Egyesült Államok: Donald Trump két ingadozó államban is vezet Hillary Clinton előtt

Washington, 2016. július 13., szerda (MTI) – Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje két ingadozó államban is átvette a vezetést támogatottságban demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton előtt. 

Donald Trump
Donald Trump

A szerdán közölt legfrissebb felmérések szerint Donald Trumpot többen támogatják Floridában és Pennsylvaniában, mint Clintont, Ohióban pedig pillanatnyilag holtverseny alakult ki a két várható elnökjelölt között. Ezeket a szövetségi államokat úgynevezett ingadozó államokként tartják számon, ami azt jelenti, hogy választói viszonylag kiszámíthatatlanok, nem elkötelezetten republikánusok, vagy demokrata pártiak, az elnökválasztásokon változóan szoktak dönteni. Az ingadozó államokban kivívott győzelem többnyire garantálja az elnökjelöltnek a győzelmet az elnökválasztáson.
A felmérést a Quinnipiac Egyetem tette közzé. A kutatás szerint Floridában és Pennsylvaniában kicsiny többséggel ugyan, de egyértelműen Trump a népszerűbb, támogatottabb, míg Ohióban fej-fej mellett halad a két várható elnökjelölt. Floridában a közvélemény-kutatásban megkérdezettek 42 százaléka Trumpot, míg 39 százaléka Clintont támogatja, Pennsylvaniában pedig – ahol 1988 óta nem tudott nyerni republikánus elnökjelölt – Trump támogatottsága 43 százalékos, míg Clinton a megkérdezettek 41 százalékánál népszerű. Ohióban a két politikus pillanatnyilag 41:41 százalékos népszerűséget tudhat magáénak.     Hillary Clinton kampánya azonnal reagált a közvélemény-kutatás eredményeire. Brian Fallon, Clinton kampányának szóvivője Twitter-bejegyzésben szögezte le: “tudjuk, hogy a csata szoros lesz egészen a választás végéig, ezért továbbra is nagyon keményen dolgozunk. Trump komoly veszély”.
Egy másik felmérés is Clinton eddigi előnyének olvadását jelzi. A Marist közvélemény-kutató készített felmérést a regisztrált szavazók véleményéről, s az derült ki, hogy Clinton előnye országos szinten három ponttal apadt Trump előtt. Június végén, a Fox televízió felmérése még hatpontos Clinton-előnyt mutatott.
Közben Donald Trump – aki Indianában kampányol és szerdán reggel az állam kormányzójával, Mike Pence-szel, az egyik lehetséges alelnökjelöltjével tárgyalt – lemondásra szólította fel Ruth Bader Ginsburg asszonyt. Ginsburg az alkotmánybíróság szerepét ellátó szövetségi Legfelső Bíróság egyik liberális bírája, aki a napokban három interjúban is erősen bírálta Donald Trumpot, s a többi között azt nyilatkozta, hogy Kanadába költözik, ha Trump lesz az Egyesült Államok következő elnöke. Hétfőn a CNN hírtelevízióban például “szédelgő csalónak” nevezte a republikánusok várható elnökjelöltjét.         Megnyilvánulása pártállástól és politikai nézetektől függetlenül is visszatetszést keltett, a Legfelső Bíróság tagjai ugyanis nem nyilvánítanak véleményt politikai kérdésekben. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy még a liberális sajtó két legfontosabb lapja, a The Washington Post és a The New York Times is vezércikkben foglalt állást Donald Trump mellett. “Ginsburg bíró mindenkit zavarba ejtett a rólam elmondott nagyon buta politikai állásfoglalásaival” – írta szerdán Twitter-bejegyzésében Trump, s lemondásra szólította fel a bírát.
A The Washington Post szerdai száma a valamennyi amerikai bírára érvényes szabályzatra emlékeztette Ruth Bader Ginsburgöt: a bíráknak tilos nyilvánosan támogatni vagy ellenezni bármilyen közhivatalra pályázót.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s