Demokrata konvenció – Kedden szavaznak a delegátusok Hillary Clinton elnökjelöltségéről 

Philadelphia, 2016. július 26., kedd (MTI) – Történelmi jelentőségű esemény várható kedden a demokraták philadelphiai országos konvencióján: ekkor szavaznak a küldöttek a párt elnökjelöltjéről, s mivel biztosra vehető Hillary Clinton győzelme, a két nagy amerikai párt valamelyike első ízben jelöl nőt az Egyesült Államok elnöki posztjára. 

clinton-es-sanders-elesen-tamadtak-egymast-a-tevevitaban_118916
Clinton (jobbra) és Sanders

Hillary Clintoné mellett eddigi vetélytársa, Bernie Sanders vermonti szenátor neve is felkerült az elnökjelöltek listájára, de elemzők szerint ez pusztán formalitás, hiszen  Clinton elnökjelöltsége biztosra vehető, kivált azt követően, hogy Sanders erőteljesen kiállt a nagy rivális elnökjelöltsége mellett és erre szólította fel a delegátusait is. A vermonti szenátor kedden, a wisconsini küldöttekkel tartott reggelin szintén egységre és Clintonra szavazásra ösztökélte a küldötteket.         A delegátusok délután kezdik meg a voksolást, minden egyes szövetségi állam külön jelenti be jelöltjét.         A szuperdelegátusok – tehát azok a küldöttek, akiket nem köt az előválasztási eredmény és szabad kezük van a döntéskor – eddig is elsöprő többségükben Hillary Clinton támogatói voltak, s a hétfőn este Hillary Clintont támogató meggyőző és szenvedélyes beszédek után valószínű, hogy a Sanders melletti szuperdelegátusok is Clintonra adják majd voksukat.
A zűrzavarosan és erőteljes Clinton-ellenes megnyilvánulásokkal kezdődött konvención látszólag megteremtődött a párt egysége, bár kedden még mindig sok delegátus hangoztatta, hogy nem adja szavazatát a volt külügyminiszterre. Philadelphia utcáin közben kedden is folytatódtak a Clinton-ellenes tüntetések, mind a belvárosban, mind a konvenciónak helyt adó és a belvárostól messze eső Wells Fargo aréna környékén. És valószínűleg nem erősíti a pártegységet az sem, hogy a Politico című lap kedden hosszas cikket közölt arról, hogyan próbálta a Demokrata Párt vezetése elrejteni a kampánypénzek szövetségi államokban történő elosztását. A Politico a WikiLeaks által kiszivárogtatott elektronikus leveleket tanulmányozva bukkant rá arra, hogy Clinton nem engedte, hogy a közös pénzadományokat az elnökjelölti szinten és a helyi, szövetségi államok politkusainak kampánypénzeinél egyenlően osszák el, csak nagyon kicsiny összegeket engedélyezett a szövetségi államoknak.
A pártgyűlés második napján – a jelöltről történő szavazás után, de még az esti beszédek előtt – “Élete küzdelmei” címmel rövid videót mutatnak be Hillary Clintonról. Az összeállításban hangsúlyosan jelenik meg, hogy mi mindent tett Clinton a gyermekvédelem és az egészségügy területén, valamint hogyan vette ki részét a 2001. szeptember 11-i terrortámadások utáni helyzet megoldásának feladataiból. Ezt követően két afroamerikai édesanya mond beszédet, mindkettőjük fia rendőri túlkapás áldozataként halt meg. A philadelphiai rendőrszakszervezet már tiltakozott amiatt, hogy az elesett rendőrök családjai nem kapnak ugyanilyen figyelmet. A Clinton-kampány azzal válaszolt, hogy két rendőráldozat családját is meghívták a konvencióra. Igaz, ők arra nem kaptak lehetőséget, hogy beszédet is mondjanak.       Kedden fellép a szórakoztatóipar néhány szereplője is, így például Lena Dunham, America Ferrara, Debra Messing és énekel Alicia Keys. Kedden mond beszédet két volt miniszter: Eric Holder volt igazságügyi és Madeleine Albright volt külügyminiszter. A kedd este “sztárja” azonban Bill Clinton volt elnök – és Hillary férje -, akinek beszédétől azt várják a demokraták, hogy “szerethetővé” teszi Hillaryt és bővíti szavazóinak táborát.
Maga Hillary Clinton még nincs Philadelphiában, New York melletti villájából követi a konvenció eseményeit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s