Megkezdődött Serge Dassault francia laptulajdonos és fegyvergyáros pere

Párizs, 2016. július 4., hétfő (MTI) – Megkezdődött Serge Dassault, a nevét viselő fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosának pere hétfőn a párizsi büntetőbíróságon. A 91 éves milliárdost adócsalással gyanúsítják, a vád szerint több tízmillió euró nyereséget csoportosított át adóparadicsomokba azért, hogy ne kelljen utána adót fizetnie Franciaországban.

Serge Dassault
Serge Dassault

A Forbes magazin szerint Franciaország harmadik legvagyonosabb embere, a Mirage és a Rafale vadászrepülők gyártója ellen 2014-ben indult vagyonosodási vizsgálat. Az ügyészség azzal vádolta meg, hogy külföldi számlákon tüntette el a vagyona egy részét a francia adóhatóság elöl, mégpedig a Brit Virgin-szigeteken, Luxemburgban és Liechtensteinben bejelentett négy számlán, amelyeken mintegy 31 millió eurót forgatott meg. Nyomozati források szerint Serge Dassault a vizsgálat kezdete óta rendezte tartozását az adóhivatal felé.
Serge Dassault ellen egyébként hibás vagyonnyilatkozat gyanúja miatt is eljárás folyik, a fegyvergyáros ugyanis jobboldali szenátor is.
A milliárdos ügyvédje hétfőn eljárási hibákra hivatkozva kérte a per elhalasztását, amire a bíróság szerdán ad választ.
Az adóparadicsomokban bejelentett számlák kérdése egyébként már egy másik vizsgálatban is felmerült. Dassault-t ugyanis azzal is megvádolták, hogy saját vagyonából szavazatokat vásárolt 2008-ban újraválasztásához, amikor a Párizs
közeli Corbeil-Essonnes jobboldali polgármestere volt. Abban az ügyben szavazatvásárlás, választási kampány törvénytelen finanszírozásában való bűnrészesség, valamint az engedélyezett összeget meghaladó értékű kampányfinanszírozás ellene a vád.
A milliárdos 1995 és 2009 között állt Corbeil-Essonnes élén. A kisvárosban a polgármesteri széket 2008-ban is Dassault, majd a jobbkezének számító Jean-Pierre Bechter nyerte el. Azért volt szükség újabb választásra, mert az államtanács 2008-ban megsemmisítette az eredményt, mivel bizonyítottnak látta, hogy egyes választók pénzadományt kaptak, de annak mértéket nem tudta megállapítani.
A nyomozás során a vizsgálóbírók gyanús pénzmozgásokra lettek figyelmesek Libanon és Franciaország között 18 millió eurós (5 milliárd forintos) értékben. Az ügyészség gyanúja szerint ebből az összegből vásárolt a milliárdos szavazatokat. A nyomozás szerint közel 4 millió eurót osztott szét a polgármester a rá szavazók között.
A francia politikai élet sokáig egyik legbefolyásosabb és legvagyonosabb politikusa elismerte, hogy osztott szét pénzadományokat a választókerületében, de kezdetektől tagadja a kampányfinanszírozási vádakat.
A Dassault-dinasztia több mint hatvan éve jelen van a politikai életben, tagjai bal- és jobboldali kormányokkal is jó kapcsolatot ápoltak. Serge Dassault apja, Marcel Bloch-Dassault az egyik  leghíresebb francia vadászpilóta volt, holokauszt túlélő, az  Ouragan, a Mystere IV és a Mirage gépek tervezőmérnöke, majd ő maga  is politikus és sajtómágnás lett. Halálát követően 1986-ban a  szintén mérnökként végzett fia vette át a médiabirodalom és  fegyvergyár  irányítását. Két évvel később Serge Dassault-t Belgiumban két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték belga szocialista politikusok megvesztegetéséért a belga hadsereg F-16  vadászgépeinek modernizálására kiírt pályázat kapcsán.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s