM Watson számítógép

Az American Association for the Advancement of Science (AAAS) éves ülésén a számítógépes tudós, Moshe Vardi felvetette, hogy érdemes lenne gépekkel helyettesíteni a taxisofőröket, a postásokat, de akár a szexmunkásokat is. A tudomány alaptézise szerint ugyanis a gépek már most sokkal jobban el tudnak végezni bármely munkafeladatot, mint az emberek. Egy talán nem is annyira borúlátó jóslat azt mondja, hogy 30 éven belül az emberi népesség felének a minkáját veszik majd át gépek.

Amíg ez a konferencia zajlott Washington D.C.-ben, addig az ország túlsó felén, Kaliforniában, egy párt ismét felvetette, hogy pár éven belül indítani szeretne egy szuperintelligens számítógépet az amerikai elnökjelöltek között. A Transzhumanista Párt alapítója és vezetője Zoltán István, akinek a pártja különféle kutatásokat támogat, mint amilyenek például a bionika, vagy az élet meghosszabbítása, illetőleg a mesterséges intelligencia.

Hogy az ötletüket, amely szerint miért ne lehetne egy szuperszámítógép az Amerikai Egyesült Államok elnöke, komolyan gondolják, azt az is mutatja, hogy az IBM Watson nevű számítógépnek létrehoztak egy kampányoldalt is.

Watson támogatói szerint a mesterséges intelligencia sokkal jobban tudja értékelni azt a rengeteg információt, amely beérkezik a legkülönfélébb ügyekben, és megalapozott döntéseket képes hozni az oktatástól egészen a külpolitikáig. “Történelmileg az egyik nagy probléma, hogy a vezetők önző emlősök,” mondja a Newsweek-nek Zoltán István. “Egy mesterséges intelligencia lehet elnökként igazán önzetlen. Nem lenne fogékony a lobbisták, az érdekcsoportok és a személyes vágyak kihívásaira.” Hozzátette, hogy 2028-ra egészen biztosan létezni fog olyan mesterséges intelligencia, amely eredménnyel szállhatna harcba az elnöki posztért.

Az IBM egyébként nem áll kapcsolatban Zoltán István pártjával. Az IBM Watson alkalmazásával kapcsolatban a vállalatnál fel sem merült, hogy elnökjelöltként szeretnék látni. Jelenleg az orvostudományt és az oktatást segíti, mert ezzel tud a leghasznosabb lenni.

Vannak persze Zoltán István ötletének ellenzői is. A Tesla vezérigazgatója, Elton Musk azt mondta, egy mesterséges intelligencia, mint elnök, sokkal veszélyesebb, mint az atomrakéták. 2015-ben Stephen Hawking is azt fejtegette, hogy az intelligens számítógépek előbb vagy utóbb az emberiség végét jelenthetik. A legfőbb probléma ezekkel a mesterséges szervezetekkel, hogy nem képesek megérteni olyan alapvető emberi tudattartalmakat, mint az érzelmek vagy az erkölcs.

Zoltán István akkor is optimista. Véleménye szerint a következő évtizedben drámai fejlődésen megy keresztül a mesterséges intelligencia. Úgy gondolja, hogy meg lehet építeni egy olyan számítógépet, amely elnökként kizárólag a népessége javáért tevékenykedik.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s