10 apró dolog – amit a sikeres emberek tesznek

Sokan gondolják úgy, hogy a siker csupán szerencse kérdése. Jókor ott lenni a jó helyen – ennyi. Persze ezzel fel is mentik saját magukat a felelősség alól: nekem nincsen olyan kapcsolatrendszerem, szerencsém, ismeretségi köröm stb. stb. ami annak a másiknak volt. Nyilván szerepe van a véletlennek is az ember életében, nem is kicsi, ez természetes. Azonban emlékezzünk a mondásra: a szerencse nem más, mint a véletlen találkozása a felkészültséggel!

canstockphoto10461432

Igen, fel kell készülnünk arra, hogy mit teszünk, ha a véletlen ott kopogtat az ajtónkon. Egyáltalán: észrevesszük-e, hogy ot van? Bizony, ehhez ki kell magunkban alakítani a fogadókészséget.

Az igazán sikeres embereknek van néhány olyan szokása, ami mindenki számára megfontolandó és követendő. Ha ezeket Te is készség szintjére emeled, azaz nincs szükséged külön odafigyelésre ahhoz, hogy alkalmazd őket, akkor elmondhatjuk,hogy egy nagy lépést tettél a siker és a szerencse felé. S legalább egy lépéssel előrébb jársz, mint a legtöbb ember. Ha elolvasod, melyek ezek az apró szokások, talán meg is lepődsz, és azt mondod: “Ez olyan nagy valami?” Bizony, ha következetesen alkalmazod ezeket a dolgokat, akkor a sok kicsiből akár nagy “valami” is kisülhet 🙂

Következetesség

Ha összeállítottad a napi teendőid listáját, akkor annak betartásában légy következetes! Amikor meghatároztad, hogy mivel kell foglalkoznod ezen a napon, akkor felállítottál magadban egy fontossági listát. Ne térj el ettől! Ha bármi is elirányít másfelé, ha hagyod magad meggyőzni, hogy ezt mégsem kell ma feltétlenül elintézned, akkor szétfolyik az életed, nem te irányítod, hanem mások.

Határozd meg a napi céljaidat!

A sikeres emberek minden nap elején (vagy még az előző nap végén) leírják azokat a célokat, amelyeket az adott napon el akarnak érni. Ezzel arra ösztönzik magukat, hogy a céljaikkal foglalkozzanak, amelyek közelebb viszik őket a sikerhez. Írj le te is minden reggel három olyan célt, amit aznap el akarsz érni, és este légy elégedett, amikor kipipálhatod őket azzal, hogy ez sikerült. (Figyelem! A cél nem egyenlő a feladatal-tal! Az egy cél pl. hogy estére legyen rend az íróasztalomon. Az pedig egy feladat pl. hogy ki kell vinni a szemetet.)

Tápláld a kapcsolataidat

A sikeres emberek folyamatosan éhesek arra, hogy újabb és újabb kapcsolatokat keressenek. Nekik fontos, hogy olyan embereket találjanak, akik támogatják a céljaikat, és tudnak azonosulni az elképzeléseikkel. Ez ősi ösztönökből táplálkozik: az ember annak idején csak úgy maradhatott életben, ha egyesítette az erőit más emberekkel, és a törzs közös elhatározása, ereje egy irányba mutatott. Az egyes személyek legjobb tulajdonságai összeadódnak ilyenkor. Jim Rohn amerikai üzletember szerint legalább öt közeli barátodnak kell lennie, akik ugyanabban az irányban gondolkodnak, mint te magad. Neked ki az öt legközelebbi barátod?

Magas érzelmi intelligencia

A magas érzelmi intelligenciával rendelkező emberek folyamatosan azon gondolkodnak, hogyan járulhatnának hozzá még jobban környezetük fejlődéséhez, és hogyan hozhatnának létre hozzáadott értéket. Ez a gondolkodásmód szükséges ahhoz, hogy késztetést érezz arra, hogy mindig új dolgokon gondolkodj. Az érzelmi intelligencia nem azonos a kreativitással. A kreatív emberek mások. Ők tulajdonképpen csak olyan dolgokat látnak, vesznek észre, alkalmaznak, amik akkor még furcsák, aztán később teljesen nyilvánvalók lesznek.

A szükséges lépések meghatározása

A sikeres emberek előre meghatározzák azokat a lépéseket, amelyek szükségesek a sikerhez. Hogyan is juthatnál el valahova, ha nem tudod, merre kell menned, és mit kell tenned?

Biztasd magad!

Ki más biztatna a legjobban, ha nem saját magad? Nyugodtan mondd el magadnak akár napjában többször is, hogy “Ma lesz a nagy nap!” vagy “sikerrel járok!” vagy hasonlókat. Az önszuggesztiónak ez a módja nagyon hatásos, és ösztönöz téged arra, hogy valóban véghez vidd, amit elterveztél.

Légy egészséges!

Minden napra tervezz be valamilyen mozgást, edzést. A tested az a jármű, amivel el akarod érni a sikereket. Nem tudod megvalósítani a céljaidat, ha beteg vagy. Az egészséges test az elme karbantartására is jó hatással van.

Meditáció

Minden nap legyen egy kis időd arra, hogy visszavonulsz a saját gondolataid közé, és meditálsz. A meditáció segít kiegyenesíteni az összekuszálódott vonalakat, és arra irányítja a figyelmedet, ami fontos. S nem utolsó sorban a meditáció fejleszti a mentális energiáidat.

Minden nap egy kicsi változtatás

Henry Ford mondta, hogy semmi sem nehéz, ha kis részekre osztjuk. A nagy célokat sem egyszerre kell megvalósítani. Minden nap tegyünk valamit, ami a céljaink felé visz. Alkalmazzuk a dominó hatást, figyeljünk arra, hogy minden nap ledöntsünk egy dominót, ami majd ledönti a következőt is, holnap. Szóval naponta fejlesszük, csiszoljuk, építsük a céljaink felé vezető utat.

Ne aludj sokáig

Napközben zavaró tényezők jönnek és mennek, megnehezítve a céljaink elérését, vagy annak megvalósítását, amit azon a napon elterveztünk. Lehetséges, hogy az a kis plusz idő, amit a korábbi felkeléssel nyerünk, szükséges lesz az egyensúly fenntartásához. Ha délig alszol, ne számíts túl sokra…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s