A képviselőházi bizottság Bengázi-jelentése Hillary Clinton felelősségét is megállapította

Washington, 2016. június 28., kedd (MTI) – A képviselőház republikánusok által létrehozott bizottsága a washingtoni kormány kudarcát és Hillary Clilton akkori külügyminiszter, a demokraták várható elnökjelöltje személyes felelősségét is megállapította a 2012-ben Bengáziban történt terrortámadás ügyében kedden közzétett jelentésében.

Hillary Clinton
Hillary Clinton

A Trey Gowdy republikánus politikus vezette vizsgálóbizottság kétéves munka után hozta nyilvánosságra azt a nyolcszáz oldalas dokumentumot, amely a 2012-ben a líbiai Bengáziban lévő amerikai külképviselet elleni támadás körülményeit és amerikai felelőseit vizsgálta. A terrorakcióban négy amerikai diplomata, köztük Chris Stevens nagykövet veszítette életét.     A vizsgálóbizottság új részleteket is feltárt arról, hogyan vallott kudarcot a Hillary Clinton vezette külügyminisztérium az amerikai diplomaták védelmében. A jelentés hangsúlyozza a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) felelősségét, mivel a hírszerzés a többszöri előzetes figyelmeztetés és kérés ellenére sem tette meg a szükséges intézkedéseket, a terrorakció után pedig hamis jelentéseket írt.
A dokumentumot összeállító politikusok elmarasztalják a védelmi minisztériumot is, mert nem telepített megfelelő időben katonai erőket, amelyek kimenthették volna a megtámadott diplomatákat.
A jelentés új részleteket tartalmaz arról a telekonferenciáról, amelyet a terrortámadás idején tartott a Fehér Ház kabinetfőnöke. Kiderült, hogy a konferenciabeszélgetés néhány résztvevője azzal sem volt tisztában, hogy kinek mi a feladata és melyik szervezetnek kell bonyolítania a diplomaták kimentését.     A Gowdy-jelentésnek is nevezett dokumentum élesen bírálja Hillary Clinton magánszerveren – tehát nem a titkosított hivatali számítógépes rendszeren keresztül – bonyolított elektronikus levelezését a támadás idején és “szégyenteljesnek” minősíti, hogy mind Clinton, mind a kormányzat elzárkózott attól, hogy segítse a vizsgálóbizottság munkáját, s teljes egészében átadja a rendelkezésre álló dokumentumokat.
A külügyminisztérium helyettes szóvivője, Mark Toner azonnal reagált, de közleményében nem a jelentés állításait cáfolja, hanem leszögezi, hogy a bengázi terrortámadás után a külügyminisztérium és a védelmi minisztérium heteken belül kidolgozta, hogy mit kell tenni a különösen nagy veszélynek kitett diplomáciai képviseleteken. “2012 óta nagy fejlődést értünk el képviseleteink biztonságának megteremtésében” – fogalmazott a helyettes szóvivő.
Hillary Clinton kampányának szóvivője, Brian Fallon – “lejáratódott összeesküvés-elméleteknek” minősítve – visszautasította a jelentésben foglalt állításokat.
A bengázi bizottság jelentése, elemzők szerint, valószínűleg fontos témája lesz az elnökválasztási kampánynak, s védekezésre kényszeríti a demokraták várható elnökjelöltjét, Hillary Clintont.

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s