Az Y generáció

Fogyasztói társadalom, a tulajdonlás bűvköre, mielőbbi családalapítás… mindezek biztosan nem az Y generációt jellemző kifejezések. Hiszen a mai fiatalok körében egyáltalán nem ciki, hogy 25-30 évesen még a szüleikkel élnek, hogy ennyi idősen esetleg még nem is dolgoznak, hanem újabb diplomát szereznek a már meglévő mellé, vagy ha dolgoznak, akkor ezt jól kereső állásokban tudják csak elképzelni. 

Járj Te is önkiszolgáló mosodába. Megéri...
Járj Te is önkiszolgáló mosodába. Van, amikor megéri…

Az Y generáció tagjai 1980-2000 között születtek, bele a techológiai vívmányokkal teli világ kellős közepébe. Számukra már természetes a számítógép, a mobiltelefon, az internet, olyannyira, hogy egy közvéleménykutatás szerint ennek a generációnak az 1/3-a ugyanolyan fontosnak tartja az internetet, mint a levegőt, a vizet, az élelmet, vagy a biztonságot.

Ebből a generációból 160 millió él az Európai Unióban, 70 millió az Egyesült Államokban, 8 millió az Egyesült Királyságban, és 200 millió Kínában.

Egy másik kutatás szerint a “Gen Y” tagjai jobban bíznak a társaikban, mint a saját szüleikben. Ennek talán az lehet az oka, hogy látják, szüleik talán egész életüket egyetlen munkahelyen dolgozták le,  ennek eredménye olyan vagyoni helyzet, amelynél a legtöbb Ygen többet szeretne elérni a saját életében. Nem igazán jellemzi őket a lojalitás: ha jobb munkára találnak, azonnal váltanak. Az Ygen fele szeretne, vagy már el is indított saját vállalkozást. Jellemző rájuk, hogy egyensúlyt keresnek a munkájuk és az életük között, és egyik rovására sem akarják a másikat előnyben részesíteni – ami a munkaadók számára nem biztos, hogy örömhír. A munkaadók viszont örülhetnek annak, hogy az Y generáció tagjai minden korábbinál inkább sikerorientáltak, az üzleti eredményességet kizárólag a profitban mérik, ehhez viszont engedni kell őket ott dolgozni, ahol a legproduktívabbak. Egy kimutatás szerint csak 46%-uk nyújtja a legjobb eredményt a munkahelyén, majdnem ugyanennyi, a 38% odahaza, 2%-uk repülőutakon, ugyancsak 2%-uk hotelszobákban, szintén 2%-uk kávézókban, 1%-uk pedig a tömegközlekedési eszközökön tud leginkább dolgozni. A lojalitás hiánya mellett a z elektronikus adatokhoz való sajátos viszony is jellemzi sokukat: a megkérdezettek 70%-a vallotta be, hogy rendszeresen megszegi munkahelye informatikai szabályozását, és 60%-uk nyilatkozta azt, hogy nem érez felelősséget munkahelye szenzitív információi vagy informatikai berendezései iránt.

A korábbi generációk szemével nézve különös a hozzáállásuk a”hagyományos” értékekhez is: nem biztos, hogy hamar akarnak családot alapítani, vagy hogy akarnak egyáltalán (ezt a tényt felismerve valójában az Y generációt vette célba a világon több újfajta társkereső rendszer, amelyek közül nálunk, Magyarországon a My Trusty Partner indít el hasonló, elsősorban az Y generációs értékekre alapozó online oldalt), és egyáltalán nem kívánnak vagyont felhalmozni. Nem preferálják a tulajdont, inkább a használatot, ezen alapul, hogy nagyon sokan nem saját lakásban laknak (ha már elköltöztek végre a szüleiktől), hanem bérelnek lakást, mégpedig olyan felszereltségűt és akkorát, amilyet nem tudnának megvásárolni. Ebből adódik az is, hogy fogékonyabbak a vásárlásnál a szolgáltatások igénybevételére: inkább bérelik az autót, mint megveszik (egy kimutatás szerint munkába járáshoz mindössze 40%-uk használ gépkocsit, a többiek vagy tömegközlekeséssel, vagy kerékpárral, vagy gyalog közelítik mega munkahelyüket), inkább elmennek egy önkiszolgáló mosodába, és nem otthon mosnak, vagy inkább étteremben étkeznek, és nem főznek odahaza.

S mindehhez még azt is hozzátesszük, hogy legtöbbjük hosszabb időt fordít arra, hogy a számára szükséges anyagi javak megszerzése (bérlete) előtt informálódjon, értékeléseket kapjon, főként ismerősöktől, és ha vásárolnak, akkor igényt tartanak a legjobb szolgáltatásokra, akkor láthatjuk, hogy az Y generáció a legtöbbet akarja kihozni az életből, mind a karrier, mind a magánélet területén.

S ehhez legjobb lesz, ha mind a munkaadók, mind a szolgáltatók alkalmazkodnak, mert a már jelenleg is több, mint 440 milliós Y generáció nem fog megváltozni.

Egy gondolat a következővel kapcsolatban: “Az Y generáció

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s