Levitációs jelenetet forgattak Mundruczó Kornél új filmjéhez Budapesten

 

Budapest, 2016. július 26., kedd (MTI) – Új technikai megoldást felhasználva forgattak levitációs jelenetet Mundruczó Kornél Felesleges ember címmel készülő, a menekültválság közepette játszódó új filmjéhez kedden Budapest belvárosában.

Budapest, 2016. július 26. Mundruczó Kornél rendezõ (b) és az Aryaan Dervishi szerepét alakító Jéger Zsombor a rendezõ Felesleges ember címû filmjének forgatásán a fõvárosi Murányi utcában 2016. július 26-án. MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2016. július 26.
Mundruczó Kornél rendezõ (b) és az Aryaan Dervishi szerepét alakító Jéger Zsombor a rendezõ Felesleges ember címû filmjének forgatásán a fõvárosi Murányi utcában 2016. július 26-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

A túlnyomórészt fővárosi helyszíneken forgatott film története egy kiszolgáltatott, ám lebegni képes menekült fiú és egy lecsúszott, meghasonlott magyar orvos különös barátságáról szól. A film kontextusát a mai európai menekültválság adja, ebben a helyzetben történik egy olyan csoda a szereplőkkel, amely megkérdőjelez mindent, amiben eddig hittek.
“Hiszek abban a lehetőségben, hogy csodák irányítanak minket. A személyes véleményem az, hogy ha nem lennének csodák, akkor sokkal kevesebbet érne az életünk” – fogalmazott a rendező a keddi forgatás szünetében szervezett sajtótájékoztatón. Hozzátette: évekkel ezelőtt kezdett el foglalkozni a bevándorlás témájával, a Téli utazás című Schubert-dalciklushoz korábban filmjeleneteket is forgatott a bicskei menekülttáborban. A Felesleges ember forgatókönyvének első, három évvel ezelőtti kezdőmondata még a “Valamikor a jövőben” volt, az elmúlt bő egy év eseményeinek hatására viszont ezt törölni kellett.

Budapest, 2016. július 26. Az Aryaan Dervishi szerepét alakító Jéger Zsombort emelik fel daruval Mundruczó Kornél Felesleges ember címû filmjének forgatásán a fõvárosi Murányi utcában 2016. július 26-án. MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2016. július 26.
Az Aryaan Dervishi szerepét alakító Jéger Zsombort emelik fel daruval Mundruczó Kornél Felesleges ember címû filmjének forgatásán a fõvárosi Murányi utcában 2016. július 26-án.
MTI Fotó: Kallos Bea

Mundruczó Kornél hangsúlyozta: a menekültválsággal való szembenézés “nagyon sok mindent árul el rólunk személyesen, és általában az ideológiáinkról is”. Mint fogalmazott, a bevándorlás témája sok kockázattal jár, hiszen mindenkinek van róla véleménye. Ugyanakkor nehéz lenne politikai olvasatot adni a forgatókönyvnek, amely inkább egy morális válságban lévő orvos személyén keresztül mesél egy európai válságról.
A rendező szerint a kontinens “zuhanó állapotban” van, Európában “krízislogika uralkodik”, és “senki nem tud semmit”, ezért a Felesleges ember legalább annyira szól a zuhanásról, mint a repülésről.
A film koncepciójának fontos eleme, hogy a lebegést, a földtől való elemelkedést nem számítógépes utómunkával (CGI), hanem egy olyan különleges felfüggesztési technikával (kamera-riggelés) jelenítik meg az alkotók, amelyet magyar kaszkadőrök, kameramozgató és darus szakemberek fejlesztettek ki, kifejezetten erre a filmre.
Mundruczó Kornél elmondta: CGI-trükkök helyett azért nyúltak ehhez a technikához, mert szerették volna, ha a “budapesti házfal budapesti házfal, az utcán sétáló ember pedig utcán sétáló ember marad”, segítve a nézőt minél valóságosabb élményként átélni a föld feletti lebegés csodáját. A film alkotói több mint egy évet áldoztak arra, hogy a riggelés segítségével megszabaduljanak a hollywoodi szuperhős-filmekből is ismert, CGI által meghatározott képi világtól, és olyan újszerű perspektívát kínáljanak a nézőknek, ahonnan “más szemmel lehet ránézni a történetre”.
Farkas Balázs, a film függesztett kameramozgásért felelős szakembere a sajtóbeszélgetésen méltatta a bevándorló fiatal fiút játszó Jéger Zsombort, aki nagyon jól helytállt a kemény lélekjelenlétet igénylő levitációs jelenetek forgatásánál.
Jéger Zsombort – aki Mundruczó Kornél megfogalmazása szerint minden várakozást felülmúlóan teljesít a május végén kezdődött, és várhatóan augusztus közepéig tartó forgatáson – három hét alatt választották ki a szerepre, miután a korábban kiválasztott színész – egy Németországban menekültstátuszban élő szír fiú – végül nem tudta vállalni a forgatást.
Balsai Móni és Cserhalmi György mellett főszerepet játszik a grúz származású Merab Ninidze is, akit a rendező saját bevallása szerint 15 éve próbált megszerezni egy filmjéhez. Mundruczó Kornél elárulta azt is: a Fehér Isten című előző filmjében is játszott volna a színész, de akkor az utolsó pillanatba lemondta a szereplést, ezért neki kellett személyesen beugrania a rövid szerep erejéig. A színészek mellett valódi menekültek is szerepelnek a filmben, amelyben a menekültválsággal járó káosz lehető legpontosabb megfogalmazására törekedtek az alkotók.
A film gyártását 697 millió forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Filmalap, amelynek vezetője, Havas Ágnes az MTI-nek úgy fogalmazott a forgatáson: Mundruczó Kornél készülő alkotásában nem csupán napjaink egyik legfontosabb jelensége, a bevándorlás témáját közelíti meg nagyon eredeti módon, hanem a 21. századi emberi viszonyok, valamint az idegenség kérdését is művészileg magas színvonalon járja körül.
Mundruczó Kornél több alkotásával szerepelt sikerrel a cannes-i filmfesztiválon, ez pedig reményre adhat okot, hogy a Felesleges ember esetében is így lesz – fűzte hozzá Havas Ágnes, felidézve, hogy a rendező előző alkotása, a Fehér Isten 2014-ben megnyerte a nemzetközi mustra Un Certain Regard kategóriájának fődíját. A filmet mintegy 50 ezren látták a magyar mozikban, nemzetközi forgalmazásából pedig a mai napig érkezik bevétel a filmalaphoz.
Havas Ágnes a Felesleges ember szereplőgárdájából külön kiemelte Cserhalmi Györgyöt, akit régóta nem láthatott a közönség magyar film főszerepében.
A film magyar-német koprodukcióban készül a Proton Cinema gyártásában, a forgatókönyvet Wéber Kata írta, az operatőr Rév Marcell, a látványtervező Ágh Márton. A kaszkadőrök koordinálásért Szabó Gáspár felel, a producer Petrányi Viktória. A tervek szerint a Felesleges embert 2017 második felében mutatják be.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s