Rio 2016 – hétfői képek, eredmények

Karakas nyolcaddöntős a cselgáncstornán

Budapest, 2016. augusztus 8., hétfő (MTI) – Karakas Hedvig ipponnal győzött első meccsén, s ezzel bejutott a női cselgáncsozók 57 kg-os súlycsoportjának nyolcaddöntőjébe a riói olimpia hétfői versenynapján.

A világbajnoki bronz- és Eb-ezüstérmes magyar dzsúdós a számottevő eredménnyel nem rendelkező türkmén Rusana Nurjavova ellen mutatkozott be. Egy percet sem töltött a tatamin, mivel előbb egy jukót érő dobást mutatott be, majd a földharcban ippont ért el karfeszítéssel. Ezzel 2-0-ra vezet kettejük különpárharcában.
Karakas négy éve Londonban, ahol végül az ötödik helyen végzett, ugyancsak ipponnal nyerte első meccsét.
A 26 éves magyar a 16 között a kanadai Catherine Beauchemin-Pinard-ral száll szembe, akit eddig egyszer legyőzött, kétszer viszont kikapott tőle.
“Meglátta a helyzetet és szépen megcsinálta” – összegezte tanítványa teljesítményét Toncs Péter. Hozzátette: most jön a neheze, a kanadai dzsúdós ellen, aki erőnyerő volt az első fordulóban, új taktikát dolgoztak ki.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Karakas Hedvig (fehérben) küzd a türkmén Rusana Nurjavova ellen a nõi cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Karakas Hedvig megnyerte elsõ mérkõzését, ezzel bejutott a nyolcaddöntõbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8.
Karakas Hedvig (fehérben) küzd a türkmén Rusana Nurjavova ellen a nõi cselgáncsozók 57 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Karakas Hedvig megnyerte elsõ mérkõzését, ezzel bejutott a nyolcaddöntõbe.
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Márton Anna kiesett női kardban

 

A nyolcaddöntőben, 10. helyezettként fejezte be szereplését a kardozó Márton Anna a riói olimpián.

A venezuelai Alejandra Benitez Romero legyőzése után a francia Manon Brunet-vel vívott, és az asszó első fele alapján úgy tűnt, folytathatja majd a versenyt. A kezdeti bizonytalankodás után jól mozgatta ellenfelét, jó ütemben lépett hátra, ha arra volt szükség, csuklóvágás is összejött neki, ennek eredményeként pedig 8-5-re elhúzott. Az egyperces pihenő után viszont nagyon megváltozott az asszó képe, Márton sorozatban öt tust kapott. Ebben a szakaszban bizonytalan volt, nem tudta, milyen akcióval lehetne hatékony, s bár 8-10-es állásnál “észnél volt”, szólt, amikor a neki megítélt találatot az ellenfélnek írták be, de 9-10 után megint a nála egy évvel fiatalabb, húszéves Brunet vívott határozottabban. Három francia tus következett, innen pedig a magyar kardozó már nem tudott visszakapaszkodni.
“A legnagyobb baj az volt, hogy nem voltak akcióim. Az erőmben bíztam, de ez nem elég ehhez a sportághoz. Nagyon csalódott vagyok, ennél sokkal többet akartam elérni” – nyilatkozott a tavaly vb-bronzérmes, idén Eb-második Márton, aki a világranglista negyedik helyezettjeként érkezett első olimpiájára.

Eredmények:
a 32 között:
Márton Anna-Alejandra Benitez Romero (venezuelai) 15-14
a 16 között:
Manon Brunet (francia)-Márton 15-12

Kedden a férfi párbajtőrözők egyéni versenyét rendezik három magyarral a mezőnyben.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Márton Anna (b) és a venezuelai Alejandra Benitez Romero asszója a riói nyári olimpia egyéni nõi kardversenyében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Márton Anna gyõzött és bejutott a nyolcaddöntõbe. MTI Fotó: Illyés Tibor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8.
Márton Anna (b) és a venezuelai Alejandra Benitez Romero asszója a riói nyári olimpia egyéni nõi kardversenyében a Rio de Janeiró-i 3-as Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Márton Anna gyõzött és bejutott a nyolcaddöntõbe.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Ungvári is nyolcaddöntős a cselgáncstornán

 

Karakas Hedvig után Ungvári Miklós is győzött első meccsén, s ezzel bejutott a férfi cselgáncsozók 73 kg-os súlycsoportjának nyolcaddöntőjébe a riói olimpia hétfői versenynapján.

A londoni olimpián 66 kg-ban ezüstérmes magyar dzsúdós az idei Eb-n 17. Nuno Saraivával kezdett. A bíró fél perc elteltével megintette a 35 éves Ungvárit, akit azonban ez nem zavart meg, türelmesen kereste a fogás lehetőségét a nála 13 évvel fiatalabb portugállal szemben. Előbb egy hosszú, de eredménytelen földharc következett, majd jukót érően vitte le ellenfelét. Ungvári továbbra is kezdeményezőbb maradt, folyamatosan leszorításokkal próbálkozott. Egy ilyen során – bár az idő már lejárt – végigvihette az akciót, amiért vazaarit kapott.
Ungvári – akárcsak négy éve – jelezte, hogy csak a verseny végén kíván nyilatkozni.
A ceglédi versenyző a 16 között a holland Dex Elmonddal találkozik, aki első meccsén vazaarival verte az üzbég Mirali Saripovot. Ungvári 4-3-ra vezet kettejük különpárharcában.

 

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Ungvári Miklós (fehérben) küzd a portugál Nuno Saraiva ellen a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Ungvári Miklós megnyerte elsõ mérkõzését, ezzel bejutott a nyolcaddöntõbe. MTI Fotó: Kovács Tamás
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8.
Ungvári Miklós (fehérben) küzd a portugál Nuno Saraiva ellen a férfi cselgáncsozók 73 kilogrammos súlycsoportjának versenyében, a riói nyári olimpián a 2-es Karióka Arénában 2016. augusztus 8-án. Ungvári Miklós megnyerte elsõ mérkõzését, ezzel bejutott a nyolcaddöntõbe.
MTI Fotó: Kovács Tamás

 

Sidi fantasztikus “hajrával” döntős, Péni 13. légpuskában

 

Sidi Péter egy kisebb hullámvölgy után remek utolsó lövésekkel bejutott a döntőbe férfi légpuskában a riói olimpia hétfői versenynapján. A szám másik magyar indulója, Péni István a 13. helyen végzett.

A többszörös világ- és Európa-bajnok Sidi és az ifjúsági olimpiai bajnok Péni egyaránt finálés reményekkel kezdte meg a 10 méteres szám 60 lövéses alapversenyét.
A világ élvonalába tartozó két magyar hasonlóan indított, az első tizes szériába egy-egy kilences mindkettejüknek becsúszott (Sidi: 9,9 kör, Péni: 9,8), a többi lövés viszont a tizes tartományban ért célt, Sidi 103,8, Péni pedig 104,5 körrel állt a verseny hatodánál.
A folytatásban az ötödik olimpiáján szereplő komáromi puskás nagyon kiegyensúlyozottan célzott, a 48. lövésig csak tizeseket talált, ráadásul többségében erős tizeseket, s 12 lövéssel a vége előtt a negyedik-ötödik helyen állt. Ekkor azonban egy 9,2-es kísérlet következett, ami után Sidi percekre leült pihenni, majd miután visszaállt a lőállásba, 9,6 körrel folytatta. Ezzel a fináléba jutása komoly veszélybe került, kicsúszott az első nyolcból.
A két hiba után a lelátón is aggódni kezdett minden magyar szakember, Sidi viszont az utolsó 10 lövés során bizonyította klasszisát, a legrosszabb lövése is 10,3-as volt, az 58. pedig 10,7, az 59. 10,5. Ezzel még mindig a kilencedik helyre rangsorolta őt a gép, s egyértelművé vált, hogy legalább 10,6-os zárás kell a döntőhöz. Sidi a “finálé” előtt kicsit várakozott, majd célra tartott, lőtt, a lövedék pedig telibe találta a tábla közepét, 10,9 jelent meg a monitoron. A rangsorban ezzel a hatodik helyre ugrott előre, egyúttal bejutott a magyar idő szerint 17 órakor kezdődő nyolcas döntőbe, s fogadhatta a gratulációkat.
“Taktikai okokból ültem le egy kicsit, tudtam, hogy nagyon jól kell lőnöm a végén. Sikerült” – nyilatkozta az MTI-nek a 38 éves sportlövő. – “A verseny meglepetése, hogy kínai puskás nem jutott be a döntőbe, erre senki sem gondolt. A finálé már kicsit szerencsejáték, remélem, hogy most nekem sikerül jól.”
A mindössze 19 éves Péni a 30. lövésig nagyszerűen produkált, akkor viszont csak 9,4 kört lőtt. A hiba viszont nem zavarta meg, sőt, a negyedik szériában csak belső tizeseket lőtt, s a 106 körös eredmény után az első nyolcba került. Sokáig azonban nem maradt ott, az ötödik sorozatában háromszor is vétett (9,4, 9,8, 9,9), a hatodikban pedig az utolsó előtti kísérletét rontotta (9,4), így végül 624 körrel a 13. lett.
“Összességében úgy érzem, helytálltam, egyáltalán nem voltam ideges. Az első két sorozat jól is sikerült, a harmadik végén viszont becsúszott egy 9,4-es lövés. – beszélt versenyéről az UTE lövője. – Utána azt mondtam magamban, gyerünk, csináld tovább, tudsz te 106-ot is lőni, s egyből meg is csináltam, azt követően viszont alighanem elfáradtam. Fiatal vagyok még, kell a tapasztalat” – mondta a vasárnap a kisöbű szabadpuska összetett számában érdekelt Péni István élete első ötkarikás versenyét követően.

 

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Sidi Péter a riói nyári olimpia férfi légpuska versenyszámának döntõjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövõközpontban 2016. augusztus 8-án. Sidi Péter az ötödik helyen végzett. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8.
Sidi Péter a riói nyári olimpia férfi légpuska versenyszámának döntõjében a Rio de Janeiró-i Olimpiai Sportlövõközpontban 2016. augusztus 8-án. Sidi Péter az ötödik helyen végzett.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Sidi Péter ötödik légpuskában

 

Sidi Péter ötödik helyen végzett légpuskában a riói olimpia hétfői versenynapján.

A Komárom Olympia SE 37 éves klasszisa a 60 lövéses alapversenyből fantasztikus utolsó lövéseivel került be a legjobb nyolc közé. A végletekig kiélezett alapverseny után azt nyilatkozta, hogy ez a döntős formátum szerencsejátéknak is beillik, de reméli, hogy most neki kedvez majd – az általa egyébként nem kedvelt – rendszer.
A finálét mindenki a nulláról kezdte. Az első három lövésre két és fél percük volt a versenyzőknek. Sidi 10,3-mal kezdett, majd 9,9-cel folytatta, s 10,6-tal zárt. A feszültség mindenkinek a teljesítményén meglátszott, sok volt a hiba, így Sidi a kilencese ellenére is holtversenyben vezetett ekkor. Az újabb hármas szériában 10,3 és 10,8 után 9,8-at talált, de még így is az első helyen volt, mindössze egy tizeddel. A hatodik lövés talán kicsit megzavarhatta a magyart, aki hetedikre 9,6, nyolcadikra pedig 9,2-et ért el. Ezzel egészen a hetedik helyig csúszott vissza, így ugyan folytathatta a versenyt – a nyolcadik kiesett -, ám nagy hátrányba került a legjobbakkal szemben.
A folytatásban két körönként búcsúzott egy-egy puskás, Sidi pedig láthatóan megtalálta a helyes irányt, 10,4-es és 10,5-ös lövésekkel a kieső hetedik pozícióból az ötödikre lépett fel, majd a 11. és 12. kísérlete 10,6 és 10,1 volt, s maradt ötödik. Ekkor biztossá vált, hogy karrierje legjobb olimpiai eredményét éri el, ugyanis korábban kétszer volt hatodik, ám az is valószínűnek tűnt, hogy az ötödiknél nem fog tudni előrébb lépni, mivel az ekkor negyedik Niccolo Campriani közel egy egész körrel volt előtte. Tizenharmadikra azonban az olasz nem lőtt jól, Sidi pedig 10,5-es eredményével négy tizedre megközelítette őt, s már nem tűnt elérhetetlennek a magyar számára, a 10,1-es 14. lövésével viszont az előzés elmaradt: Sidi Péter 142,7 körös eredményével, a finálé negyedik kiesőjeként az ötödik helyen zárt.
“Az alapversenyben nagyot küzdöttem, hogy döntőbe kerüljek, itt pedig leginkább arra kellett figyelnem, hogy lássam a céltáblát a fényviszonyok miatt” – mondta a finálét követően az MTI-nek Sidi Péter. – “Sajnos volt egy rossz lövésem, ami után már kapaszkodnom kellett. Az én szempontból se nem jó, se nem rossz ez az eredmény, a döntőbe jutással persze elégedett vagyok. Remélem, hogy a szövetségnek ez a két szerzett pont sokat fog jelenteni. Még van két számom, a fekvőre nem lehet ígérni, vagy tippelni, összetettben viszont fináléba szoktam kerülni a nemzetközi versenyeken, most is ezt szeretném. A célom, hogy érmet szerezzek itt.”
A számot – melyben Péni István a 13. lett – Campriani, a kisöbű szabadpuska összetett verseny londoni bajnoka nyerte meg, miután az utolsó lövései nagyon pontosak voltak.
Eredmény:
férfi légpuska, olimpiai bajnok:
——————————–
Niccolo Campriani (Olaszország) 206,1 kör
2. Szerhij Kulis (Ukrajna) 204,6
3. Vlagyimir Maszlenyikov (Oroszország) 184,2
…5. SIDI PÉTER 142,7
…13. PÉNI ISTVÁN 624 (alapverseny)

 

Szoros első negyed után simán nyertek az amerikai férfi kosarasok

 

A címvédő amerikai válogatott szoros első negyed után simán nyert a venezuelai csapat ellen a riói olimpia férfi kosárlabdatornájának hétfői játéknapján.
Eredmények:
férfiak, csoportmérkőzések, 2. forduló:
A csoport:
Franciaország-Kína 88-60 (19-14, 23-9, 22-22, 24-15)
korábban:
Ausztrália-Szerbia 95-80 (26-23, 14-20, 22-20, 33-17)
Egyesült Államok-Venezuela 113-69 (18-18, 30-8, 27-25, 38-18)
A csoport állása: 1. Egyesült Államok 4 pont (232-131), 2. Ausztrália 4 (182-146), 3. Szerbia 3 (166-157), 4. Franciaország 3 (154-147), 5. Venezuela 2 (131-199), 6. Kína 2 (122-207)

Verrasztó Evelyn és Késely Ajna sem jutott elődöntőbe 200 méter gyorson

 

Verrasztó Evelyn és Késely Ajna sem jutott tovább a 200 méter gyors hétfői előfutamaiból a riói olimpia úszóversenyein.

Mindkét magyar elmaradt egyéni legjobbjától: a Kőbánya SC mindössze 14 éves tehetsége, a 400 méteren 21. Késely 1:59.20 perccel 25., míg a Jövő SC 27 esztendős versenyzője, Verrasztó  1:59.44 perccel 28. lett.
“Szerettem volna 1:58-as időt úszni, a kanadaival akartam menni, de már az első hossz után láttam, hogy ez nem fog menni. Nem vagyok elégedett ezzel az idővel, nem értem, hogy olimpián miért nem jön kis soha a lépés. Úgy jöttem ide, hogy “last one fast one” (a legutolsó a leggyorsabb), de nem sikerült” – mondta Verrasztó.
“Boldogabb vagyok, mint a négyszáz után, nagyon el voltam keseredve tegnap, de rengeteg motivációt kaptam a családomtól és a pszichológusomtól. Tegnap rosszabbnál rosszabb gondolatok jártak a fejemben, de végül is egy olimpián vagyok, ez is nagy dolog, hogy elértem. Úgy érzem, most mindent beleadtam, mindent megtettem” – mondta Késely, a magyar csapat legfiatalabb tagja, aki hozzátette: vannak még kisebb kijavítandó hibák, amiken ha sikerül túllépnie, akkor egyéni csúcsot jelentő 1:57-es idővel tudja majd segíteni a 4×200 méteres gyorsváltót.

 

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Az új-zélandi Gayle Broughton (b) és az ausztrál Alicia Quirk a riói nyári olimpia nõi rögbiversenyének döntõjében a Rio de Janeiró-i Deodoro Stadionban 2016. augusztus 8-án. Az ausztrál válogatott 24-17-re gyõzött és megnyerte az olimpia történetének elsõ nõi rögbitornáját. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9.
Az új-zélandi Gayle Broughton (b) és az ausztrál Alicia Quirk a riói nyári olimpia nõi rögbiversenyének döntõjében a Rio de Janeiró-i Deodoro Stadionban 2016. augusztus 8-án. Az ausztrál válogatott 24-17-re gyõzött és megnyerte az olimpia történetének elsõ nõi rögbitornáját.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

 

Hosszú döntős 200 méter vegyesen, Jakabos 10. lett

 

Hosszú Katinka fináléba jutott a 200 méter vegyes hétfői elődöntőjéből a riói olimpián, a szám másik magyar indulója, Jakabos Zsuzsanna tizedik lett.

A 400-on világ-, 100 méter háton országos csúccsal aranyérmes bajai úszó ezúttal is megnyerte futamát 2:08.13 perces idővel, de összesítésben ez csak a második legjobb volt. Hosszú a 200 méter vegyes döntőjéről elmondta, szeretne egyéni csúcsot úszni – ami egyben világrekordot jelentene.
Jakabos ugyanebben a nyolcasban 2:12.05 perccel ötödikként csapott célba, ám ő ezzel lemaradt a döntőről. Mostani teljesítménye elmaradt az előfutamban nyújtottnál, de az is kevés lett volna a fináléhoz.
“Elfáradtam, ennyi volt bennem. De tiszta a lelkiismeretem, mert tudom, hogy az edzéseken beleadtam mindent, és most is” – mondta Jakabos Zsuzsanna.
A finálét – Hosszú részvételével – magyar idő szerint szerda hajnali 4.29-kor rendezik.

 

Ismét győzött a címvédő brazil női röplabda-válogatott

 

A pekingi és a londoni ötkarikás játékokon is aranyérmes brazil női röplabda-válogatott másodszor is magabiztosan nyert a Rio de Janeiró-i olimpián.

A házigazdák csapata a csoportkör második fordulójában az argentin válogatottat győzte le magabiztosan.

Eredmények, női csoportmérkőzések, 2. forduló:
———————————————
A csoport:
Brazília-Argentína 3-0 (16, 19, 11)
Oroszország-Koreai Köztársaság 3-1 (23, -23, 23, 14)
korábban:
Japán-Kamerun 3-0 (20, 15, 17)
Az állás: 1. Brazília 6 pont (6-0), 2. Oroszország 6 (6-1), 3. Japán 3 (4-3), 4. Koreai Köztársaság 3 (4-4), 5. Kamerun és Argentína 0-0 (0-6)

B csoport:
korábban:
Szerbia-Puerto Rico 3-0 (27, 18, 20)
Kína-Olaszország 3-0 (21, 21, 16)
Egyesült Államok-Hollandia 3-2 (-18, 18, -21, 20, 8)
Az állás: 1. Szerbia 6 pont, 2. Egyesült Államok 5, 3. Kína 4, 4. Hollandia 3, 5. Olaszország és Puerto Rico 0-0 (0-6)

Cseh és Kenderesi is döntős 200 méter pillangón

 

Cseh László és Kenderesi Tamás is fináléba jutott a 200 méter pillangó hétfői elődöntőjéből a riói olimpián.

A szám világbajnokaként a 30 éves Cseh 1:55.18 perces idővel megnyerte a futamát, pedig ez a teljesítménye négy századdal lassabb volt, mint amit az előfutamban úszott. Így is harmadikként került a legjobb nyolc közé.
“Először is gratulálok Hosszú Katinkának az aranyérméhez, fantasztikusan úszott ma is. Az én úszásom lehetett volna jobb, azt hittem, jobb idő lesz. Megnyertem a futamot, döntőben vagyok, de ez ott nagyon kevés lesz, szóval bele kell adnom mindent. Ráadásul Tamás fantasztikus időt úszott, majdnem egy másodperccel megjavította a legjobbját, azaz eggyel nőtt a riválisok száma. Most már csak nekem kell dinamikusabban úsznom. Remélem, ez menni fog” – értékelt Cseh.
Nála gyorsabb csak a 19 éves Kenderesi és a 19 aranyával minden idők legeredményesebb olimpikonja, az amerikai Michael Phelps volt. Ők a másik futamban vívtak nagy harcot, amelyben a pécsi úszó fantasztikus hajrával bizonyult gyorsabbnak, 1:53.96 perces idejével 77 századot faragott az előfutamban elért egyéni csúcsán.
“Nagyon örülök neki, hogy nem az történt, mint a londoni Eb-n, amelyen a második futamot nem bírtam. Láttam most, hogy Laciék nem úsznak nagy időket, azt gondoltam, ez idézőjelben könnyű lesz. Nem éreztem, hogy ilyen jó idő lesz. Nem tartottam magam a legerősebbnek, ráadásul szerintem a többiek jobban osztották be az erejüket. Ha most győztest kéne mondanom, az Laci lenne. Mondta, hogy neki a világcsúcs a célja, szerintem meg is tudja csinálni. Most két olyan okos úszást csinált, amiből lehet világcsúcs” – mondta Kenderesi.
A finálét – Cseh és Kenderesi részvételével – magyar idő szerint szerda hajnali 3.28-kor rendezik.

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. Kenderesi Tamás (b) és az amerikai Michel Phelps a férfi 200 méteres pillangóúszás elõdöntõjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. A magyar úszó megnyerte a versenyszámot és bekerült a döntõbe. MTI Fotó: Illyés Tibor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9.
Kenderesi Tamás (b) és az amerikai Michel Phelps a férfi 200 méteres pillangóúszás elõdöntõjében a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. A magyar úszó megnyerte a versenyszámot és bekerült a döntõbe.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Hosszú Katinka olimpiai bajnok 100 méter háton is

 

Hosszú Katinka a 400 méter vegyesen aratott diadala után a 100 méter hát hétfői fináléjában is aranyérmet nyert a riói olimpián.

A Vasas 27 éves világklasszisa 58.45 másodperces országos csúccsal diadalmaskodott az amerikai Kathleen Baker előtt. A régi rekordot (58.78) tavaly augusztusban a kazanyi világbajnokságon érte el. A mostani eredmény minden idők második legjobbja 100 méter háton, ennél csak a brit Gemma Spofforth 2009-ben elért, 58.12 másodperces világcsúcsa volt gyorsabb, de akkor még lehetett az úgynevezett cáparuhában úszni.
Hosszú jól kapta el a rajtot, ennek ellenére féltávnál még csak a hatodik helyen fordult, ezt követően azonban valami félelmetes tempóra kapcsolt, az utolsó 25 méteren faképnél hagyta minden riválisát, ezzel ő lett a riói játékok első duplázója.
Az ötszörös világbajnok bajai úszó a célba érkezést követően azonnal visszatért a helyére – nem is ment keresztül a vegyes zónán -, mivel a 200 méter vegyes 4.35-kor kezdődő elődöntőjében is érdekelt lesz a szám világbajnokaként és világcsúcstartójaként.
“Tegnap azt mondtam, hogy 100 háton az elsőtől a nyolcadik helyig bármi lehet. Úgy gondolom, ma délután megmutatkozott, hányszor versenyeztem az elmúlt években, mert nagyon magabiztosan álltam oda” – mondta a késő esti program végét követően az M4 Sportnak Hosszú Katinka.
Az immár kétszeres olimpiai bajnok kifejtette: nem aggódott a végeredmény miatt, hanem a kivitelezésre összpontosított, így ki tudta hozni magából a legtöbbet.
“Ez nem egyszerű, ha olimpiai döntőben áll rajtkőre az ember. Hihetetlen, hogy 100 háton is olimpiai bajnok vagyok, de még nem fogtam fel, mert már az eredményhirdetésen is a 200 vegyesre koncentráltam. Álmodtam róla, beszéltünk róla, mekkora szenzáció lenne, ha összejönne, de nehéz felfogni” – tette hozzá a riói játékok eddigi egyetlen kétszeres aranyérmese.
Hosszú – aki ezzel Szász Emese sikere mellett – a magyar küldöttség harmadik aranyérmét szerezte.

Eredmények:
Női 100 m hát, olimpiai bajnok:
——————————-
HOSSZÚ KATINKA 58.45 mp
2. Kathleen Baker (Egyesült Államok) 58.75
3. Kylie Masse (Kanada) és Fu Jüan-huj (Kína) 58.76

 

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9. A gyõztes Hosszú Katinka ünnepel a 100 méteres hátúszás döntõje után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 9.
A gyõztes Hosszú Katinka ünnepel a 100 méteres hátúszás döntõje után a riói nyári olimpián a Rio de Janeiró-i Olimpiai Uszodában 2016. augusztus 8-án.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Cselgáncsozó szerezte az első brazil aranyat

 

Az 57 kilogrammos cselgáncsozó, Rafaela Silva szerezte meg a házigazda brazilok első aranyérmét a riói olimpián.

Eredmények:
férfi 73 kg, olimpiai bajnok:
—————————–
Ono Sohej (Japán)
2. Rustam Orujov (Azerbajdzsán)
3. Lasa Savdatuasvili (Grúzia) és Dirk van Tichelt (Belgium)
5. Ungvári Miklós

női 57 kg, olimpiai bajnok:
—————————
Rafaela Silva (Brazília)
2. Sumiya Dorjsuren (Mongólia)
3. Macumoto Kaori (Japán) és Telma Monteiro (Portugália)
…7. Karakas Hedvig

Ungvári Miklós ötödik a cselgáncstornán

 

A 73 kilogrammos Ungvári Miklós az ötödik helyen végzett hétfőn a riói olimpia cselgáncstornáján, miután elvesztette a bronzmérkőzést.

A 2012-es londoni játékokon 66 kg-ban ezüstérmes dzsúdós a harmadik helyért az Európa-bajnok, kétszeres vb-harmadik belga Dirk van Tichelttel csapott össze, akivel 1-1-re állt a különpárharcuk.
A fogáskereséssel telt első perc után a belga indított egy dobást, de Ungvárinak sikerült visszafognia. Ezután a 35 éves ceglédi cselgáncsozó próbált kezdeményezni, de egy elhibázott akció után a földre került, Van Tichelt pedig villámgyorsan lefogta, s karfeszítésért ippont kapott. Ezzel 3:11 percnél véget ért a találkozó.
“Pont a földharc az erősségem, nem is tudom, hogy tudtam ilyen bután otthagyni a karomat. Azt gondoltam, meglesz ez a bronzérem, de sajnos nem tudtam kiharcolni itt a riói olimpián. Kicsit fáradtan érkeztem ide, de elegendő volt néhány nap, hogy kipihenjem magam” – mondta letörten Ungvári hozzátéve, hogy a helyezés csalódás neki és mindazoknak, akik segítették itt a menetelését. “Mindenki azt érezte, hogy benne van az érem, sajnálom. Összességében jó állapotban keveredtem ide az olimpiára, de lehettem volna egy kicsit élesebb.”
A háromszoros vb-harmadik és Európa-bajnok Ungvári negyedik olimpiáján így ötödik helyen zárt. Athénben 2004-ben és Pekingben 2008-ban helyezetlen volt, míg négy éve csak a döntőben szenvedett vereséget.

 

Győztek a címvédő norvégok női kézilabdában

 

A címvédő norvég válogatott három góllal legyőzte a négy évvel ezelőtt, Londonban bronzérmes spanyol csapatot a riói olimpia női kézilabdatornájának hétfői játéknapján.

A legutóbb ezüstérmes Montenegró két találattal kikapott Angolától, amely két forduló után százszázalékos.

Eredménye:
nők, csoportmérkőzések, 2. forduló:
———————————-
A csoport:
Norvégia-Spanyolország 27-24 (11-10)
Brazília-Románia 26-13 (14-9)
Angola-Montenegró 27-25 (12-12)
A csoport állása: 1. Brazília 4 pont (57-41), 2. Angola 4 (50-44), 3. Spanyolország 2 (49-46), 4. Norvégia 2 (55-55), 5. Montenegró 0 (44-52), 6. Románia 0 (32-49)

B csoport:
Svédország-Koreai Köztársaság 31-28 (16-15)
Oroszország-Franciaország 26-25 (15-10)
Hollandia-Argentína 26-18 (13-9)
A csoport állása: 1. Svédország 4 pont (62-49), 2. Oroszország 4 (56-50), 3. Hollandia 2 (40-36), 4. Franciaország 2 (43-40), 5. Koreai Köztársaság 0 (53-61), 6. Argentína 0 (39-57)

Djokovic párosban is kiesett

 Kiesett a Novak Djokovic, Nenad Zimonjic szerb férfi teniszpáros a Rio de Janeiró-i olimpia hétfői játéknapján.

Az ötkarikás játékok honlapja szerint az egyesben világelső Djokovic és társa a harmadik helyen kiemelt Marcelo Melo, Bruno Soares brazil duótól kapott ki 6:4, 6:4-re a nyolcaddöntőben.
Djokovic vasárnap egyesben az első fordulóban búcsúzott az argentin Juan Martin del Portóval szemben. Utóbbi párosban – Maximo Gonzalez oldalán – szintén nem jutott be a negyeddöntőbe, miután 6:3, 5:7, 6:2-re kikapott a Rafael Nadal, Marc Lopez spanyol kettőstől.

Továbbjutott a negyedik kiemelt Nisikori

 

A negyedik helyen kiemelt Nisikori Kej bejutott a férfi tenisztorna nyolcaddöntőjébe a Rio de Janeiró-i olimpián.

Az ötkarikás játékok honlapja szerint a japán játékos a második fordulóban az ausztrál John Millmant győzte le a hétfői versenynapon. Nisikori az első szettben 5:2-es, a másodikban pedig 4:2-es hátrányból fordított.

Eredmények, férfiak, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
—————————————————-
Nisikori (japán, 4.)-Millman (ausztrál) 7:6 (7-4), 6:4
korábban:
Müller (luxemburgi)-Tsonga (francia, 5.) 6:4, 6:3
Monfils (francia, 6.)-Da Silva (brazil) 6:2, 6:4
Cilic (horvát, 9.)-Albot (moldovai) 6:3, 6:4
Del Potro (argentin)-Sousa (portugál) 6:3, 1:6, 6:3
Bautista Agut (spanyol, 10.)-Lorenzi (olasz) 7:6 (7-2), 6:2
Martin (szlovák)-Kohlschreiber (német, 13.) játék nélkül
Taro (japán)-Edmund (brit) 6:4, 7:5

 

Döntetlen az ausztrálok ellen a férfi vízilabdatornán

 

Második mérkőzésén is döntetlennel zárt a magyar férfi vízilabda-válogatott a riói olimpián.

Benedek Tibor együttese – azután, hogy szombaton 13-13-at játszott a világ- és Európa-bajnok szerbekkel – hétfőn 9-9-re végzett az ausztrálokkal fordulatos összecsapáson.
A magyar csapat két nap múlva a görögökkel, majd a japánokkal, végül vasárnap a házigazda brazilokkal játszik a csoportban, melyből az első négy helyezett jut a negyeddöntőbe.

Férfi vízilabdatorna, 2. forduló:
A csoport:
Magyarország-Ausztrália 9-9 (4-3, 2-2, 1-3, 2-1)
———————————————–
Maria Lenk Uszoda, 1000 néző, v.: Margeta (szlovén), Gomez (olasz)
gólszerzők: Vámos 2, Hárai 2, Varga Dé. 2, Manhercz 1, Szivós 1, Erdélyi 1, illetve Campbell 4, Roach 1, Swift 1, Ford 1, Kayes 1, Cotterill 1

Magyarország:
————-
Decker A. – Vámos, Erdélyi, Szivós, Varga Dé., Varga Dá., Hárai – cserék: Zalánki, Manhercz, Hosnyánszky, Decker Á., Kis, Nagy V.

Ausztrália:
———–
Stannton-French – Campbell, Ford, Roach, Younger, Kayes, Howden – cserék: Gilchirst, Cotterill, Martin, Emery, Swift, Dennerly

Ausztrál góllal indult a mérkőzés vakító napsütésben a nyitott Maria Lenk Uszoda mintegy ezer nézője előtt: Campbell lövése talált utat Decker Attila kapujába, nem sokkal később azonban Vámos távoli kísérlettel egyenlített. Létszámfölényes helyzetben megint Campbell volt eredményes, majd Vámos is duplázott, szintén fórból. Hárai látványos csavargólja már a magyar előnyt jelentette, de nem sokat késett a válasz: Roach egyenlített. A szünet előtt egy szépen kijátszott emberelőnyös helyzetet fejezett be góllal Hárai (4-3).
A második nyolc percet Swift vezette be, az ő találatára Manhercz válaszolt. Mindkét gól emberelőnyben született. Ezután jó darabig csak lövőhelyzetekig jutott a két csapat, aztán Hárai forgatta be szépen a védőjét, az ellene elkövetett szabálytalanságért pedig büntető járt, melyet Varga Dénes lőtt be magabiztosan. Nem sokkal később Erdélyi cselezte be magát a bal oldalon, visszahúzták, ezért kiállítás járt, de ezúttal kimaradt a lehetőség. Nem úgy a túloldalon, ahol az emberfölényt Ford használta ki, közelről a kapuba húzva a labdát (6-5).
A nagyszünet után az ausztrálok első támadása nem volt eredményes, Szívós viszont távolról hatalmas gólt lőtt a bal felső sarokba. Nem sikerült azonban meglépni, mert emberelőnyben Campbell gyorsan faragott a hátrányból, a következő hasonló akciónál pedig egyenlített. A magyar gól ezután is elmaradt, Kayes viszont centerből szépen húzta a kapuba a labdát, miután eltüntette a víz alatt Varga Dánielt (7-8). Benedek Tibor időkéréssel igyekezett rendezni a sorokat, de az első akciónál ez még nem eredményezett gólt, mert Erdélyi távoli lövését védte az ausztrál kapus. Nem sokkal később Manhercz bombázott fölé, de ausztrál kezet ért a labda, majd a szünet előtt Varga Dániel lőtte mellbe az ausztrál kapust.
Az utolsó negyedben Varga Dénes volt először eredményes, emberelőnyből szép távoli lövéssel szerzett gólt. Pár pillanattal később a csapatot végig nagy hévvel irányító Decker Attila védett nagyot az ausztrálok fórjánál. Aztán kimaradt helyzeteket követően egy szépen kijátszott emberelőnyt váltott gólra a magyar válogatott, Erdélyi jóvoltából. Nem ez volt azonban az utolsó gól, mert 26 másodperccel a vége előtt Cotterill balról eleresztett lövése talált utat a kapuba Decker Attila hóna alatt, ezzel döntetlennel zárult a magyar csapat második mérkőzése is.

korábban:
A csoport:
Szerbia-Görögország 9-9 (1-2, 0-2, 4-3, 4-2)
később:
kedd 00.30 (19.30): Japán-Brazília
B csoport:
Olaszország-Franciaország 11-8 (4-3, 4-1, 1-2, 2-2)
Spanyolország-Egyesült Államok 10-9 (4-2, 1-3, 3-2, 2-2)

 

Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8. Az ausztrál Aaron Younger (b) és Hárai Balázs a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája A csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország - Ausztrália mérkõzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 8-án. A mérkõzés 9-9-es döntetlenre végzõdött. MTI Fotó: Illyés Tibor
Rio de Janeiro, 2016. augusztus 8.
Az ausztrál Aaron Younger (b) és Hárai Balázs a riói nyári olimpia férfi vízilabdatornája A csoportjának 2. fordulójában játszott Magyarország – Ausztrália mérkõzésen a Rio de Janeiró-i Maria Lenk Uszodában 2016. augusztus 8-án. A mérkõzés 9-9-es döntetlenre végzõdött.
MTI Fotó: Illyés Tibor

 

Brazil siker a magyar csoportban férfi vízilabdában

 

A házigazda brazil válogatott fölényes győzelmet aratott a japán csapat felett a riói olimpia férfi vízilabdatornájának magyar érdekeltségű csoportjában, hétfőn.
Eredmények:
férfiak, csoportkör, 2. forduló:
——————————-
A csoport:
Brazília-Japán 16-8 (5-2, 3-1, 4-4, 4-1)
korábban:
Magyarország-Ausztrália 9-9 (4-3, 2-2, 1-3, 2-1)
Szerbia-Görögország 9-9 (1-2, 0-2, 4-3, 4-2)
A csoport állása: 1. Brazília 4 pont, 2. Görögország 3, 3. Magyarország és Szerbia 2-2 (22-22), 5. Ausztrália 1, 6. Japán 0

B csoport:
korábban:
Olaszország-Franciaország 11-8 (4-3, 4-1, 1-2, 2-2)
Spanyolország-Egyesült Államok 10-9 (4-2, 1-3, 3-2, 2-2)

 

Győztek a címvédő horvát férfi vízilabdások

 

A címvédő horvát válogatott nagy csatában legyőzte a montenegrói csapatot a riói olimpia férfi vízilabdatornájának hétfői játéknapján.
Eredmények:
férfiak, csoportkör, 2. forduló:
——————————-
B csoport:
Horvátország-Montenegró 8-7 (2-2, 2-1, 1-2, 3-2)
korábban:
Olaszország-Franciaország 11-8 (4-3, 4-1, 1-2, 2-2)
Spanyolország-Egyesült Államok 10-9 (4-2, 1-3, 3-2, 2-2)
A csoport állása: 1. Olaszország 4 pont (20-16), 2. Horvátország 4 (15-12), 3. Montenegró 2 (14-12), 4. Spanyolország 2 (18-18), 5. Egyesült Államok 0 (14-17), 6. Franciaország 0 (12-18)

A csoport:
korábban:
Brazília-Japán 16-8 (5-2, 3-1, 4-4, 4-1)
Magyarország-Ausztrália 9-9 (4-3, 2-2, 1-3, 2-1)
Szerbia-Görögország 9-9 (1-2, 0-2, 4-3, 4-2)
A csoport állása: 1. Brazília 4 pont, 2. Görögország 3, 3. Magyarország és Szerbia 2-2 (22-22), 5. Ausztrália 1, 6. Japán 0

 

Jana Jegorjan nyerte az orosz döntőt női kardban

 

Jana Jegorjan győzött női kardban a riói olimpián.

A hétfői verseny döntőjét két orosz vívta, Jegorjan az aranyérmet a 2015-ös világbajnok, világranglista-vezető Szofija Velikaja ellen harcolta ki úgy, hogy 13-14-es állás után két egylámpás tust adott. Velikaja négy éve, Londonban is második volt.
A négy közé jutott és végül negyedik lett a nyolcaddöntőben Márton Annát búcsúztató francia Manon Brunet.

Eredmények:
a 32 között:
Márton Anna-Alejandra Benitez Romero (venezuelai) 15-14
a 16 között:
Manon Brunet (francia)-Márton 15-12
elődöntő:
Szofija Velikaja (orosz)-Brunet 15-14
Jana Jegorjan (orosz)-Olga Harlan (ukrán) 15-9
a 3. helyért:
Harlan-Brunet 15-10
döntő:
Jegorjan-Velikaja 15-14

A végeredmény:
női kard egyéni, olimpiai bajnok:
———————————
Jana Jegorjan (Oroszország)
2. Szofija Velikaja (Oroszország)
3. Olga Harlan (Ukrajna)
…10. MÁRTON ANNA

Kedden a férfi párbajtőrözők egyéni versenyét rendezik három magyarral a mezőnyben.

 

Japán arany a férfi tornászok csapatversenyében

 

A világbajnok japánok nyerték a férfi tornászok csapatversenyét a riói olimpia hétfői versenynapján.

A második helyen az oroszok, a harmadikon pedig a címvédő kínaiak végeztek.
Eredmény:
Torna, férfi csapatverseny, olimpiai bajnok:
——————————————–
Japán (Kato Rjohei, Ucsimura Kohei, Tanaka Juszuke, Jamamuro Kodzsi, Sirai Kenzo) 274,094 pont
2. Oroszország 271,453
3. Kína 271,122

Kiesett az ötödik kiemelt Tsonga

 

Az ötödik helyen kiemelt Jo-Wilfried Tsonga a második fordulóban búcsúzott a Rio de Janeiró-i olimpia férfi teniszversenyében.

Az ötkarikás játékok honlapja szerint a francia teniszező a hétfői versenynapon a luxemburgi Gilles Müllertől kapott ki két szettben.
A világelső szerb Novak Djokovicot vasárnap legyőző argentin Juan Martin del Potro is bejutott a nyolcaddöntőbe, miután három játszmában búcsúztatta a portugál Joao Sousát.

férfiak, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
————————————-
Müller (luxemburgi)-Tsonga (francia, 5.) 6:4, 6:3
Monfils (francia, 6.)-Da Silva (brazil) 6:2, 6:4
Cilic (horvát, 9.)-Albot (moldovai) 6:3, 6:4
del Potro (argentin)-Sousa (portugál) 6:3, 1:6, 6:3
korábban:
Bautista Agut (spanyol, 10.)-Lorenzi (olasz) 7:6 (7-2), 6:2
Martin (szlovák)-Kohlschreiber (német, 13.) játék nélkül
Taro (japán)-Edmund (brit) 6:4, 7:5

 

Nyolcaddöntős a harmadik kiemelt Muguruza

 

A harmadik helyen kiemelt Garbine Muguruza bejutott a nyolcaddöntőbe a Rio de Janeiró-i olimpia női tenisztornáján.

Az ötkarikás játékok honlapja szerint a spanyol játékos a második fordulóban két sima szettben győzte le a japán Hibino Naót.

Eredmények:
nők, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
———————————-
Muguruza (spanyol, 3.)-Hibino (japán) 6:1, 6:1
Konta (brit, 10.)-Garcia (francia) 6:2, 6:3
Stosur (ausztrál, 13.)-Doj (japán) 6:3, 6:4
Szvitolina (ukrán, 15.)-Watson (brit) 6:3, 1:6, 6:3
Errani (olasz)-Strycova (cseh) 6:2, 6:2
Siegemund (német)-Csang (kínai) 6:2, 6:4
Flipkens (belga)-Safarova (cseh) 6:2-nél Safarova feladta.
Makarova (orosz)-Schmiedlova (szlovák) 3:6, 6:4, 6:2
korábban:
Kerber (német, 2.)-Bouchard (kanadai) 6:4, 6:2
Keys (amerikai, 7.)-Mladenovic (francia) 7:5, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5)
Kuznyecova (orosz, 8.)-Niculescu (román) játék nélkül
Suarez Navarro (spanyol, 9.)-Konjuh (horvát) 7:6 (7-5), 6:3
Kvitova (cseh, 11.)-Wozniacki (dán) 6:2, 6:4
Puig (Puerto Ricó-i)-Pavljucsenkova (orosz, 14.) 6:3, 6:1
Kaszatkina (orosz)-Cseng (kínai) 6:1, 6:4

 

Kolumbiai súlyemelőarany férfi 62 kilogrammban

 

Kolumbiai győztest avattak Oscar Albeiro Figueroa Mosquera személyében a férfi súlyemelők 62 kilogrammos kategóriájában a riói olimpia hétfői versenynapján.

Diadalához az is kellett, hogy az esti viadalon a fő esélyes kínai Csen Li-csün, a 2013-as és 2015-ös világbajnok idő előtt búcsúzzon: első szakításgyakorlatánál megsérült, nem tudta folytatni, így kiesett, eredmény nélkül. Figueroa, aki volt már ötkarikás játékokon ötödik, világbajnokságon második és harmadik nem is egyszer, élt a váratlan lehetőséggel, s 33 évesen, élete legnagyobb sikerét aratva olimpiai bajnok lett 318 kilogrammos összteljesítménnyel.
Mögötte az ezüstérmet a 27 esztendős, kétszeres olimpiai bronzérmes, vb-második indonéz Eko Yuli Irawan érdemelte ki 312 kilóval, a dobogó alsó fokára pedig a 305 kilogrammig jutott 25 éves kazah Farkad Karki állhatott fel.
Súlyemelés:
férfi 62 kg, olimpiai bajnok:
—————————–
Oscar Albeiro Figueroa Mosquera (Kolumbia) 318 kg (szakítás 142 kg, lökés 176 kg)
2.  Eko Yuli Irawan (Indonézia) 312 (142, 170)
3.  Farkad Karki (Kazahsztán) 305 (135, 170)

Korábban:
női 58 kg, olimpiai bajnok:
—————————
Sukanya Srisurat (Thaiföld) 240 kg (szakítás 110 kg, lökés 130 kg)
2. Pimsiri Sirikaew (Thaiföld) 232 (102, 130)
3. Kuo Hszing Csun (Tajvan) 231 (102, 129)

Serena Williams is nyolcaddöntős

 

A világelső Serena Williams bejutott a nyolcaddöntőbe a Rio de Janeiró-i olimpia női tenisztornáján.

Az ötkarikás játékok honlapja szerint az amerikai játékos a második fordulóban két szettben győzte le a világranglista 48. helyén álló francia Alize Cornet-t a hétfői játéknapon.

Eredmények:
nők, 2. forduló (a 16 közé jutásért):
———————————-
S. Williams (amerikai)-Cornet (francia) 7:6 (7-5), 6:2
korábban:
Muguruza (spanyol, 3.)-Hibino (japán) 6:1, 6:1
Konta (brit, 10.)-Garcia (francia) 6:2, 6:3
Stosur (ausztrál, 13.)-Doj (japán) 6:3, 6:4
Szvitolina (ukrán, 15.)-Watson (brit) 6:3, 1:6, 6:3
Errani (olasz)-Strycova (cseh) 6:2, 6:2
Siegemund (német)-Csang (kínai) 6:2, 6:4
Flipkens (belga)-Safarova (cseh) 6:2-nél Safarova feladta.
Makarova (orosz)-Schmiedlova (szlovák) 3:6, 6:4, 6:2
Kerber (német, 2.)-Bouchard (kanadai) 6:4, 6:2
Keys (amerikai, 7.)-Mladenovic (francia) 7:5, 6:7 (4-7), 7:6 (7-5)
Kuznyecova (orosz, 8.)-Niculescu (román) játék nélkül
Suarez Navarro (spanyol, 9.)-Konjuh (horvát) 7:6 (7-5), 6:3
Kvitova (cseh, 11.)-Wozniacki (dán) 6:2, 6:4
Puig (Puerto Ricó-i)-Pavljucsenkova (orosz, 14.) 6:3, 6:1
Kaszatkina (orosz)-Cseng (kínai) 6:1, 6:4

Súlyemelés: két thaiföldi is a dobogón

 

Két thaiföldi indult, s mindkettő érmet szerzett a női súlyemelők 58 kilogrammos kategóriájában a riói olimpia hétfői versenynapján: Sukanya Srisurat aranyat, Pimsiri Sirikaew ezüstöt.

Kettejük közül utóbbi számított esélyesebbnek, mivel a 2012-es ötkarikás játékokon másodikként, a tavalyelőtti világbajnokságon pedig ötödikként végzett, a papírformát azonban felborította Srisurat, aki két junior világbajnoki elsőség után a felnőttek között is célba ért, begyűjtve a súlycsoport riói olimpiai aranyát.
Srisurat szakításban 110 kilogrammos olimpiai rekorddal volt a legjobb nyolckilós előnyt szerezve, a különbséget pedig a lökésben is tartani tudta, végül 240 kilogrammos összetett eredménnyel győzött. Sirikaew 232 kilóval zárt a második helyen, a harmadik pedig a tajvaniak 2013-as világbajnoka, Kuo Hszing Csun lett 231 kilóval.

Eredmény:
Súlyemelés, női 58 kg, olimpiai bajnok:
—————————————
Sukanya Srisurat (Thaiföld) 240 kg (szakítás 110 kg, lökés 130 kg)
2. Pimsiri Sirikaew (Thaiföld) 232 (102, 130)
3. Kuo Hszing Csun (Tajvan) 231 (102, 129)

 

A hétfői magyar mérleg

 

A magyar versenyzők hétfői eredményei a riói olimpián:
CSELGÁNCS
női 57 kg: Karakas Hedvig 7.
férfi 73 kg: Ungvári Miklós 5.

ÖKÖLVÍVÁS
férfi 75 kg, a 32 között: Harcsa Zoltán-Arslanbek Achilov (türkmén) 2-1

SPORTLÖVÉSZET
férfi légpuska: Sidi Péter 5., Péni István 13.

ÚSZÁS
női 100 m hát: Hosszú Katinka olimpiai bajnok
női 200 m gyors: Késely Ajna 25., Verrasztó Evelyn 28.
férfi 200 m pillangó: Kenderesi Tamás  1., Cseh László 3. idővel döntőbe jutott
női 200 m vegyes: Hosszú Katinka 2. idővel döntőbe jutott, Jakabos Zsuzsanna 10.

VITORLÁZÁS
női szörf: Cholnoky Sára 3 futam után 20.
férfi szörf: Gádorfalvi Áron 3 futam után 30.
férfi Laser Standard: Vadnai Benjámin 2 futam után 27.
női Laser Radial: Érdi Mária 2 futam után 24.

VÍVÁS
női kard egyéni: Márton Anna 10.

VÍZILABDA
férfi csoportmérkőzés, 2. forduló, A csoport: Magyarország-Ausztrália 9-9

 

Magyar érmesek és pontszerzők

 

A riói nyári olimpia magyar érmesei és pontszerzői (az első hat között végzettek):
ARANY:
——
Szász Emese, vívás (párbajtőr, egyéni)
Hosszú Katinka, úszás (400 m vegyes)
Hosszú Katinka, úszás (100 m hát)

EZÜST:
——

BRONZ:
——

4. hely:
——–
Kapás Boglárka, úszás (400 m gyors)

5. hely:
——–
Sidi Péter, sportlövészet (légpuska)
Ungvári Miklós, cselgáncs (73 kg)

6. hely:
——–

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s