Változatlanul alacsony szinten a munkanélküliség Nagy-Britanniában

London, 2016. augusztus 17., szerda (MTI) – Továbbra is több mint egy évtizede nem mért mélyponton van a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a foglalkoztatottsági ráta pedig minden eddigi rekordot megdöntött.

2ca90f82fdf47343b385d92d71faa31d

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai adatismertetése szerint a júniussal zárult három hónapban átlagosan 4,9 százalék volt az állástalanok aránya, ami a 2005 szeptemberével zárult háromhavi időszak átlaga óta a legalacsonyabb.
A vizsgált három hónapban 1,64 millió volt a bejegyzett munkanélküliek száma Nagy-Britanniában, 52 ezerrel kevesebb, mint az előző negyedévben és 207 ezerrel kevesebb, mint az előző év azonos időszakában. A bejegyzett munkanélküliek száma 2008 májusa, a gazdasági válság kezdete előtti időszak óta nem volt ilyen alacsony.
Az ONS adatai szerint a rendszeres fizetett munkát végzők száma az első negyedévhez képest 172 ezerrel, az egy évvel korábbihoz képest 606 ezerrel 31,75 millióra nőtt.
Ez a 16 és 64 év közötti korcsoporton belül 74,5 százalékos foglalkoztatottságnak felel meg, és a legmagasabb foglalkoztatottsági ráta a brit gazdaságban azóta, hogy az ONS 1971-ben elkezdte a jelenlegivel összehasonlítható módszertan alapján mérni a mutatót. A teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma 23,22 millió, a részmunkaidőben foglalkoztatottaké 8,53 millió.
A 16 és 64 év közötti korcsoportban 58 ezerrel 8,8 millióra csökkent a gazdaságilag inaktívak, vagyis azok száma, akik nem dolgoznak és nem is keresnek állást.
Szakértői várakozásokkal ellentétben csökkent júliusban – a brit európai uniós tagságról tartott népszavazás utáni hónapban – az álláskeresési járadékban részesülők száma is: júniushoz képest 8600-zal, 763 600-ra.
A munkaerőpiac 2016 második negyedévében is erős maradt, a foglalkoztatottság új rekordot ért el – összegezte az adatokat a statisztikai hivatal egyik szakértője. Hozzátette ugyanakkor, hogy a szerdán ismertetett adatok túlnyomórészt az EU-tagságról szóló referendum előtti időszakra vonatkoznak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s