Hollywood – nyertesek és vesztesek

Elmúlt az év közepe, és már látszik, hogy az idén eddig megjelent filmes “nagy durranások” közül melyik váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és melyik nem. A Business Insider az egyes filmek elkészítésének költségeit vetette össze a termelt bevétellel. Sok esetben nem lesz meglepő az eredmény, bár egy-két esetben azért még a szakemberek is felkapták a fejüket…

The Nice Guy
The Nice Guy

2015-ben a filmipar minden addigi rekordot megdöntött a bevételek tekintetében. Azonban az eddigi adatok alapján a 2016. év még ennél is jobb lesz, ha nem is sokkal (az USA Today szerint 1,9%-kal). Érdekes módon a statisztikát olyan filmek húzták fel, amelyeknek nem nagy jövőt jósoltak. Ki gondolta volna Hollywoodban, hogy a Zootopia vagy a Deadpool ilyen jó eredményeket fog elérni? Ráadásul úgy, hogy a nagy durranások közül egyik-másik besült. A világ egyik legkedveltebb online harci játékából készült Warcraft, vagy az irodalmi alapokon álló Alice Tükörországban pocsékul indított a mozikban.

A studiók közül tavaly az Universal tarolt, a maga 6,89 billió dolláros bevételével. Idén azonban a Disney tör előre, jelenleg már túl vannak a 2,0 billió dolláron, és a szakemberek szerint lehetséges, hogy az év végére elérik, vagy meg is döntik az Universal tavalyi rekordját.

Az év eddigi legnagyobb nyertese a Marvel Studió által készített Amerika kapitány: Polgárháború (Captain America: Civil War), amely az Egyesült Államokban eddig 400 millió dollár bevételt termelt, világszerte pedig elérte az 1,1 billió dollárt. Utána következik a sorban a Dzsungel könyve, ezidáig 356,6 millió dollárral (nemzetközi szinten pedig  934,6 millió dollárnyi bevétellel). Még  Disney is meglepődött azon, hogy mennyi embert érdekel az 1967-ben készített rajzfilm élőszereplős adaptációja. A Zootopia nem is olyan régen még a harmadik helyen tanyázott a maga 340,3 millió dollárjával (világszinten több, mint 1 billió dollárral), azonban a Pixar, legalább is az Egyesült Államokban, mára letaszította a dobogóról, mert a Finding Dory (Dory nyomában) az első három hétben 380,5 millió dollárt keresett az USA-ban, és 548,3 milliót világszerte.

Finding Dory
Finding Dory

A nyári szezonban azonban az is kiderült, hogy a közönség nem feltétlenül vágyik folytatásokra. Erősen leégett a nyári napon az Alice Tükörországban, a Beavatott legújabb része, a Zoolander 2, A Függetlenség Napja – Feltámadás, és a legújabb Tinédzser Mutáns Ninja Teknőcök film is.

Tovább szemezgetve a győztesek és vesztesek között, a mindössze 15 millióból kihozott 10 Cloverfield Lane igencsak megérte a befektetett pénzt, hiszen a ravasz thriller 72 milliót hozott az Egyesült Államokban, és 100 milliót világszerte. Ugyanezt nem mondhatja el magáról az Egyiptomi istenek, hiába feszít benne Gerald Butler. A filmet 140 millió dollárból hozták össze, és mindezidáig odahaza csak 31 milliót termelt (igaz, a világban azért összegereblyézett 100 milliót).

A Deadpool is meglepetést hozott. A szabadszájú, és nem feltétlenül mindig szimpatikus Marvel főhős kalandjai 363 millió dollárt értek ezidáig Amerikában, és 783,7 milliót a világban. A trendet megérezték a filmgyártók, és nekiláttak, hogy ne csak mindig jól fésült képregényhősök (lásd: Amerikai kapitány) kerüljenek a mozikba. Meglátjuk, hogyan muzsikál majd a Suicide Squad – Öngyilkos osztag, vagy a 2017-re tervezett Justice League – Az igazság ligája.

Vannak olyan színészek, akiknek rá kell döbbeniük, hogy lassan elmegy a fejük fölött az idő. Régebben, ha egy mozi poszteréről George Clooney, Julia Roberts vagy Tom Hanks nézett le ránk, garantált volt a kasszasiker. Mostanra ez megváltozott. Clooney új filmje, a Pénzes cápa (Money Monster), amit Jodie Foster rendezett, mindössze 40 milliót tudott behozni, és a világpremier is alig duplázta meg ezt az összeget (87,2 millió dollár). Ebben a thrillerben Clooney mellett Julia Roberts volt a másik sztár. Roberts amúgy az Anyák napja című alkotással sem hasított, a maga 32 millió dollárjával (tengerentúlon még nem mutatták be a filmet). Végül Tom Hanks a Hologram for the King című, igaz történeten alapuló drámájával eddig még csak 4,2 millió dollárt keresett, igaz, ezt a filmet sem láthatta még az amerikain kívül más közönség.

Warcraft
Warcraft

A tavalyi sikerek után a Universal nehezen tért magához az ünneplésből. Senki sem gondolta volna, hogy a világ egyik legsikeresebb videójátéka, a Warcraft alapján készült film az Államokban 46 millió dollárnál többet egyelőre nem lesz képes behozni. Igaz, a nagyvilágban jobban hasít a film, jelenleg már 376 milliónál tart. De a studió csalódásai közé lehet sorolni a Rossz szomszédság 2. (eddig 55 millió dollár belföldön, külföldi eredmények még nincsenek), és a Popstar: Never Stop Never Stopping című musical-komédiát is, ami 9,4 millióig jutott mindössze, külföldön még szintén nem mutatták be.

A Rotten Tomatoes meglehetőst nagyra értékelte, eddig mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeket a Rendes fickók (The Nice Guys), Russell Crowe és Ryan Gosling főszereplésével. A film 35 milliót hozott be eddig, de talán majd az segít rajtuk, amikor megjelennek DVD-n is.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s