Mosogatás és szex

Hosszú ideig tartotta magát az az elképzelés, amely szerint egy házasságban (párkapcsolatban) mindkét félnek megvannak a maguk nemileg determinált szerepei, és a házasság sikerét, valamint a párok szexualitását nagyban befolyásolja, hogy ezeket a szerepeket mennyire tudják érvényesíteni. Magyarra fordítva: minél inkább dolgozott egy párkapcsolatban egy férfi, és minél inkább robotolt odahaza a háztartásban a nő, annál jobb volt a szex, mert ha a férfi hajlandó volt mosogatni, a nő pedig megtankolni a családi autót, akkor ezzel egyúttal lenémították a maguk férfiasságát vagy nőiességét, és a párjuk felé nem küldtek erőteljes szexuális jeleket.

Ez a férfi biztosan mosogat...
Ez a férfi biztosan mosogat…

Na ennek az elméletnek már egy ideje vége. Eleve azzal, hogy a nők egyre inkább kilépnek a háztartásból, munkahelyük van, sőt egyes felmérések szerint sikeresebbek a munkahelyükön, mint a férfiak, jóval kevesebb idejük jut a házimunkára és a gyermeknevelésre. Ahol a férfi nem tud ebben részt venni, ott a gyerek vagy estig iskolában marad, vagy beköszön egy bébiszitter.

A New York Times közölte azt a tanulmányt, amelyet a Cornell University kutatását követően hoztak nyilvánosságra. “Az összefüggés az otthoni nem hagyományos munkamegosztás, és a párok szexuális elégedettsége és a szex gyakorisága között, drámaian megváltozott az elmúlt két évtizedben” – írta a kutatást vezető Sharon Sassler professzor. Azoknál a pároknál, ahol a férfi több, mint egyharmad részben vett részt a házimunkában, de a közreműködése nem csúszott át a ló túlsó oldalára, azaz nem érte el a kétharmadot, szignifikánsan, azaz kimutathatóan több volt a szex, és a párok elégedettsége is nagyobb volt azon társaikénál, ahol az egyik vagy másik fél végezte legalább a házimunka kétharmadát.

A kutatók álláspontja szerint ez azzal magyarázható, hogy egy ilyen munkamegosztásban mindkét fél azt érezte, hogy a másik hozzájárulása közös életükhöz igazságos és méltányos. Emiatt pedig elégedettebbek voltak a párkapcsolatukkal, és az elégedettséget többek között a gyakoribb szex-szel fejezték ki. A titkos összetevője a boldogságnak egyébként a közös gyermeknevelés (több tanulmány is kimutatta már korábban, hogy azok a gyermekek, akiknek a nevelésében az apa folyamatosan részt vesz, intelligensebbek a csak az anyjuk vagy a bébiszitter által nevelt társaiknál).

Stephanie Coontz történész a TIME magazinban fejtett ki hasonló gondolatokat. Az ő kutatásai azt mutatták, hogy a házasság egyre inkább egy unió lesz a felek között, amiben a közös érdekekben, a közös célok megvalósításában működnek együtt a párok, egymást kiegészítve és támogatva. Coontz megjegyzi, hogy a különbözőség, az “ellentétek vonzzák egymást” kijelentés egyre inkább a múlté. Ma már az egyenlőség az, ami egyre inkább erotikus.

Azt azért a kutatók is megjegyzik, hogy a szex gyakorisága és az elégedettség nem ugyanazok a fogalmak. Az 1950-60-as években a feleségek gyakran számoltak be arról, hogy kénytelenek voltak szexelni, de valójában ahhoz semmi kedvük sem volt. Ma már a nők bátrabban mondanak nemet, de az is tény, hogy szívesebben mondanak igent is, ha a kapcsolatukat egyenlőnek és igazságosnak érzik.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s